måndag 5 februari 2018

I stället för potatisgratäng. Rättika och spetskålsgratäng....

Nej kanske inte de mest upphetsande matbilderna jag tagit
Men jag kan lova att smaken är desto bättre...

 Ni vet när man riktigt hör smaklökarna gör stående ovationer och riktigt ropar -En portion till.....-En portion till......

Oj nu kanske jag höjer förväntningarna för mycket...men ärligt den här Rättika & Spetskålsgratängen är fantastiskt god och perfekt för dig som äter lågkolhydratkost eller lchf och vill ersätta potatisgratängen.

Superenkel att göra och antingen serverar du den som den är eller som tillbehör till kyckling, kött, fisk ja vad du nu vill ha....

Är rättika något nytt för dig så kan jag berätta att.
Rättika ser ut som en vit morot och kan ätas rå. Rå har den en smak som påminner om rädisa. Tillagad försvinner den starka smaken och rättika kan med fördel användas som substitut till potatis.


TIPS

Hoppa inte över steget att förkoka rättikan, lovar att gratängen blir så mycket krämigare då plus att rättikan får en mjukare konsistens.

Använd en smakrik ost som till exempel Parmesan, Västerbotten eller en starkare Prästost

Gör gärna gratängen en stund innan, den blir så mycket krämigare och smakerna kommer mer till sin rätt.

....................................................................................................................................................

RÄTTIKA OCH SPETSKÅLSGRATÄNG
Ingredienser ca 4 port
450 g rättika
150 g spetskål
1-2 schalottenlökar
3 1/2 dl vispgrädde
1 msk grovkornig senap
2 msk dijonsenap
2-3 dl riven Parmesanost (eller någon annan smakrik ost)
Salt
Svartpeppar

Så här gör jag

Skala rättikan och skär i tunna skivor
Häll vispgrädden i en kastrull 
Tillsätt senapen och vispa ihop
Häll i rättikan och koka upp.
Låt rättikan koka i 20 minuter på medelvärme

Finhacka schalottenlöken
Grovhacka spetskålen
Blanda ner kålen och löken i kastrullen tillsammans med rättikan och tillsätt osten
Rör om väl
Häll upp i en gratängform
Strössla över en handfull riven ost
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter

Låt gärna gratängen stå minst en kvart före serveringen så blir den betydligt krämigare.
Om du gör den långt i förväg bara värm gratängen strax innan du serverar den.

NJUUUUUT!

...........................................................................................................................................................



Nu jobb!

Ha den bästa starten på veckan vänner!

Kramisar
T

1 kommentar :

  1. Så gott det såg ut och tack för receptet.
    Ha en bra start på veckan du med.
    Kram Carin

    SvaraRadera