onsdag 26 april 2017

Dra mig baklänges så god den blev.....Kokos och marängtårta med clementin och citroncurd lchf

Ja nu blev det här lite tokigt...
För den här påsktårtan skulle jag såklart ha visat när det var just påsk.
Men om vi bortser från gulliga, gula små marsipankycklingar så skulle jag faktiskt kunna servera den till helgen med......så påskbunden är den inte.

Så vad är det för godsak.
Jo en Kokos och marängtårta med clementin och citroncurd lchf.

Alltså den där curden, men dra mig baklänges så god den blev, ska jag vara ärlig....
Scccchhhhh, men efter jag mumsat i mig två portioner tårta....... skrapade jag bara bort curden tillsammans med grädden och åt bara det, ha, ha, busigt och lite aja baja....

Hur som haver påsktårta eller ej så är det en alldeles fasligt smarrig tårta som jag tycker du ska prova att baka om inte nu så åtminstone i helgen.....

..................................................................................................................................

KOKOS OCH MARÄNGTÅRTA MED CLEMENTIN OCH CITRONCURD LCHF
Ingredienser
Tårtbotten
6 äggvitor
3/4 dl Ica sötströ
2 1/2 dl riven kokos
3 msk kokosmjöl 

Clementin och citroncurd
Saft och skal av 3 clementiner (gärna ekologiska)
Saft och skal av 1 citron (gärna ekologisk)
1/2-3/4 dl Ica sötströ (beroende på hur syrlig/söt du vill ha den)
3 ägg
75 g rumsvarmt smör

4 dl vispgrädde
Mörk choklad

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Rosta kokosflingorna i en stekpanna under omrörning
Ta från värmen, häll upp flingorna på ett fat och låt svalna något
Vispa äggvitorna med hälften av Ica sötströ till en maräng. När marängen är fast och glansig häll i resten av Ica sötströ och vispa ytterligare 2 minuter
Blanda rostad kokos med kokosmjöl.
Vänd ner blandningen i marängen
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och smörj med lite smör
Bre ut smeten till en rektangel
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter  (beroende på ugnsvärme). Marängen ska inte bli för torr
Ta ut plåten och vänd över bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av pappret från bottnen och låt den svalna.
Om bottnen känns fuktig kan du grädda den ytterligare några minuter liggande upp och ner.

Curden
Tvätta clementinerna och citronen noga. Riv skalet och pressa ur saften ur dem
Häll i en kastrull
Vispa i sötning och ägg
Vispa hela tiden på svag värme tills curden tjocknar 
När curden tjocknat, sila den genom en sil så det mesta av skalen försvinner
Vispa ner smöret
Låt den svalna

Vispa grädden
Dela tårtbottnen på mitten
Bre ut curden på tårtbottnen
Bre ut den vispade grädden på curden
Lägg över tårtbottnen
Dekorera med mörk choklad och vispgrädde (och marsipankycklingar om det är påsk...) 

NJUUUUUT!

........................................................................................................................................................................


Nu ska jag slänga mig raklång i soffan dels för att jag har en mycket ilsken ansiktsnerv och dels för att jag har varit på ett mindre roligt läkarbesök, men mer om det en annan dag, nu mot soffan....

Ha en finfin dag vänner

Kramisar
T

7 kommentarer :

  1. Tina, glömde ju en sak när jag skulle berätta vad jag tycker om din fina blogg. Jag är ju ingen fikabrödsmänniska, inte ens när jag var barn och hade en mamma som bakade ofta, bullar varje vecka. Men ibland vill ju även jag ha något gott till kaffet, t ex vid påsk. Jag har provat en del LCHF recept från andra receptmakare men aldrig tyckt det var gott. Oftast är det konsistens/textur som inte varit något vidare. Du experimenterar, provbakar och provsmakar och det du publicerar är så outstanding gott. Dina påpekanden att inte grädda för länge för då blir det torrt alt hårt är så bra. Du har tagit LCHF bakande till en helt ny himmelsk nivå.
    Kram Monika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monika jag ler enda upp till öronen och blir så himla glad. Älskar att baka och ska göra mitt bästa för att fortsätta att komma med bra recept och tips. Tack dina ord har gjort min dag. Stora kramen Tina

      Radera
  2. Jösses vad det ser gott ut! Det måste jag prova. =)

    SvaraRadera
  3. Mums filli babba så god den såg ut. Sparar receptet.

    Kram på dig /Kamilla

    SvaraRadera
  4. Så himla smarrigt det där såg ut.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  5. Så gottit det låter & waooo ....
    /Kram i Vårkvällssolen!

    SvaraRadera
  6. Låter farligt gott ;)
    Om man vill använda vanligt socker istället är det samma mängd då?
    Du kanske skulle fundera på en bakbok med lchf smarrigt fika?! Dina bilder och recept skulle bli en hit!
    Kram Pia

    SvaraRadera