torsdag 28 december 2017

Förrätt, varmrätt och dessert till nyår

Det börjar dra ihop sig till nyår....
Och kanske är det så att du fortfarande går i tankarna
-Vad tusan ska jag bjuda på....

Jamen då kommer här några tips både på förrätter, varmrätter och desserter.

Rätter som jag själv tycker är supergoda och som vi har bjudit på när det har varit fest.

Förhoppningsvis hittar du någon rätt som kan passa eller så kanske du fixar till en hel nyårsmeny.

FÖRRÄTTER

Först ut är en avokadosoppa med het torskrygg och det här är en soppa med sting i kan jag säga och som bara är såååå god.

Man kan ju bli en aningens skeptisk till varm avokado, men tillsammans med lime, chili och vitlök blir det ett häftigt smakäktenskap och som tar dina smaklökar till nya dimensioner.

Du hittar soppan HÄR


Den här förrätten tycker jag är perfekt att börja en trerätters måltid med.

 Den har en smakfull kombination av sött, salt, syra och hetta och det bästa av allt, den lämnar liksom plats för allt det andra goda som ska avnjutas under kvällen.
Prova, jag tror inte ni kommer att bli besvikna. 

Du hittar receptet på den fruktiga räksalladen med hetta HÄR

 
 
Gratinerade havskräftor som smakar himmelskt av alla örter och osten.
  Ett nybakt bröd är inte dumt till eftersom man då kan doppa det i det smälta örtsmöret, gudars så gott. 

Gratinerade havskräftor hittar du recept på HÄR


VARMRÄTTER

Den här rätten är busenkel att göra, ser lyxig ut och smakar fantastiskt gott. 

En av mina absoluta favoriter


Recept på lax och kräftfylld rödtunga hittar du HÄR


En gudomligt god fisksoppa med så många ljuvliga smaker

Recept på fisksoppa med sting hittar du HÄR


I originalreceptet är det kalvfilé men jag bytte ut det mot kyckling och det blev en oemotståndligt god rätt

Kycklingfilé Oscar
Ingredienser 4 port

4 -6 kycklingfiléer
Smör
Salt, peppar 

 Choronsås
1 st schalottenlök
0,5 dl rödvinsvinäger
7-8 st vitpepparkorn
3-4 st persiljestjälkar
300 g smör
3 st äggulor
2 msk tomatpuré
2 msk hackad persilja
1 kvist dragon 
 Salt och peppar

Garnering
4 st hummerklor
Cirka 12 styck grön sparris
Blomkål

Så här gör jag

Dela kycklingfiléerna på mitten, jag tycker det blir godare och lättare att steka när de inte är så tjocka.

Salta och peppra. 

Stek dem snabbt så de får en fin yta på bägge sidorna

Lägg i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på cirka 200 grader i 15 minuter. Kolla kycklingen så den är väl genomstekt och inte röd.

 Choronsås
Skala och hacka schalottenlöken till choronsåsen.
Koka ihop vinäger, peppar, schalottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår.
Sila av. 
Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan.
Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. 
Vispa hela tiden till äggblandningen blir luftig och fingervarm. 
Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen i en tunn stråle under kraftig vispning. 
Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 250 grader
Ställ in en plåt mitt i ugnen med smör
Ansa och skär blomkålen i mindre buketter
Ta ut plåten när smöret smält och sprid ut blomkålen
Häll på olivolja och salt
Blanda väl
Tillagas mitt i ugnen ca 20 minuter

Bryt av nedersta delen på sparrisen
Lägg sparrisen i en ugnssäker form med smält smör
Ringla över lite olivolja
Gratinera sparrisen högt upp i ugnen i ca 7-8 minuter

Ringla ut såsen på tallriken. 
Placera två kycklingfiléer i mitten.
Lägg på tre grillade sparrisar. 
Garnera med en hummerklo. 
Lägg den rostade blomkålen runt om


DESSERTER

Chokladterrin med mörk, ljus och vit choklad, jag lovar att den inte är så avancerad att göra som den ser ut att vara.

Fördelen är att du kan göra hela härligheten dagen innan och bara skära upp och dekorera innan serveringen.

Recept på chokladterrin med vaniljkräm och krisp hittar du HÄR 


Med en frasig maräng, len och syrlig citronkräm, söta jordgubbar, fluffig grädde och knastriga granatäpplekärnor så åker du rakt in i tårthimlen, promise...... 

Recept på julpavolova hittar du HÄR 


Med de här chokladkorgarna med jordgubbsfluff  kan jag nästan slå vad om att du kommer att imponera på dina gäster.
  Det är faktiskt inte många minuter du behöver stå i köket för att få till dem.

Receptet på chokladkorgarna med jordgubbsfluff hittar du HÄR

Jamen nu längtar jag till nyår....

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
 

6 kommentarer :

  1. Mums! Ser ju så gott ut och speciellt efterrätten. Ha en fin avslutning på 2017 vackra du! <3 Kramm Annika

    SvaraRadera
  2. Oj så mycket gott du visar. Fantastiska bilder. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  3. Oj oj oj...såååå mycket gott
    ..Som vanligt. Tror jag tar en tur neråt Halmstad på nyår. Hi hi..Ha ett fantastiskt 2018. Kraaaam Inger

    SvaraRadera
  4. Hur smarrigt som helst och fick jag välja skulle jag vilja smaka på allt. Bilderna är outstanding.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  5. Alltså wow vilka recept du har!! Ska definitivt prova några, även om det inte blir till nyår, men en annan helg:) Tack Tina för ALL underbar inspiration du bjuder på <3

    Kramar
    Adela

    SvaraRadera
  6. Vilka bra tips du ger Tina! Och allt ser bara så superläckert ut på bilderna! Du är verkligen duktig på allt! Passar på att önska härlig nyårshelg och ett riktigt Gott Nytt År till hela familjen! Kramisar//Ann-Britt o Peter

    SvaraRadera