måndag 17 oktober 2016

När jag ljuger en smula och bjuder på en supergod toscaäppelkaka

Hej måndag, hej ny vecka och hej alla fina läsare
Och jag tycker vi kickar igång den här veckan utan krusiduller, utan pang på med en riktigt fikahit.

För såhär i äppeltider är det näst intill kriminellt att inte baka en äppelkaka och såklart var jag ute och plockade de stackars få äpplena vi har fått på vårt relativt unga träd och snodde ihop en enligt killarna "supergod" toscaäpplekaka.

Men ärligt hur mysigt är det inte att sitta inne och fika med en attans massa tända ljus och en sprakande brasa allt medans regnet smattrar mot fönsterrutan, alltså jag får lätt julvibbar, det är bara julmusiken som fattas typ.... men jag har lovat killarna (kanske med korsade fingrar dock...) att inte dra igång med det förrns i början på november.... (jovisst tjena, ibland får man ljuga en smula....)

I alla fall måste ni testa den här farligt goda äpplekakan som i grunden egentligen är en vanlig toscakaka. Jag har bara i vanlig ordning ändrat om lite i receptet och som sagt det blev väldans uppskattat, prova vetja om du har några äpplen liggandes.


TIPS

Istället för att bröa formen med vanligt ströbröd använde jag skalade sesamfrön som ger en betydligt mer spännande smak.

Jag skippade det vanliga sockret i kakan och använde istället mörkt muscovadosocker, som ger en lätt lakrits och ingefärasmak, gillar du inte det, använd vanligt socker
.................................................................................................................................................................
TOSCAÄPPELKAKA 
Ingredienser
100 g osaltat smör
2 ägg
1 1/2 dl mörkt muscovadosocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde
3-4 äpple beroende på storlek

Glasyr
100 g osaltat smör
1 dl socker
2 msk mjöl
2 msk vispgrädde
70 g mandelspån

Skalade sesamfrön

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa med sesamfrön en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och muscovadosocker pösigt i ca 4 minuter
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten plus smöret och vispgrädde
Rör om försiktigt men väl
Häll ner smeten i formen
Tryck ner de skalade och skivade äpplena
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter

Förbered under tiden glasyren
Blanda samman ingredienserna i en kastrull
Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat
Bred glasyren på kakan
Flytta upp kakan i ugnen och grädda den ytterligare i 10 minuter eller tills den fått färg

Låt toscaäppelkakan svalna något och servera den med vaniljsås

 NJUUUUUUT!

...............................................................................................................................................................




Jag vet att jag tjatar om renovering, golv och kaos, men vet ni, nu har Mr C kommit igång med golvet och det ser ut att bli så himla bra, så snart så kommer det bilder och ni slipper höra mitt tjöt.....

Ha en fantastisk start på veckan vänner och jag är så glad att ni kikar in till mig, lämna fina kommentarer och små spår, ni gör min dag!

Kramisar
T

6 kommentarer :

  1. Mmmmm...mumms sååå gottit & som alltid fantastiska bilder/inlägg ❤️
    /Kram finaste & ha en alldeles underbar dag!

    SvaraRadera
  2. Klart du ska tjuvstarta julen:)! Och tack för receptet, har köket fullt av Aroma-äpplen!

    SvaraRadera
  3. Vilket spännande recept, vad du är duktig som testar att byta ut ingredienserna mot nya smaker :-). Jag hoppas du får en toppenkväll, och visst är det så att dom små raderna man får i sin gästbok betyder massor, det håller jag med om :-).
    Kram Ulrica

    SvaraRadera
  4. Det där lät supergott och ska absolut testas! Bara den där förkylningen som dök på mig från ingenstans försvinner och vi varit i Stockholm en sväng så ... men först kurera för hela slanten så att kommande helgs roligheter får genomföras feberfria!

    Så härligt att du tycker det ser ut att bli bra med golvet, det är alltid så himla pirrigt när man gått där och valt och klurat men ändå inte riktigt vet förrän det börjar arta sig liksom.
    Här har vi också renoveringskaos, först ovanvåningen inklusive ett badrum första halvåret och nu efter sommaren andra badrummet, hallen och trappan upp.
    Det är roligt men jobbigt och helst skulle vi ju vilja strunta i jobben och stanna hemma och renovera istället:)

    Ha en fin vecka!
    Kram
    Suz

    SvaraRadera
  5. God morgon fina Tina....gud så gott men det där sockret du har var finns det att köpa?? hur gör du vaniljsåsen? härliga bilder o tips tack ha en fin dag kramen

    SvaraRadera
  6. God morgon fina Tina....gud så gott men det där sockret du har var finns det att köpa?? hur gör du vaniljsåsen? härliga bilder o tips tack ha en fin dag kramen

    SvaraRadera