tisdag 27 februari 2018

Snip, snap, snut så var kakorna slut.....Jordnötskaka med choklad och jordnötskolakräm

Mums sa killarna
Och snipp, snapp, snut så var kakorna slut.......

Ja de försvann fortare än en avlöning kan jag säga så det får väl bagerskan räkna som ett väldans gott betyg.

Saken var den att jag hade en hel del jordnötssmör i kylen som började sjunga på sista versen så därav att dessa kakor kom till.

Nu ska jag bara försöka komma ihåg hur jag gjorde...

Jamen detta är så typiskt mig.... och jag borde ha lärt mig för länge sedan att jag i.n.t.e kommer ihåg saker och ting u.t.a.n att skriva ner på lappar.

Men återigen.....har jag gjort det?
Nej

Så dags att skaka liv i de där grå cellerna och försöka minnas ett recept....


TIPS
Håll ett litet öga på kakan i ugnen. Den ska precis gräddas klart så den inte blir för torr och trist.

Jag skär kakan i rutor innan chokladen har stelnat i kylen. Blir betydligt lättare att få finare kakor då.

Kakorna förvaras i kylen eller frysen (mina hann inte ner i frysen, he, he...)

...................................................................................................................................................

JORDNÖTSKAKA MED CHOKLAD OCH JORDNÖTSKOLAKRÄM
Ingredienser
Jordnötskaka
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl brun farin
1 dl socker
1 dl jordnötssmör
1 ägg 
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
 
Jordnötskolakräm
Ca 2 dl jordnötssmör crunchy (jag använder Green choice ett ekologiskt jordnötssmör med crunch, finns på Maxi)
1 dl kokosolja (jag använder kung Markatta)
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker
Ca 1/2 dl vispgrädde
 
150 g mörk choklad
Salta jordnötter 
 
Så här gör jag 
Jordnötskaka 
Sätt ugnen på 175 grader
 
Vispa ihop smör, farin, socker och jordnötssmör smidigt.
Rör ner ägget i smeten
 
Hacka chokladen grovt och blanda den med mjöl, vaniljsocker och bikarbonat.
Blanda ner det i smörsmeten
 
Bred ut smeten i en mindre långpanna med bakplåtspapper
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter
Låt svalna

Jordnötskolakrämen 
Lägg jordnötssmör, kokosolja och honung i en mikrovågssäker form och kör på full effekt i 1 minut
Rör ner vispgrädde och vaniljsocker tills det blir en kolaliknande konsistens.

Bred på jordnötskolakrämen på kakan och sätt kakan i frysen i ca 1/2 timme

Smält den mörka chokladen
Hacka jordnötter grovt

Pensla på chokladen över jordnötskolakrämen och skär kakan i rutor.
Strössla över jordnötter 

Sätt in i kylen så att chokladen stelna

Serveras gärna med lättvispad vispgrädde

NJUUUUUT!
........................................................................................................................................................



Inlägget innehåller affiliatelänkar
 
Kakburk från design House Stockholm hittar du HÄR

Mugg Farbro Blå design House Stockholm hittar du till ett bra pris HÄR 

Nu jobb!

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T

1 kommentar :

  1. Ytterligare en smarrig kaka som du visar upp. Jag gjorde precis nytt jordnötssmör så kanske det provas att göra något liknande. Farinsocker har jag inte sett här nere, men det finns säkert något liknande.
    Kram Carin

    SvaraRadera