lördag 23 juli 2016

Krispig marängbakelse med len vaniljkräm, fluffig vispgrädde och färska bär lchf

Här njuter vi på alla sätt.....
Lata soliga dagar med strandhäng blandas med lite renovering här hemma och så fikar vi såklart, ett måste här i svarta huset.

Och den här krispiga marängbakelsen med len vaniljkräm, fluffig grädde och färska bär lchf.......... ja jisses vänner, så helt makalöst god.

Helt glutenfri och utan socker så perfekt för dig som äter low carb, prova vetja, lovar att bakelsen kommer ha en försvinnande åtgång......


För att få marängen riktigt krispig lät jag den stå i ugnen i ca 1 timme och sen på eftervärme tills ugnen var helt kall

Vaniljkrämen får man passa ordentligt, den får absolut inte koka för länge för då blir det äggröra av hela klabbet och det vill man inte........visserligen blir det en gudagod äggröra........

Jag låter krämen koka upp på medelvärme och låter den bara koka så krämen precis tjocknar, sen häller jag upp krämen direkt i en kall skål som står jämte spisen, då blir den sådär perfekt len och alldeles, alldeles jag-skulle-kunna-äta-upp-allt-på-en-enda-gång-god.....
.......................................................................................................................................................

MARÄNGBAKELSE MED VANILJKRÄM LCHF
Ingredienser 4 st
2 äggvitor
1 1/2 msk Ica sötströ
1 dl mandelspån
Ca 1 - 2 tsk kakao (kan uteslutas)

1 ägg
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 msk honung
1 tsk Ica sötströ

Vispgrädde
Färska bär

Så här gör jag
Sätt ugnen på 140 grader
Vispa äggvitorna. Tillsätt Ica sötströ under tiden och vispa smeten fast
Vänd försiktigt ner mandelspån och kakao i smeten
Klicka ut fyra runda bakelser
Grädda mitt i ugnen i 140 grader i ca 1 timme  (håll koll marängen kommer att mörkna något på grund av kakaon, men skulle de se brända ut sänk värmen något)
Slå av värmen men låt marängerna stå kvar i ugnen tills den kallnat helt

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna (låt även vaniljstången koka med)
Vispa ihop alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull på medelhög värme.
Låt krämen småputtra försiktigt under omrörning till den tjocknat. OBS! den ska ej koka för mycket, då blir det äggröra istället. 
Häll upp krämen direkt i en skål, plocka bort vaniljstången och ställ in i kylskåpet tills den blivit helt kall.

Precis innan servering
Lägg upp marängen på ett fat
Vispa grädden fast
Bred ut vaniljkrämen på marängen
Spritsa ut grädden
Dekorera med färska bär

NJUUUUUT!

..............................................................................................................................................................


Nu ska jag fixa kaffe och överraska Mr C med lite frukost på sängen.....

Ha en tokrolig dag vänner!

Kramisar
T

7 kommentarer :

  1. Mmmm...vattnas i munnen - Mumms så gottit & vilka vackra Foton!
    /Kram du fina

    SvaraRadera
  2. GOTT! Ja vackra bilder också...nu blev jag rejält sugen!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  3. Mums så gott det lät. Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Mmmm så mycket gott du bjuder på. Kram Anette

    SvaraRadera
  5. Mmmm så mycket gott du bjuder på. Kram Anette

    SvaraRadera
  6. jag säger som de andra mums vad gott!...nu är vi hemma en stund med lite tvätt efter resan till Umeå och bröllopet där...och vilket fint bröllop det var oj oj oj....och vilket väder rena rama tropik värmen, så det var lyckad vill jag lova ;))
    Få se när jag bloggar igen....
    Ha en fin vecka !!
    Kram bia

    SvaraRadera