lördag 17 februari 2018

Kan man dricka öl till ostbrickan? Självklart.... här får du tipsen....

Hej, Mr C här.

Äntligen helg och ostbricka, tänkte ge lite tips på hur du kan förnya dina favoritostar.

Det händer att jag får frågan om jag verkligen dricker öl till ost, som om det är självklart att den bästa smakkombon är att matcha sin favoritost till vin? 
Visst, det funkar, men folk blir ofta väldigt överraskade av att öl kan vara en minst lika bra matchning till osten.

Det är inget konstigt alls egentligen, det handlar om att kombinera smaker och dofter så att de lyfter fram det bästa hos varandra, som ett smakäktenskap om du vill.

Rätt öl kan funka riktigt bra tillsammans med sältan, syran och det feta eller krämiga i ostar.


Dessutom kan du erbjuda ett ett par-tre olika, riktigt bra öl att variera med för samma kostnad som en flaska vin, mer smaker för pengarna alltså.


Så, nästa gång du planerar en ostbricka hemma, våga testa att kombinera med några olika öl, risken finns att dina favoritostar smakar ännu bättre..

För att göra det enklare har jag några tips på kombinationer som du kan börja med, ölsorter och ostar som jag gärna kombinerar. 
En bra start för att testa sig fram.


För mig är hårdostarna favoriter på ostbrickan, Vesterhav, Gruyére och Primadonna.

Jag kombinerar gärna med en IPA som Omnipollo Nebuchadnezzar eller Stigbergets Amazing Haze.

Ett mörkare och inte lika humlebeskt alternativ som gifter sig som ett prinsessbröllop är dubbelbocken Ayinger Celebrator.

Ett bra glutenfritt IPA-alternativ är Mikkellers Peter, Pale and Mary


Du kan med fördel prova dessa till en vitmögelost också.
 

Om du vill prova något nytt till de kraftigare blåmögelostarna gäller det att ölen också har mer smakintensitet för att lyckas. 
Här tar jag fram en Poppels Russian Imperial Stout, gärna rumstempererad då smakerna verkligen kommer fram.
 

En annan klassiker är att kombinera get- eller fårost med en syrlig öl som 3 Fonteinen Oude Geuze, som verkligen får smaklökarna att sjunga även om ölens syra kan kännas ovan till en början, här händer det grejor.

En säkrare kombo som inte kräver tillvänjning är att servera en bra weissbier till dessa ostar, min absoluta favorit här är Weihenstephaner som även finns som alkoholfri.


Så, till nästa ostkväll hoppas jag att du plockar fram några av dessa godingar och provar nå´t nytt.
 

Nej, nu är det dags att ta tag i dagen, här lär dyka upp ett gäng damer till kvällen, tjejkväll..

Joorå, såatt det är kökstjänst och servering som gäller, får se om det blir nån dricks;)


Ha en underbar dag


Mr C

6 kommentarer :

  1. Tack för spännande tips! Det får vi prova.
    Lycka till med maten och damerna :-) //Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du hittar något som kan smaka. Ha den bästa starten på veckan. Kram Tina

      Radera
  2. Jag är inte så förtjust i öl, men vackra bilder i vanlig ordning. Kram.

    SvaraRadera
  3. Låter spännande och ser mycket trevligt ut...ha en fin kväll med damerna och serveringen...Eva O.

    SvaraRadera