måndag 27 juni 2016

Både socker, gluten och laktosfritt

Jag fick ett mail, från en rar läsare, Petra
Hon undrade om jag kunde hjälpa henne med att förvandla den HÄR tårtan till något som passar mer till den kosten hon äter idag.

Med andra ord betyder det att tårtan ska både vara socker, gluten och laktosfri, japp där fick jag något att bita i, men eftersom jag älskar utmaningar så var jag såklart tvungen att testa.

Och jag tror minsann att jag lyckades..... i alla fall njöt vi alldeles kolossalt av den här tårtan på midsommarafton och det sa bara slurp så var den i princip slut..

Nu håller jag bara alla tummar och tår att Petra med familj ska tycka om tårtan lika mycket som vi gör och att den passar deras kosthållning......


Jag gjorde inget "lock" på tårtan, som det är i originalreceptet, vill man ha det är det bara att öka på ingredienserna till chokladbollssmeten.

Och eftersom det var midsommar när jag bakade tårtan, blev det jordgubbar istället för blåbär, men jag kan också tänka mig att det är gott att ha björnbär eller hallon i.

Äter man inte laktosfritt är det bara att byta ut de ingredienserna till "vanliga" produkter.
....................................................................................................................................................

CHOKLADBOLLSTÅRTA MED JORDGUBBSCHEESEKRÄM LCHF
Ingredienser ca 4 port
100 g laktosfritt smör
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk honung (alt annan sötning som Ica söt strö)
1 tsk starkt kallt kaffe
1-2 msk kakao

200 g frysta jordgubbar
1 msk honung
1 msk Ica sötströ
1 tsk vaniljextrakt
2 dl laktosfri vispgrädde
175 g laktosfri Philadelphiaost

Färska jordgubbar


Så här gör jag
Rör ihop alla ingredienserna till chokladbollsbotten och ställ den i kylen någon timme

Tina jordgubbarna i mikron och häll bort vätskan. Koka upp jordgubbarna med sötning och 
vaniljextrakt under omrörning.
Låt småkoka i ca 10 minuter till en fast kompott.
Låt svalna i kylen

Ta fram ett tårtfat och en rund liten springform (14 cm i dm). Ta bort botten och ställ formen i mitten på tårtfatet (spänn spännet som om du hade haft en botten i) Tryck ut chokladbollssmeten som om du hade bakat en paj.
(om du vill ha ett "lock" på tårtan, öka mängden chokladbollssmeten och spara 1/4 av smeten som du trycker ut en rundel av på ett bakplåtspapper. Lyft upp och placera över tårtan som ett lock, tryck ihop med pajen försiktigt)

Vispa grädden hårt. Vispa ner Philadelphiaosten och jordgubbskompotten till en kräm och fyll skalet med 3/4 av jordgubbscheesekrämen. Spänn upp och ta bort springformen.
Bred på resten av jordgubbscheeskrämen runt om tårtan och dekorera med färska jordgubbar

NJUUUUUT!

....................................................................................................................................................................



Idag kommer förhoppningsvis mamsen hit och hjälper mig med diverse saker som behövs göras efter branden, inte kul alls men det är bara att ta tag i det och jag är sååå tacksam över att jag får hjälp av den bästa....

Ha en härlig start på veckan vänner!

Kramisar
T

7 kommentarer :

  1. Åh,så bra & gottit ♥ ....
    Fantastiskt vackra Foto på finaste Tårtan!

    /Kram pårej & ha det så gott!

    SvaraRadera
  2. Både ser och låter mycket gott.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  3. Både ser och låter mycket gott.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  4. Mmmm ser jätte gott ut. Kram Anette

    SvaraRadera
  5. Åhhh, nu vattnas det i munnen, och snålvattnet rinner till!!! Så gott det ser ut!
    Jag tackar också för tipset!
    Kram från Kate

    SvaraRadera
  6. Vackert, nyttigt och hälsosamt! Vet du Tina! Du skulle bli rik på att ge ut en bok med alla dina hälsosamma bakverk med de bilderna! LOVELY!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  7. Tack så mycket// Petra. Det skall bli smarrigt och få prova den

    SvaraRadera