lördag 30 april 2016

"För mycket av det goda kan bara vara underbart"

Hur är status?
Är du busy, buuuusy och ska ha gäster ikväll eller är det en lat och soft Valborgsmässoafton?

Här i svarta huset ska det lagas mat, dukas och fixas med efterrätt.
Lillebror med familj kommer ikväll för att fira Felix som fyllde år för ett tag sedan och det ska bli så mysigt att träffas.

Nu kommer jag inte att servera den här gudagoda rulltårtan med chokladkräm och mandelkant (lchf) i kväll, men om du ska baka något till helgen tycker jag absolut du ska prova den här.

En riktig drömtårta med en härlig kombination av fyllig chokladsmak och crunchig mandel, du får liksom den där schweizernötkänslan, japp smakmagi....


Och den kräver ingen jätteinsats i köket. Håll bara ett extra öga på kakan när den är i ugnen så den inte blir överbakad och bre på chokladkrämen så fort kakan svalnat, sen så är det näst intill bara att njuta av den här godsaken.

Förmodligen kan du inte hålla dig bara till en bit, jag kunde det inte i alla fall men å andra sidan, för mycket av det goda kan bara vara underbart......

Skulle inte hela rulltårtan gå åt på en gång..... så gör det inget, den blir nästan bara bättre av att stå och "mogna" någon dag i kylen...
.........................................................................................................................................................

RULLTÅRTA MED CHOKLADKRÄM OCH MANDELKANT (LCHF)
Ingredienser
4 ägg, gärna rumstempererade 
2 msk Ica sötströ
1 tsk vaniljextrakt
1 msk honung
6 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver 

Chokladkräm
300 g mörk choklad (70 %)
2 dl vispgrädde 
1 krm salt
2 msk smör

Garnering
50 g hackad ugnsrostad mandel (Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut mandlarna på en plåt.
Rosta mandlarna i ca 8-10 minuter, håll koll så att de inte bränns)
Låt svalna

............................................................................................................................................................

Så här gör jag
Börja med chokladkrämen
Grovhacka chokladen och lägg den i en skål
Värm vispgrädde och salt till kokpunkten i en kastrull
Dra den sedan från plattan.
Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält helt
Rör ner smöret och låt krämen svalna i rumstemperatur

Sätt ugnen på 200 grader
Lägg bakplåtspapper på en plåt och smörj det med smör
Vispa ägg, sötströ, honung och vaniljextrakt ljust och luftigt i några minuter
Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i äggsmeten
Blanda försiktigt men väl. 
Smeten börjar att tjockna efter cirka en halv minut
Sprid ut smeten i ett tunt lager på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen i ca 5- 7 minuter, håll koll.
Kakan ska bli precis färdig, övergrädda inte, risken är då stor att den blir hård i kylen
Ta ut kakan ur ugnen
Lägg ett bakplåtspapper på en plan yta och stjälp upp botten med ovansidan nedåt.
Ta försiktigt loss bakplåtspappret från kakan
Låt kakan svalna under kökshandduk

Bred hälften av chokladkrämen på kakan
Rulla försiktigt ihop rulltårtan  
Bred resten av krämen runt om rulltårtan och strössla den hackade ugnsrostade mandeln över och runt om rulltårtan
Låt stå i kylen
Serveras med lättvispad grädde och eventuellt jordgubbar
..........................................................................................................................................



Nähä vänner här kan jag inte sitta längre om det ska bli något gott till kvällen.
Dags att börja jonglera runt i köket.

Ha en festlig Valborg vänner!

Kramisar
T

fredag 29 april 2016

Att ha ett "rent" och sommarluftigt rum

Jaha vad händer här da?
Letade inte jag efter en ny matta att ha där under soffbordet och soffan???
Jo då, det gjorde jag faktiskt och svårt som tusan var det att ta beslut om vilken storlek, färg osv.....och....sen....bara....

.......blir det ingen matta alls.
När jag tog bort den vi redan hade kändes rummet så "rent" och sommarluftigt, precis så som jag vill ha det under den här årstiden
 Så med andra ord blir det ingen ny matta, inte just nu i alla fall, kanske någon gång framåt hösten, då när jag med all säkerhet vill boa till det igen.

Ett extra plus är såklart att vi slipper att släpa ut en matta för att piska och rista, eller rättare sagt mamsen gjorde någon form av vågen när hon insåg att mattan är puts väck.
Det är nämligen hon som brukar stå för den insatsen och nu är den ryggknäckaraktiviteten för tillfället ett minne blott....

Annars så har jag upptäckt att pink is the new black in the house.....
Överallt smyger den där färgen sig in och jag gillar´t, både fräscht och vårmjukt, vilket såklart känns helt rätt just nu.

Men hörrni fredag vilket är helt jädrans underbart, huset är nystädat (tack mamsen), bubblet ligger på kylning och bara en liten detalj återstår....att fylla kylskåpet med godsaker, sen så........







Ha en strålande dag vänner!

Kramisar
T

torsdag 28 april 2016

Chokladbiskvier lchf

Ja hur blev det nu igår?
Hittade jag drömgolvet och kan bara släppa den tanken....
Jo tjena mittbena....vet inte vad det är för fel, men det slutar alltid mer eller mindre såhär när jag ska surfar runt i jakten på  information och fakta.
Förhoppningsvis är det någon mer som känner igen sig

För det börjar ju bra, börjar kika på olika företags hemsidor, läser tråkig produktinfo och gäspbeskrivningar, surfar vidare för att få mer inspiration, hamnar på en blogg med snygga, vita golv och en jädrans häftig soffa. 
Var är den köpt?? 
Googlar och ser samtidigt en snygg matta på en annan bild.... in på den sidan och ser att det finns ett Pinterestkonto....

Hamnar på Pinterest och fastnar i ett flöde av fräcka hem och pinnar bilder för glatta livet.
Fastnar speciellt för ett hem och klicka mig vidare till bloggen, oj där fanns det recept också.....
...och en snygg tavla, kanske jag ska klicka hem en sådan??

Jamen ni förstår.........helt plötsligt har två timmar gått och förutom att jag slukat två galet goda biskvier så har jag inte kommit ett dugg närmare ett beslut angående några golv, eller rättare sagt det där med golv försvann redan vid den snygga soffan.....

Ok jag får göra ett nytt försök idag om inte annat är det en väldans bra ursäkt till att fika, för till faktasurfing behövs sannerligen något uppiggande som chokladbiskvier....


CHOKLADBISKVIER LCHF
Ingredienser till ca 12 st
Mandelbiskvier
2 dl mandelmjöl
1 1/2 msk vispgrädde
1 msk Ica sötströ
2 äggvitor
Chokladtryffel
150 g choklad mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 1/2 msk flytande honung
20 gram rumsvarmt osaltat smör
Övrigt
Ca 100 g mörk choklad att doppa biskvierna i 
Eventuellt lakritspulver 
Så här gör jag
Börja med tryffeln
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål
Blanda grädde och honung i en kastrull med tjock botten
 Koka precis upp och dra sedan kastrullen från plattan 
Häll grädden över chokladen
Blanda ner smöret och arbeta in det väl
Låt tryffeln stå ute och svalna

Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper
Vispa lätt upp äggvitorna
Blanda ner de andra ingredienserna i äggvitorna
Rör försiktigt men se till att allt har blandat sig väl
Klicka ut 12 st rundlar
Grädda i ugnen i ca 10 minuter
Låt svalna på galler

Smält chokladen
Stryk på tryffeln på biskvibottnarna
Doppa dem i  chokladen.
Pudra eventuellt över lakritspulver
Låt dem stå kallt innan de serveras.
NJUT!



Ha en finfin dag vänner!

Kramisar
T

onsdag 27 april 2016

Ugnsrostad sparris med fetaost lchf

Jag gillar när det är enkelt, enkelt och väldans gott
Och det är precis vad den här rätten är, rostad sparris med fetaost.

Jag gör den ofta, speciellt nu under de här årstiderna, det är liksom en speciell vår och sommarfeeling över smakerna och så är den ett perfekt tillbehör till allt grillat som det kommer att brassas på en hel del framöver.

Men den passar också suveränt på en buffé, vilket många ska ha nu framöver, både konfirmation och student är på gång och när det är många hungriga gäster som väntar, är just buffé bland det bästa att servera.

Den är också bra att ha på lut en varm sommardag, då när jag inte vill stå vid spisen under en längre stund utan vill att lunchen ska gå snabbt att tillaga.

Då serverar jag de rostade sparrisarna med fetaost tillsammans med kallrökt lax, hur gott som helst och för mig riktig sommarmat.


Om du som jag ofta använder soltorkade tomater i din matlagning är ett tips att inte slänga oljan som blir över.
Jag sparar den alltid i en annan burk och använder den till marinader, dressingar och som i det här receptet som smaksättning på sparrisen.
Har du ingen sådan olja hemma går det såklart lika bra att använda vanlig olivolja och varför inte blanda upp den med lite vitlök och kryddor.

Det här är enkel sommarmat när den är som allra bäst, testa vetja!
...........................................................................................................................................

UGNSROSTAD SPARRIS MED FETAOST
Ingredienser ca 4 port
500 g sparris
150 g fetaost
2 msk olja och kryddor från en burk soltorkade tomater eller enbart olivolja
1/2 dl mandelspån

...............................................................................  

Så här gör jag
Sätt ugnen på 250 grader
Bryt av nedersta delen på sparrisen
Lägg sparrisen i en ugnssäker form
Ringla över oljan
Smula över fetaosten och strö över mandelspånen
Gratinera sparrisen högt upp i ugnen i ca 7-8 minuter

............................................................................................................................................



Nu ska jag surfa runt och försöka bli något klokare på det här med trägolv vs parkettgolv, ska jag äntligen få mina vita golv här uppe på ovanvåningen tro.......

Ha en fantastisk dag vänner!

Kramisar
T

tisdag 26 april 2016

Ett hem inrett med en personlig twist och mycket känsla

Välkomna in till våra goda vänner!
 Här i detta varma hem, inrett med en personlig twist och mycket känsla spenderade vi en hejdlöst rolig lördagskväll.

Förutom att vi åt den mest fantastiska middagen som underbara  E hade komponerat ihop allt enligt lchf-style, alltså bara en sådan sak..... så bjöds det både på sång, dans och en hel del intressanta samtalsämnen....mer eller mindre seriösa....

Men för att återvända till hemmet och inredningen så skulle jag ha kunnat fotat hur mycket som helst, men det känns lite osocialt att ligga på golvet att kräla för att få den rätta vinkeln och ljuset på saker och ting innan ens fördrinken har serverats.....

Men jag smög omkring och tog en del bilder i alla fall och kanske jag har möjlighet att få återkomma för i detta hem finns det ingen hejd på inspiration och kreativitet och det är en fröjd att få fota.

Men tills dess, häng med vetja...



Blev blixtförälskad i soffan, så snygg i både färg och form



Vårligt dukat

Det här skåpet fick mig att dö en smula, himmel så läckert. Köpt i Danmark och aptungt, med andra ord kunde jag inte sno med mig det hem....


Fördrinken var läskande god och kommer bli en återkommande historia här hemma under sommaren.





Alltså hur fin är inte den här tapeten på toan......


Galet god förrätt, lchf-anpassade blinier




Och varmrätten.....wow så god. Torskrygg med kycklingbacon och hel andra fasligt mumsiga saker.


Japp, roligt hade vi...


Opppps fel Mr C....


Och såklart kaffe med godsaker till...


Och så kom taxin, tänk att man har en son som numera hämtar ma och pa när de har roat sig......stort gilla på det....

Ja jisses det var en kväll som går till historien som en av de bästa.....

Ha en fin dag vänner!

Kramisar
T

måndag 25 april 2016

Auberginelasagne lchf

Då var det ny vecka igen
Och snart kan vi lägga den här luriga månaden april bakom oss.
Ja jag tänker på vädret, för jösses vad det har varit omväxlande, från strålande sol från en klarblå himmel till mjukt fallande snö, där emellan har det också varit typ höststormar och piskande regn
Jag är glad att mina växter och kryddor fortfarande står inne, för annars hade de nog inte mått så bra.

I alla fall så innebär ny vecka också den där "roliga" frågan om -Vad ska vi äta i veckan?
Vi gör ju alltid matlista tillsammans varje söndag, så förutom att det underlättar betydligt för mig som både handlar och lagar det mesta av maten så slipper jag bara ställa den frågan en gång i veckan.

En rätt som är återkommande på min och Mr C matlista (japp vi har två listor, eftersom killarna äter kött) är den här auberginelasagnen, en perfekt rätt för dig som vill laga lite mer vegetariskt.
Den går dessutom hyfsat snabbt att göra och är verkligen supergod.


Vill man ha lasagnen lite mer matiga kan man antingen fräsa på lite vegfärs eller köttfärs och blanda ner i tomatsåsen, då blir lasagnen inte fullt så "såsig" heller.
Har man möjlighet, är ett tips att göra lasagnen dagen innan, då hinner den "sätta" sig något.

En smakrik vardagsrätt att starta veckan med.

.....................................................................................................................................................

AUBERGINELASAGNE LCHF
Ingredienser ca 2-3 port
Ca 350 g Aubergine
Ca 3 msk mandelmjöl
2 kryddmått pofiber
1 påse (290 g) buffelmozzarella
Ca 1-2 dl riven ost
Tomatsås
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 burk soltorkade tomater (+ lite av oljan och kryddorna)
10 tsk tomatpuré
1 msk pizzakryddor
4 kryddmått sambal oelek (öka eller minska mängden beroende på hur het du vill ha tomatsåsen)
2 tsk grönsaksbuljong
Peppar
1 kruka basilika
.....................................................................................................................................................

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Börja med tomatsåsen
Lägg alla ingredienserna till tomatsåsen utom basilikan i en kastrull
Koka upp
Lägg i basilikabladen
Mixa med en stavmixer
Klart
(fräs ev vegfärs eller köttfärs och blanda med tomatsåsen)
Skär auberginen i cm-tjocka skivor på längden
Blanda mandelmjöl och pofiber i en skål.
Klappa in mandelmjölblandningen på auberginskivorna
Häll lite av tomatsåsen i en ugnsfast form och varva sen aubergineskivor, tomatsås och mozzarella.
Avsluta med tomatsås och riven ost
Tillaga auberginlasagnen i ca 45 minuter mitt i ugnen tills auberginen blivit riktigt mjuk.
Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så den inte bränns.  
Serveras med en sallad!
....................................................................................................................................................... 



Nu måste jag sätta fart, ska snart sätta mig i bilen och ratta mot Varberg.

Ha den bästa starten på veckan vänner!

Kramisar

söndag 24 april 2016

En nakenchock

En gårdagens
Innan vi drog iväg till goda vänner för en helt hysteriskt rolig kväll.
Om jag bara inte hade så förbannat ont i ansiktet hade jag fortfarande lett......ni vet pay-back-time

Men det la jag åt sidan igår och bara hade så ända in i norden kul och om ett skratt förlänger livet lär jag leva tills jag blir tvåhundra.....

I alla fall så fick de nya byxorna från HM hänga på, vida, med hög midja i en härlig grön färg. 
Dock är de där slitsarna inte att lita på när det blåser, kan lova att vår vän fick en nakenchock när vi hämtade honom och hans fru. 
Det kom en vindpust som gjorde att han fick se ben för en lång tid framöver. 
Dock ingick också en mindre vacker syn av en shapingtrosa, så den där Marilyn Monre effekten den kan jag lova uteblev.......

Jag matchade byxorna med en enkel tröja som jag hittade av en slump i garderoben, hade precis glömt bort den. 
Glömde gjorde jag också att plocka bort prislappen, vilket värdinnan för kvällen var så snäll att klippa bort, jag menar nog för att jag gillar accessoarer men att gå omkring med en prislapp som dessutom erbjuder en för halva priset.....är inte så smickrande...... 

Så japp det blev en galen kväll som jag kommer att le länge åt.


Den som spar han har..... Den här skinnväskan köpte jag nog när jag var typ 16-17 år någonting, alltså för 15 år sen, he, he.... tänk att den håller fortfarande såhär 30 år senare.

Gröna byxor från HM hittar du HÄR
 (jag har storl 34 i mina)


Oppps benchock......


Idag blir det lugnt, ska försöka kurera mig så gott det går och bara vara.

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T

lördag 23 april 2016

Chokladkorgar med jordgubbsfluff lchf


Men dra mig baklänges så goda de här små mumsbitarna blev...
Varken jag eller Mr C kunde låta bli att klämma två var i går kväll och då efter en megastor plockematshistoria, japp sen låg jag mer eller mindre som en däst säl i soffan och försökte blinka bort John Blund var och varannan sekund.
Med andra ord var jag inte det den roligaste fredagsmyspartnern.......

Men mätt och belåten det var jag allt....


Med de här chokladkorgarna med jordgubbsfluff  kan jag nästan slå vad om att du kommer att imponera på dina gäster.
De ser verkligen betydligt mer avancerade ut än vad de egentligen är och  det är faktiskt inte många minuter du behöver stå i köket för att få till dem.

Det som kan vara lite pilligt är att pensla på chokladen i formarna, men jag brukar hälla i cirka en tesked choklad och sen liksom pensla chokladen upp mot kanterna och varför inte sätta på lite soft music och se det som ett mindfulnespass.......he, he...

När jag ska ha bort formarna använder jag mig av en vass kniv och skär en skåra i botten av pappersformen, då kan jag lätt dra av pappret upp mot kanterna.

Så de här chokladkorgarna måste du bara testa, de kommer att göra succé när du servera dem med kaffe och en liten avec.

....................................................................................................................................................

CHOKLADKORGAR MED JORDGUBBSFLUFF
Ingredienser ca 9 st
100 g mörk choklad (minst 70 %)
Ca 1 dl färska jordgubbar
1 1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk honung (eller annat sötningsmedel)
1-2 tsk vaniljextrakt

9 st lite större knäckformar i papper
Strössel till dekoration

........................................................................................... 

Så här gör jag
Smält chokladen
Pensla varje form med ett lager smält choklad
Låt stelna i kylen. Upprepas 1 - 2 gånger
Mixa jordgubbarna med honung (eller annat sötningsmedel)
Vispa grädden tillsammans med vaniljextrakt och jordgubbssmeten hårt
Dra bort pappersformarna från chokladkorgarna
Spritsa i jordgubbsfluffet i chokladkorgarna
Dekorera med strössel

....................................................................................................................................................




Idag är det vila som står på schemat för ikväll ska vi hem till goda vänner och då vill jag verkligen vara fit for fight.

För er som gillar mina recept och matbilder, är ett tips att följa mig på Facebook, där jag dagligen lägger upp inspirerande mat, allt från vardagsmat till festmåltider och bakverk.

Med andra ord följer inte min Facebooksida bloggen....

Gilla Home2tinys Facebooksida gör du HÄR eller via gillaknappen uppe i högerspalten under Facebookikonen.
Och ingen blir ju gladare än jag om du har både lust att följa mig och att dela mina recept på Facebook till andra......

Ha en strålande dag vänner!

Kramisar
T