tisdag 19 december 2017

Nu slipper du fundera, här har du desserten till jul eller nyår. Julpavlova.......

Som en dröm är den här julpavlovan
Med en frasig maräng, len och syrlig citronkräm, söta jordgubbar, fluffig grädde och knastriga granatäpplekärnor så åker du rakt in i tårthimlen, promise......

Även dina nära och kära som inte tål eller äter gluten kan förlusta sig på denna godsak, dock är där socker i, men bara i marängen, så är man som jag och inte äter socker heller kan man i alla fall ta utav citronkräm, grädde och bär....

Och nej den är inte krånglig att göra.

Mycket kan du förbereda. Lemon curden kan du veva ihop flera dagar i förväg, marängen kan du baka kvällen innan och sen är det bara att lägga ihop tårtan när gästerna är på ingång, bra va..

Så nu kan du slippa att fundera, här har du desserten till juldagen, annandagen eller nyårsafton.


TIPS

Jag gör alltid marängen kvällen innan och låter den stå och svalna i ugnen. Då blir marängen sådär riktigt frasig. Föredrar du en mer seg maräng baka den samma dag och låt den inte stå och torka i ugnen.

Till citronkrämen vispar jag cirka 3 dl vispgrädde och blandar i lite grädde i taget, krämen får inte blir för lös, den ska gå och spritsa på marängen

Receptet går enkelt att dubbla om du har bjudit in ett stort gäng.
................................................................................................................................

JULPAVLOVA 
Ingredienser cirka 7-8 bitar
Maräng
4 äggvitor
2 1/2 dl socker
25 g mandelspån
 
Lemon curd
Saft och skal av 2 citroner (gärna ekologiska)
1/2-3/4 dl Ica sötströ (beroende på hur syrlig/söt du vill ha den)
3 ägg
75 g rumsvarmt smör
 
50 g vit choklad
Ca 6 dl vispgrädde 
Färska jordgubbar
Granatäpplekärnor

Så här gör jag
 
Lemon curd 
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften ur citronerna
Häll citronsaft och skal i en kastrull
Vispa i sötning och ägg
Vispa hela tiden på svag värme tills lemon curden tjocknar
När den tjocknat vispa ner smöret
Låt den svalna
Låt stå kallt
 
Maräng
Sätt ugnen på 130 grader
Vispa äggvitor och tillsätt sockret  lite i taget.
Vispa tills smeten är hård
Blanda försiktigt ner mandelspån i smeten
Skeda ut marängsmeten på en en plåt med bakplåtspapper
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter.
Vill du att Pavlovan ska vara lite seg i mitten, ta ut den och låt svalna i rumstemperatur
Vill du att Pavlovan ska vara frasig i marängen, låt den svalna i ugnen, gärna över natten

Smält den vita chokladen
Ringla över den smälta chokladen över marängen
 
Vispa 3 dl grädde 
Börja med att blanda lite vispgrädde i lemon curden och fortsätt ta i lite grädde i taget tills du fått en len och spritsbar kräm

Spritsa citronkrämen på Pavlovan
 
Skiva jordgubbarna och lägg dem över citronkrämen

Vispa ytterligare cirka 3 dl grädde och klicka ut över jordgubbarna och citronkrämen

Dekorera med granatäpplekärnor och jordgubbar

Avsluta med att sikta florsocker över hela härligheten

Förvara Pavlovan i kylen

NJUUUUUUT!
 
.....................................................................................................................................................
 


Nu ska jag baka ytterligare en tårta som jag tänkte bjuda mina kära kollegor på i morgon.

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T

10 kommentarer :

  1. Mums så gott och så vackra bilder på mästerverket.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Vilken Vinter tårta! Lika ljuvlig som bilderna ser ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Emidia. Önskar dig en riktigt God Jul. Kram Tina

      Radera
  3. Dear Tina,
    How nice it is to you ... on the table! What sweet and appetizing is it!
    I like how winter looks to you !!!
    Christmas makes wonders!
    I'm warmly embracing you, Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you dear Mia. I wish you and your family a nice and lovely Christmas. Hugs Tina

      Radera
  4. Hihi...sitter precis och funderar på vad vi ska ha för dessert på Nyårsafton ;))...tack för tipset !...tror nog jag ändå har ett annat recept på gång, få ser hur det blir ! Det blir iaf potatischips med löjrom, cremefräsch och dill till fördrinken. Förrätt blir gratinerad hummer och huvudrätt oxfilé...men tillbehör till vet vi inte ännu. Gillar nog nyårsafton bättre än julafton nu för tiden ;)).........för tiderna förändras....så är det !
    Kramis

    SvaraRadera
  5. Pavlova, den kan man göra om och om igen och man tröttnar aldrig på den :) Hoppas du har en härlig tisdag, Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. En superbra efterrätt som man kan förändra i det oändliga. Önskar dig en riktig God Jul Eva. Kram Tina

      Radera
  6. Den låter verkligen helt galet god! Tack för tipset. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är supersmarrig... Önskar dig en riktigt God Jul. Kram Tina

      Radera