onsdag 11 maj 2016

Desserten som är en riktig vinnare

Då skriver jag lillördag igen....
Och nu tycker jag sannerligen att det börjar bli dags att dra i den där tidsbromsen.
Det här är den bästa tiden (tillsammans med julen) på året enligt mig och jag vill inte att den ska rusa på som ett skenande expresståg, utan jag vill ha Skalmanstempo och njuta av varje sekund.

Och på tal om att njuta..... kan jag nog säga att det var exakt vad våra gäster plus Mr C gjorde i helgen när de åt den här vita choklad och lakritspanacottan med vanilj och lakritsmarinerade jordgubbar.
Jag tyckte mig höra ord som "mmmm", "supergott" och "receptet, tack"

Då blir kocken glad och jag vet med all säkerhet att Mr C älskar den här desserten, för efter jag fotat de här, försvann de lika fort som en avlöning, ja det är sant.... alla på en gång och han såg ut att vara lika nöjd som ett barn som precis fått sin lördagsgodispåse.....


Till de marinerade jordgubbarna använde jag liquorice syrup. Det är en salt färdig mix av lakritspulver, salmiak och rörsocker som kokats till en trögflytande svart lakritssyrup, perfekt att använda till glass, milkshake, bakning och smaksättning i såser med mera. Du hittar den HÄR

Just vanilj och lakrits tillsammans med jordgubbarna blir "som ett smakfyrverkeri för smaklökarna" och sätter den där extra twisten till panacottan.

Testa, jag är helt säker på att gästerna kommer utse den här desserten som en riktig vinnare.

..........................................................................................................................................................

VIT CHOKLAD OCH LAKRITSPANACOTTA
MED VANILJ OCH LAKRITSMARINERADE JORDGUBBAR
Ingredienser 4 port
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
1 tsk lakritspulver
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk

250 g jordgubbar
1 tsk liquorice syrup
1 tsk vaniljextrakt

...................................................................................

Så här gör jag
Börja med att marinera jordgubbarna. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg dem i en skål och häll över lakritssirap och vaniljextrakt, blanda och låt jordgubbarna marineras i kylskåpet

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål
Koka upp vispgrädde, mjölk, lakritspulver och vaniljstången med frön.
Ta kastrullen från plattan och häll det över chokladen Ta upp gelatinbladet ur vattnet och krama ur. Rör ner det i chokladsmeten och låt allt smälta under omrörning
Häll upp blandningen i portionsglas och låt dem stå kallt i minst 4 timmar.

Innan servering, garnera pannacottan med de vanilj och lakritsmarinerade jordgubbarna och servera de som blir över i en skål bredvid.
Njuuuuuut!

..............................................................................................................................................................



Nu vila innan kosan styrs mot Varberg igen.

Ha en mysig onsdag vänner!

Kramisar

15 kommentarer :

  1. Men Gud vad gott det så ut att vara. Receptet sparat och ingredienserna inskrivna i shoppinglistan.

    Tackar för tipset och önskar en fin onsdag.

    Kramis

    SvaraRadera
  2. Så himla gott det ser ut. Och jordgubbar marinerade i lakrits, två av mina absoluta smaker i en och samma efterätt. Mums!! Ha en fin dag vännen. Kram Annika

    SvaraRadera
  3. Du har alltid så smarriga och bra recept på bloggen ;))
    Värt att prövas och det där såg väldans gott ut !!
    Ha en fin dag i solen !!
    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Men gudarns va gott det såg ut, jag älskar lakrids men tyvärr så har jag en sambo som avskyr det istället, för pröva den när jag är själv hemma :)

    Hoppas du har en härlig dag i solen Kram Eva

    SvaraRadera
  5. Men åååå va gott.
    Kramen

    SvaraRadera
  6. Det där låter gudomligt....kram J

    SvaraRadera
  7. Mums så gott.... Kram Anette

    SvaraRadera
  8. Blir sugen när jag ser dessa godsaker. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  9. Det här var verkligen en favorit i min smak. Är ju lite tokig i lakrits.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
  10. ÅHH SÅ GOTT! Tack för dina underbara bilder!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  11. Å maj gaad!! Dina lakrits-recept får mej att gå bananjas :) Detta åker direkt in i receptpärmen.

    Ja visst har vi den bästa tiden just nu, älskar´t. Dock har termometern sjunkit rejält i min del av landet men träden är i ljustaste grönt och solen skiner så jag är nöjd.

    Kram P

    SvaraRadera
  12. Woooooooo ljuvligt ♡ ...
    /Kram

    SvaraRadera
  13. Lät jättegott och gissa min glädje när hittade lakritssirap i butiken di Mare i centrum, meeeeen, något måste blivit fel.... Kände det redan när jag stod med en tsk av den svarta, mer asfaltssega än flytande sirapen o läser ditt recept "häll över". Hmmmm. När jag försiktigt försökt blanda ner den i jordgubbarna såg de INTE så fina ut som dina på bilden! Tur jag köpt med mig en extra ask jordgubbar! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ann-Britt. Hm vad konstigt, min är inte alls trögflytande utan simmig i konsistensen, kan det bero på olika fabrikat???. Hoppas att efterrätten blev lyckad i alla fall och vanliga jordgubbar är ju fantastiskt gott det också. Varm kram Tina

      Radera
    2. Hej Tina! Ja, det är nog olika fabrikat bara! Men, ingen fara - det får bli naturella jordgubbar till och det kan inte bli fel! Trevlig lördagkväll! Kramisar

      Radera