onsdag 15 februari 2017

En ny variant på ett hypat bakverk..... Semmelbakelse lchf

Vi börjar närma oss semmeldagen...
och kanske du redan har smällt i dig några av den här godsaken.

Själv måste jag erkänna att jag aldrig varit speciellt förtjust i den här hypade historian, kanske mest för att det enligt mig oftast är för mycket bulle och på tok för lite av det bästa, nämligen mandelmassan och grädden...he, he....

Men nu har jag lyckats göra en egen variant, som dels är enligt lchf  och dels där jag kan ösa på hur mycket jag vill av det som får mig att tycka att det är en perfekt semla....

I alla fall är den superenkel att göra, rulltårtan är färdig på ett kick i ugnen, mandelmassan blandar du ihop på någon minut och sen är det bara att lägga ihop allt och du kan njuta av kardemummasmaken i kakan, mandelmassans crunch och fluffig vispgrädde.
Det vänner.....det är grejor det....


TIPS

Håll ett extra öga på kakan när den är i ugnen så den inte blir överbakad.

Om du vill ha lite crunch i semmelbakelsen är mitt tips att grovhacka mandel och strö över mandelmassan

Vispgrädden sötar jag inte, tycker det räcker med sötman i både rulltårtan och mandelmassan

........................................................................................................................................................


SEMMELBAKELSE LCHF
Ingredienser

Rulltårtan
4 ägg, gärna rumstempererade 
2 msk Ica sötströ
1 tsk vaniljextrakt
1 msk honung
6 msk kokosmjöl
1 msk mald kardemumma
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver

Mandelmassa
100 g mandelmjöl
1 bittermandel
1 msk Ica söt strö
1/2 äggvita
Knappt 1/2 dl vispgrädde
Ev grovhackad mandel

Ca 3 dl vispgrädde till att bre ut på rulltårtan
Ca 1-2 dl vispgrädde till att spritsa på semmelbakelserna

Så här gör jag
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg bakplåtspapper på en plåt och smörj det med smör
Vispa ägg, sötströ och honung  ljust och luftigt i några minuter
Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i äggsmeten + vaniljextrakt
Blanda försiktigt men väl. 
Smeten börjar att tjockna efter cirka en halv minut
Sprid ut smeten i ett tunt lager på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen i ca 5- 7 minuter, håll koll.
Kakan ska bli precis färdig, övergrädda inte, risken är då stor att den blir hård i kylen
Ta ut kakan ur ugnen
Lägg ett bakplåtspapper på en plan yta och stjälp upp botten med ovansidan nedåt.
Ta försiktigt loss bakplåtspappret från kakan
Låt kakan svalna under kökshandduk

Kör mandelmjöl och riven bittermandel i matberedaren tillsammans med sötningen
Tillsätt grädde och tillsätt äggvitan efter en stund.
Kör tills mandelmassan blir en "bredbar" konsistens. Skulle den bli för lös tillsätt lite mer mandelmjöl och skulle den blir för hård tillsätt lite mer vispgrädde.

Vispa grädden 

Bred ut mandelmassan på kakan och strö ut eventuellt ut grovhackad mandel ovanpå.
Bred ut vispgrädden till ett jämnt lager över mandelmassan

Rulla försiktigt ihop rulltårtan

Låt den stå i kylen en liten stund för att "sätta" sig

Skär rulltårtan i skivor och spritsa på grädde.
Garnera med grovhackad mandel och lite kakao

NJUUUUUUT!!!!

.......................................................................................................................................................


Nu jobb!

Ha en strålande dag vänner!

Kramisar
T

9 kommentarer :

  1. Åh så frestande gott !....du är så duktig på att baka och arrangera fina bilder !!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Ser jättegott ut.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  3. Här kan man inte kika in utan att man blir frestad! :) Så gott det ser ut. Får ta och testa i helgen tror jag. Om jag kan hålla mig till dess. Ha en fin kväll. Kram Annika

    SvaraRadera
  4. Mumsigt, så gott det ser ut.
    Kram
    Maria

    SvaraRadera
  5. Du är såå duktig på att baka. Jag har testat massa godsaker som du lagt ut. In lördags gjorde jag en vanlig rulltårta. Och fyllde den med din fin lena citronmousse. Det du. Gott gott. Kraaam Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Inger vad glad jag blir. Ja den där citronmoussen den går inte av för hackor... Ha nu en härlig dag. Kram Tina

      Radera
  6. Mmmm, älskar ju semmelsmaken av mandelmassan... Tänkte baka en variant av semmelkladdkaka till fredagen då gamla kollegor kommer över på mat& prat och fira min födelsedag låååångt i efterskott...
    Ditt recept låter supergott och bilderna är fantastiska, som alltid!!!
    Kram från Kate

    SvaraRadera