tisdag 8 november 2016

Godaste farsdagspresenten, granatäppletryffel med sötsalta macadamianötter low carb

Brrrr vad kallt det är
Tassar omkring här på morgonkvisten i raggsockor, slänger in ved i kaminerna, tänder ljus och hinkar varmt kaffe för att hålla värmen.... (japp vi har även problem med värmen efter branden...)
Men så länge temperaturen inte droppar till alltför många minusgrader ska vi väl kunna härda ut....

Om inte annat får jag väl krypa ner under pläden med kaffetermosen och ett gäng av de här godsakerna, granatäppletryffel med sötsalta macadamianötter (low carb), jisses så goda.

Granatäpplet ger en härlig syrlighet till den lite bittra chokladen och sen i kombo med de sötsalta nötterna blir det en given succé.

Har du inte kommit på vad du ska ge far på söndag???
Ett tips är att röra ihop de här tryfflarna, packa ner dem i en fin ask och ge honom, lovar att det blir uppskattat, för inget är väl så roligt att få som något som är hemmagjort.


TIPS

Jag använde macadaminötter till att rulla tryfflarna i, eftersom det är mina favoritnötter, men det går precis lika bra med andra nötter som pekan eller valnötter.

I stället för granatäpple kan man använda andra smaksättningar som lakrits, rom eller whisky, vad är pappas favorit?

De här är gjorda med mörk choklad, men det går precis lika bra med ljus om man föredrar det.

...............................................................................................................................................................

GRANATÄPPLETRYFFEL MED SÖTSALTA MACADAMIANÖTTER LCHF
Ingredienser ca 15 tryfflar
100 g macadamianötter
1/4 dl honung
2 krm fint salt
180 g mörk choklad
25 g smör
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt
1 msk honung
Granatäpplekärnor och saft från 1/2 granatäpple

Så här gör jag
Sätt ugnen på 180 grader
Hacka nötterna grovt. Blanda dem med honung och salt i en skål och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper
Rosta dem i ugnen cirka 8 minuter.
Låt svalna

Hacka chokladen grovt
Skär smöret i mindre bitar .
Lägg choklad och smör i en skål
Koka upp grädde, honung, vaniljextrakt, granatäpplekärnor + saften i en kastrull och häll den varma granatäpplegrädden genom en finmaskig sil över chokladen och smöret.
Rör massan jämn och se till att all choklad och smör har smält.
Låt tryffeln stå i rumstemperatur täckt med plastfolie direkt mot ytan i minst 6 timmar.

Mixa de karamelliserade macadamianötterna så att det blr ett lagom fint kross.
Lägg krosset på en tallrik
Rulla kulor av tryffeln och rulla dem sedan i macadamiakrosset så att de täcks runt om.

NJUUUUUUT!

.................................................................................................................................................................



Ha en härlig vinterdag vänner!

Kramisar

9 kommentarer :

  1. Vilka fina och så himla snyggt paketerade också. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Jisses, så gott det där lät. En sådan till koppen kaffe som jag dricker nu, skulle inte vara fel.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  3. Nä Tina, dra mig baklänges så smarrigt!!! =)
    Kan man inte få beställa av dig istället ;-)

    Å vet du va, det hade jag med gäääärna velat.
    Bara suttit ner och babblat om allt o lite till...

    Hoppas du får en fin dag och att du får upp värmen lite.
    Hade gärna kommit o dragit runt med städprylarna hos dig om du hade matat mig med godsaker vet du <3
    Take care!
    Kramar Anna

    SvaraRadera
  4. Underbart wooo så gottit det låter ..........
    /Kram finaste!

    SvaraRadera
  5. Det låter gott. Kram Anette

    SvaraRadera
  6. Mmmm det där måste testas ;-)
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  7. Fin och god farsdagspresent. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  8. Åh så gott!!! Ha fått sådant sug på granatäpple den senaste tiden så det har fått vara en standard ingrediens i mina sallader. Kram Sofia

    SvaraRadera
  9. Men mums mums ja jag har ju ingen pappa i livet men en make som jag gärna ger en present så vi får se :) kram fina du <3

    SvaraRadera