lördag 10 februari 2018

En väldans uppskattad julklapp som du gör belgiska våfflor med

Jag har helt och hållet glömt att visa de här bilderna
Mr C och killarna fick nämligen som en gemensam liten julklapp av mig ett belgiskt våffeljärn.

Mr C har velat ha det hur länge som helst och killarna, ja de älskar ju våfflor.

Så i mellandagarna (ja jag erkänner, bilderna är sååå gamla..) gräddade jag våfflor för glatta livet.

Jag gjorde även lchf-våfflor, men ärligt....det receptet får jag allt grunna på, de blev helt ok, men inte jiiipiii om jag säger så.

Men killarna moffade i sig som aldrig förr och den hemmagjorda chokladsåsen som är sådär försvinnande god, satte det där berömda i:et över liksom


TIPS

Vill du ha våfflorna frasigare, grädda dem inte helt färdiga utan ta dem en stund innan och sätt dem på galler i varmluftsugn

Jag tog inget socker eller vaniljsocker i, eftersom det är tillräckligt med sötma från bären, grädden och chokladsåsen

....................................................................................................................................................

BELGISKA VÅFFLOR MED CHOKLADSÅS
Ingredienser
4 dl mjölk
3 dl vatten
150 g smält smör
15 g jäst
3 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Knappt 1 msk socker
7 1/2 dl mjöl

CHOKLADSÅS
Ingredienser ca 4 port
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
1 msk sirap
1 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
1 gnutta salt (kan uteslutas)


Så här gör jag

Smält smöret och blanda det varma smöret med mjölk och vatten. Kontrollera att vätskan är fingervarm - värm annars eller låt svalna.
Lös jästen i vätskan.

Knäck äggen och separera äggula från äggvita. Spara äggvitorna i en bunke och vispa ner äggulorna i smeten.

Tillsätt salt, socker och vaniljsocker. (Vill du inte ha söta våfflor så hoppar du över socker och vaniljsocker.)

Sila ner mjölet i smeten så det inte klumpar sig. Vispa

Låt nu smeten stå framme i rumstemeratur i cirka en timme och se till att den jäser upp

Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner i våfflelsmeten precis före gräddningen.

Gräddas i ett belgiskt våffeljärn och lägg de nygräddade våfflorna på ett galler. Våfflorna går att värma i ugnen om de svalnat.

Chokladsåsen
Smält smöret
Vispa ner kakaon
Tillsätt sirap, socker, vaniljsocker, (ev) salt och vispgrädde
Låt koka ihop
Klart!!! 

Servera de belgiska våfflorna med vispad grädde, färska bär och chokladsås.

NJUUUUUUT!
..............................................................................................................................................................




Nu ska vi iväg och kolla på klinkers, hallförvaring och färg, japp här ska det renoveras en smula, hurra på den liksom.....

Ha en härlig dag vänner och glöm för guds skull inte och fika.

Kramisar
T

3 kommentarer :

  1. Älskar att fika, så inte glömmer vi det:). Jag tror inte jag smakat belgiska våfflor, ser väldans gott ut.
    Kram och ha en mysig helg
    /Maria

    SvaraRadera
  2. Ojojoj... det där ser riktigt smarrigt ut!! Läckra bilder!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Åh mums! Det både låter och ser galet gott ut. :-)

    SvaraRadera