torsdag 6 oktober 2016

Magiskt goda, knapriga nötpajer med len chokladkräm lchf

Idag blåser det verkligen håll-i-hatten-vindar
Så jag stannar inomhus, fortsätter att hålla liv i den brasan Mr C tände i morse och kalasar på de här godingarna som jag bakade igår..
Knapriga nötpajer med len chokladkräm, japp de är så magiskt goda som de låter om inte ännu bättre....faktiskt.

Jag är ju näst intill besatt av choklad och nötter i alla dess former så att de här pajerna blev en favorit är såklart ingen större överraskning.....

Så idag hittar ni mig påpälsad både med sockor och en tjockgosig kofta, framför brasan med en nervkittlande deckare i handen, kaffetermosen på behändigt avstånd och förmodligen spår av chokladkräm runt munnen och smulor av pajskal i fåtöljen....


TIPS
Jag tog de nötter jag hade hemma, föredrar du bara valnötter använd dem och uteslut de andra, blir precis lika gott.

Jag är ett stort fan av lakrits och smaksatte chokladkrämen med det, kanske vill du ha mer lakritssmak än jag eller kanske inte alls, glöm inte att det är dina smaklökar som bestämmer...

Smeten ska vara kladdig men inte helt lös, tillsätt bara lite mer mandelmjöl om du inte riktigt får ihop den.

Nu hade jag inga färska bär hemma, men nästa gång kommer jag att servera dem med till exempel jordgubbar eller granatäpplekärnor

Happy baking!
.........................................................................................................................................................

KNAPRIG NÖTPAJ MED LEN CHOKLADKRÄM LCHF ca 4-6 mindre pajformar
Ingredienser
Pajskal
2 dl blandade nötter (jag använde mandel, val, pekan och hasselnötter)
1/2 dl mandelmjöl
1/2 ägg
15 g smält smör
1 msk honung
1 tsk vaniljextrakt

Chokladkräm
100 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 äggula
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk lakritspulver (kan uteslutas)

Så här gör jag
Sätt ugnen på 150 grader (varmluftsugn)
Rosta nötterna i en torr stekpanna 
Mixa nötterna grovt
Häll ner det smälta smöret, ägg, honung, vaniljextrakt och mandelmjöl, mixa ihop till en smet (nötterna ska fortfarande vara något grovhackade) 
Skulle smeten vara för lös tillsätt lite mer mandelmjöl
Tryck ut smeten i små pajformar
Grädda dem i ugnen i cirka 10 minuter och ta ut formarna
Höj ugnstemperaturen till 175 grader

Smält chokladen (jag gjorde det i mikron)
Blanda ner äggulan, vispgrädde, vaniljextrakt och eventuellt lakritspulver
Rör om så allt blanda sig till en chokladsmet
Fördela chokladkrämen i pajskalen
Sätt in pajformarna i ugnen i ytterligare 10 -12 minuter
Låt svalna (gärna i kylen) och dekorera sen med vispgrädde och eventuellt med färska bär.

NJUUUUUUT!

.......................................................................................................................................................



 Nu mot fåtöljen och den där fasligt spännande boken

Ha en finfin dag vänner!

Kramisar
T

3 kommentarer :

  1. Sitter på jobbet och känner hur snålvattnet börjar att rinna i mungiporna.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  2. En vacker dag står jag på din farstukvist och plingar på och frågar om jag får komma in på en fika :))
    Å vad mysigt att få fika och babbla en hel dag med dig <3
    Kramar Anna

    SvaraRadera
  3. Oj så smarrigt. Nu blev jag nyfiken på vilken bok du läser. Skulle behöva en smarrig deckare att bita i. Kraaam Pia

    SvaraRadera