lördag 19 november 2016

En liten men naggande god historia. Pepparkaksbakelse med chokladfrosting

Lördag och du kanske ska smaka årets första glögg
Då tycker jag att du absolut ska baka de här pepparkaksbakelserna med chokladfrosting.
En sådan där liten men naggande god historia som passar perfekt till den heta glöggen.

Ja så sa killarna i alla fall, när de slök några stycken på raken, ja de är i den storleken att man tydligen lätt kan sätta i sig ett antal på en gång...

Och blir det ingen glögg idag går det såklart precis lika bra att servera dem till kaffe.

Själv funderar jag på hur jag kan baka dem något mer "Tina-vänliga" det vill säga utan socker och gluten, för jisses vad jag skulle vilja sätta tänderna i sådan till fikan idag ....


TIPS

Jag använde mig av ett litet kakmått för att stansa ut kakan, har man inget sådant går det precis lika bra med ett glas eller varför inte skära dem fyrkantiga.

I den här kakan har jag både ljust muscovadosocker och råsocker, har du inte det hemma går det lika bra med vanligt socker.

Jag hade i en hel del pepparkakskrydda, killarna älskar det, men som alltid börja med hälften kanske och smaka dig fram, som jag alltid säger......det är dina smaklökar som bestämmer......
....................................................................................................................................................

PEPPARKAKSBAKELSE MED CHOKLADFROSTING
Ingredienser 12-14 st
150 g osaltat smör
3 ägg
2 dl ljust muscovadosocker 
1 dl råsocker
2 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
18 g pepparkakskryddor
75 g grovhackad mörk choklad 

Chokladfrosting
150 g Philadelphiaost
50 g mjukt smör
30 g kakao
1 dl florsocker

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Smöra en bakplåtspapper och lägg i en form ca 30x21 cm.
Smält smöret
Vispa ägg, muscovado och råsocker krämigt med elvisp.
Blanda i det smälta smöret under vispning tillsammans med gräddfilen
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och pepparkakskryddorna och rör ner det i smeten.
Vänd ner chokladen
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Håll koll så att den inte bränns.
Låt kakan svalna
Ta ut rundlar med hjälp av ett runt kakmått eller glas i lämplig storlek.

Vispa Philadelphiaost och smör luftigt
Tillsätt florsockret och kakao och fortsätt vispa tills det blir slätt.
Spritsa ut frosting på varje kaka.
Garnera med granatäpplekärnor  

Serveras till en kopp varm glögg

NJUUUUUT!

..............................................................................................................................................................



Njut av dagen vänner!

Kramisar

10 kommentarer :

  1. Jisses vilka söta små bakelser och vilket tålamod du har som pillar ihop dem så fint. Jag hade gärna satt i mig dem allihop ;) Kram.

    SvaraRadera
  2. Skulle lätt gå ner mer än en i min mage också.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  3. Sååå gottit & waooooooo fantastiskt inlägg & bilder/foto ❤️ ...
    /Kram finaste

    Pst...Gör en bok :)

    SvaraRadera
  4. Mums så söta de såg ut att vara, fast håller nog med dig, även jag skulle nog behöva få dem lite mer glutenfria, hm kan vara värt att ha en experimentdag i köket, för ujuj å gott det såg ut! Tack för härlig inspiration!

    SvaraRadera
  5. De såg fina ut. Kanske baka till första advent.
    Ha en toppen helg!
    Kram Kia

    SvaraRadera
  6. Eller till rödvin kanske? Jag avskyr glögg och även kaffe, men satsar på dem till en lagom eldig italienare. Ok? Kram Mia
    http://happyvardag.se/2016/11/19/scampi-e-spinachi/

    SvaraRadera
  7. Åh, det lät gott :). Jag försöker skala av mig mina sista överviktiga kilon men inser att det blir jobbigare än vanligt nu i juletid, speciellt när man ser såna här smarriga recept och vackra bilder :).
    Stor KRAM fina du

    SvaraRadera
  8. Så juligt och gott. Nu börjar känslan inför julen komma. Var på julmarknad hos Enkla Ting idag. Var mysigt. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  9. Det måste jag prova, låter jättegoda och guuuud så söta!
    Kram J

    SvaraRadera