onsdag 24 augusti 2016

Som att kliva rakt in i chokladhimlen, Tryffeltårta med sötsalta nötter lchf

Japp det blev lite baktid i köket igår
Den där tryffeltårtan som Mr C åt i helgen kunde jag liksom inte släppa, utan jag var tvungen och testa om jag kunde få till en på mitt sätt och som jag kan äta.

Och tadaaaaa, det blev en tryffeltårta med sötsalta nötter och gudars så god den blev.

Två bitar tryckte jag i mig och jag fullkomligt njöt av varje smula, det går liksom inte att göra annat när hela munnen fylls av mörk len choklad, knapriga sötsalta nötter och en luftig chokladbotten, som att kliva rakt in i chokladhimlen.

Så är du sugen på att baka måste du testa denna godsaken, lovar att du inte kommer att bli besviken.


Vill man kan man skippa nötterna och bara pudra lite kakao över tårtan, gott det också, men jag tycker om när det mjuka, lena möter det hårda knapriga.

Håll koll på tårtbottnen när den är i ugnen, den ska bli precis färdig, står den för länge blir den torr, trist och hård.

..................................................................................................................................................

TRYFFELTÅRTA MED SÖTSALTA NÖTTER LCHF
Ingredienser ca 8-10 bitar

Sötsalta nötter
100 g blandade nötter och mandel
1 tsk honung
En nypa fint salt 

Tårtbotten 
4 ägg, rumstempererade
2 msk Ica sötströ
1 msk honung
5 msk kokosmjöl
2 msk kakao
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk vaniljextrakt 

Tryffel
250 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk honung
50 g rumsvarmt smör 

Så här gör jag

Sötsalta nötter
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda nötter och mandel med honung och salt i en bunke och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper
Rosta dem i ugnen cirka 8 minuter. Låt svalna och hacka dem lite grovt 

Tårtbotten
Sätt ugnen på 200 grader

Smörj en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm med smör
Vispa ägg, sötströ och honung ljust och luftigt i några minuter
Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem tillsammans med vaniljextrakt i äggsmeten
Blanda försiktigt men väl. 
Smeten börjar att tjockna efter cirka en halv minut
Häll smeten i bakformen.
Grädda mitt i ugnen i ca 5- 7 minuter, håll koll.
Kakan ska bli precis färdig, övergrädda inte, risken är då stor att den blir hård i kylen
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna 

Tryffel
Hacka chokladen till tryffeln och lägg i en skål.
Hetta upp vispgrädde och honung
Ta av från plattan precis när det börjar att koka. Häll över chokladen. Rör tills chokladen har smält Rör ner smöret lite i taget och låt sedan glasyren svalna något i rumstemperatur och sedan ca 1 timme i kylen.

Bred ut tryffeln över tårtbotten och dekorera med de sötsalta nötterna

Serveras med lättvispad grädde och eventuellt färska bär

NJUUUUUT!

........................................................................................................................................................


 
 Idag ska jag in till stan och fixa några ärenden, så dags att fixa till sig.

Ha en trevlig dag vänner!

Kramisar

9 kommentarer :

  1. Men jisses vad den såg god ut. Redan skrivit ut ditt recept.

    Precis som alltid lika fantastiska bilder.

    Önskar dig en toppen onsdag.
    Kramis Kamilla

    SvaraRadera
  2. Men vad du suktas. Den ser supergod ut. Hoppas du har en bra onsdag. Kram Eva

    SvaraRadera
  3. Wow, den ena läckerheter ser godare ut än den andra. Snålvattnet bara rinner. Ha en fin dag kram Annika

    SvaraRadera
  4. Ojojoj...det där såg riktigt gott ut.
    Borde jag nog baka till mina killar..;)
    Bilderna is to die for....som vanligt...
    Du är sååååå duuuuuuktig du bönan!
    kram Katarina

    SvaraRadera
  5. Åååååå jag tuppar av snart tror jag, geeeee mig :)))
    Å som jag önskar att det inte vore så långt till andra sidan kusten nu...
    Jag liksom bara dreglar ju här;-)
    Hoppas solen lyser på dig idag!
    Njut av en bit kaka i den då tycker jag!
    Kramar Anna

    SvaraRadera
  6. Åh så mycket gott du bakar. Skottorps slott måste vara i närheten av vår stuga, den ska jag besöka sen när renoveringen är färdig... Kram Suss

    SvaraRadera
  7. Nu får jag torka dreggel från tangentbordet, ha ha. Gud så gott det lät!
    Jag som inte äter enligt LCHF, motvarar 1 msk sötströ 1 msk strösocker? För resten har jag hemma :-)
    Kram Helén

    SvaraRadera
  8. Men herregud såå lyxigt gott. Får nog sluta läsa din blogg varje dag. Äter snart ihjäl mig på allt gott du bakar, som jag givetvis också måste baka. Sist gjorde jag chokladterrinen. Servade den med hemgjord vaniljglass, en skiva choklad och färska bär. Gudars säger jag. Man nästan känner hur man sväller. Ha ha. Kraaam Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger, den här måste du testa för den är verkligen himmelsk god.... Vad glad jag blir att du kikar in här och blir inspirerad, kommer nytt recept snart... Ha en härlig helg. Kram Tina

      Radera