lördag 11 februari 2017

När man är lite fräck och klappar sig själv på axeln........

Den är redan slut, ja pajen alltså....
Det sa typ slurp sen fanns det endast några smulor kvar på fatet.

Ja jösses så god om jag nu får vara så fräck och klappa mig själv på axeln.
Verkligen en av det bästa jag bakat och visst är den något syrlig men det kan man själv styra genom att tillföra mer eller mindre sötning.

Ni vet att jag är en liten tjötmaja om det här att smaka av och själv lita på sina smaklökar, recept är super att ha, för att ha en grund att gå efter, men hur godsaken ska smaka i slutändan, ja det bestämmer man själv.

Med andra ord är jag alltid proppmätt efter att jag har bakat och lagat mat, he, he för här provsmakas det typ mest hela tiden.....

I alla fall testa att baka den här pajen med ett tunt mandelskal, len citronkräm och ett fluffigt marängtäcke, är helt säker på att du kommer att älska den och jag själv önskar innerligt att jag hade en bit kvar i kylen.


TIPS

Gör gärna lemon curden någon dag innan så går pajen betydligt fortare att göra.

Pajen kan förvaras någon dag i kylen, men är absolut godast direkt när marängen är extra fluffig


............................................................................................................................................................

CITRON OCH MARÄNGPAJ LCHF
Ingredienser
Lemon curd
Recept på lemon curd hittar du HÄR

Pajskal
4 dl mandelmjöl
50 g smör
1 msk fiberhusk
1 msk Ica sötströ
1 tsk vaniljextrakt
2 äggulor
2 msk vispgrädde

Citronkräm
Lemon curd från ovanstående recept
1 dl grekisk yoghurt
Ca 3 dl vispgrädde

Maräng 
6 äggvitor
3/4 dl Ica sötströ

Så här gör jag
Gör helst lemon curd någon dag innan.

Pajskalet
Kör ihop mandelmjöl och smör i en matberedare.
Lägg i övriga ingredienser och kör till det blir en deg. Skulle den vara något lös tillsätt lite mer mandelmjöl.
Lägg degen på ett fat och ställ den i kylen ca 30 minuter
Sätt ugnen på 175 grader. 
Tryck ut degen i en pajform och grädda i ugnen ca 10-15 minuter, håll koll så att den inte bränns, pajskalet ska inte bli för torrt
Ta ut pajskalet och låt det svalna helt
(Jag lät mitt pajskal vara i frysen i några minuter innan jag la i citronkrämen)

Citronkräm
Vispa grädden fast, blanda ner grekisk yoghurt och lemon curd. Smaka av, är den för syrlig tillsätt mer sötning som till exempel honung eller Ica sötströ

Maräng 
Sätt ugnen  på grillvärme
Vispa äggvitorna med hälften av Ica sötströ till en maräng. När marängen är fast och glansig häll i resten av Ica sötströ och vispa ytterligare 2 minuter

Lägg i citronkrämen i pajskalet. Spritsa eller klicka ut marängen så den täcker hela citronkrämen 
Sätt in pajen i ugnen med ugnsluckan öppen. Gratinera i ett par minuter tills marängen fått färg, håll koll så att den inte bränns.
Ta ut pajen och servera den antingen med en gång eller låt den svalna något.

NJUUUUUT!

 ................................................................................................................................................................



Här är det fortfarande lite sjukstuga, men fika måste man ju alltid.....och som tur är har jag ett nytt recept jag måste testa så jag trotsar basiluskerna och ställer mig vid spisen en stund....

Ha en glad dag vänner!

Kramisar
T

12 kommentarer :

  1. Wooooooo TACK så Hjärtligt för detta ljuvliga Recept & Foto ♡ ...
    /Kram finaste & ha en underbar dag!

    SvaraRadera
  2. Åh nej så gott, sitter här och är fikasugen efter lunchen !!
    Får nog vänta med något gott till kaffet i eftermiddag då vi ska ut och äta på en restaurang mannen och jag ;)....sen skyndar vi oss hem till mello, för den får man inte missa, jag gillar den skarpt, hihi...en del tycker det är skit, hehe...men smaken är som.....
    Önskar dej en mysig helg och hoppas du snart är frisk !!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Nom nom nom så gott!!! När bjuder du mig på fika då? Hehe, till sommaren brummar jag nog ner och våldgästar pajbuffén =)

    Hoppas du mår fint Tina, visst är det skönt att vi går mot ljusare tider nu! Idag har vi suttit med näsan i solen en stund, men bara en kortis för jag har världens hosta.. så segt.

    Kram och ha en fortsatt go lördag!
    Catta

    SvaraRadera
  4. Mmmmm citronmarängpaj är en av mina absoluta favoriter :-) Även om jag precis slet ut en plåt hallonblondies från ugnen, blev jag ju sugen på att baka igen.
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  5. Sååå gott det där lät.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  6. Ser ljuvligt gott ut, och fantastiska bilder...! Söndagskram från Kate

    SvaraRadera
  7. Ljuvliga bilder. Jag har redan sparat ditt recept på pajen. För många år sedan bakade jag ofta citronmarängpaj. Så gott!!!

    Ha en fin söndag.
    Kramis.

    SvaraRadera
  8. Bra med nya receptet, här undviker jag socker nu så då är det perfekt med lchf men än så länge har det mest blivit dadel och chokladbollar :) Kram Suss

    SvaraRadera
  9. Hej Tina! Hur mycket lemon curd skall det vara i krämen? Kram från Clpippi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jag brukar använda mig av all lemon curd som blir på det receptet, men smaka av är mitt tips, tycker du den blir för syrlig tillsätt mer sötning eller ta lite lemon curd åt gången. Ha en fin dag. Kram Tina

      Radera
    2. Ha ha ha hoppades du skulle säga hälften så jag kunde äta upp resten av curden med lite keso o grädde, jag älskar verkligen din lemon curd!

      Radera