tisdag 13 september 2016

Vilken gofika, fikonpaj med en touch av citron lchf

Vilken gofika jag fick igår
Kunde liksom inte låta bli den här fikonpajen med en touch av citron när den var färdig, jisses så smarrig den blev.

Dock kommer jag att dubbla fyllningen till nästa gång, tyckte att det var liiite snålt tilltaget med den, älskar ju sådant där klet..... eller så får jag helt enkelt göra pajen i en mindre form, det går ju också.....

Receptet på fyllningen har jag inte dubblat, utan är precis som jag gjorde den igår.


Pajskalet blir sådär härligt crunchigt av nötterna, men har du inte hasselnötter hemma går det såklart bra att använda andra nötter också.

Är du inte så förtjust i fikon, testa med några bär, är helt säker på att det blir precis lika mumsigt med jordgubbar, blåbär eller hallon

Och som alltid, smaka dig fram, kanske du vill ha mer eller mindre citronskal i smeten eller mer vaniljsmak i pajskalet, det är alltid dina smaklökar som bestämmer......

.....................................................................................................................................................

FIKONPAJ MED EN TOUCH AV CITRON LCHF
Ingredienser
Pajskal
50 g osaltat smör
2 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl hackade hasselnötter
1 msk honung
1 tsk vaniljextrakt

Fyllning
200 g Philadelphiaost
2 ägg
2 tsk Ica sötströ
1 msk honung
1 tsk vaniljextrakt
Rivet skal från 1 ekologisk citron
4-6 färska fikon
Mandelspån

Så här gör jag 
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret. Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut den i en mindre springform.
Gräddas i ugnen i ca 10-15 minuter tills den blivit gyllenbrun
Låt pajskalet svalna

Vispa Philadelphiaost, ägg, ica sötströ, honung och vaniljextrakt till en slät smet i en skål. Rör ner citronskalet.
Häll smeten över pajskalet och strössla mandelspån över
Dela fikonen i halvor och tryck ner dem lätt i smeten

Grädda pajen i ca 20 minuter eller tills smeten stelnat och fått en fin färg.

Låt pajen svalna, gärna en stund i kylen

Sikta över sukrin melis och servera pajen med lättvispad grädde.

NJUUUUUT!

.............................................................................................................................................................
Idag ska jag ge mig på ett litet DIY-projekt, hoppas sååå att det blir som jag har tänkt mig, men när jag ska såga och hamra, japp då kan det sluta hur som helst........

Ha en härlig dag vänner!

Kramisar
T

6 kommentarer :

  1. Gud så gott det ser ut. Nu vattnar det sig i munnen. Ska bli spännande att se vad du åstadkommit med sågen och hammaren.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  2. Jag gråter inombords... För jag vill helst av allt bara sätta mig vid ditt fikabord och mumsa paj... Mmm, men citron o fikon...dör så gott!
    Ha en fin dag vännen!
    Ska med leta efter gladioler i denna underbara färg :)
    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Ser smarrigt ut & får testas vackra bilder wow har tittat runt :) fin dag till dig kram

    SvaraRadera
  4. Men......sååå gott det ser ut. Som alltid när du bjuder på recept. Nu måste jag baka igen. Vet du vad det är fr skillnad på vanliga fikon och kaktusfikon. Kram Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger. Hoppas att du tycker om pajen lika mycket som jag gör....farligt god.... Tyvärr har jag ingen aning om vad det är för skillnad på fikonen, köper alltid de "vanliga". Kram Tina

      Radera