lördag 7 maj 2016

Att ha allt färdigt när gästerna väntar

Den här desserten gjorde succé när lillebror med familj var här för ett tag sedan
Det är inte ofta det är tyst när vi är tillsammans, men ta mig tusan att surret tystnade för en sekund eller två när de satte tänderna i de här mandelkorgarna med lemon curdkräm.

Själv gav jag upp till slut efter det åttonde försöket att göra en mer lchf-vänlig korg men jag ska baske mig få till en någon gång.... fortsättning följer med andra ord på det experimentet...

Men lemon curdkrämen, chokladsåsen, jordgubbarna och melonen njöt jag sannerligen av så jag blev ju inte utan dessert på något vis.


Lemon curden vispade jag ihop dagen innan, mandelkorgarna och chokladsåsen fixade jag på morgonen.
Sen var det bara att vispa grädden, blanda den med lemon curden och lägga upp allt precis innan serveringen, inget konstigt alls......utan väldans smidigt att ha allt färdigt när gästerna väntar

.................................................................................................................................................

MANDELKORGAR FYLLDA MED  LEMON CURDKRÄM 
Ingredienser 6-8 personer
Mandelkorgar
50 g smör
1 dl mandelspån
1/2 dl socker
1 msk honung
2 msk mjöl
2 tsk vispgrädde

Lemon curdkräm (lchf)
Saft och skal av 2 citroner (gärna ekologiska)
2 msk Ica sötströ (öka mängden om du vill ha den sötare)
1 msk honung
3 ägg
75 g rumsvarmt smör
5 dl vispgrädde (att blanda med så det blir en kräm)
Chokladsås (lchf)
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
1 msk honung
1/2 tsk vaniljextrakt
1 dl vispgrädde
En gnutta salt (kan uteslutas)
Dekoration
Jordgubbar
Melon 

................................................................................................................................................

Så här gör jag
Lemon curd
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften ur citronerna
Häll i en kastrull
Vispa i sötning och ägg
Vispa hela tiden på svag värme tills lemon curden tjocknar
När den tjocknat vispa ner smöret
Låt den svalna
Låt stå kallt
Mandelkorgar
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mandelspån, socker, honung, mjöl och vispgrädde
Låt koka 1-2 minuter under omrörning
Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt ca 3- 4 flarn åt gången
Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter, tills flarnen är gyllenbruna
Dra direkt av bakplåtspappret med flarnen från plåten
Vänta ca 1/2 minut och lossa sedan försiktigt flarnen från pappret
Lägg flarnen över uppochnedvända glas och forma försiktigt med händerna till "korgar"
Låt svalna
Lossa "korgarna" från glasen och förvarar dem i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan fram till serveringen.
Chokladsås
Smält smöret
Vispa ner kakaon
Tillsätt honung, vaniljextrakt, (ev) salt och vispgrädde
Låt koka ihop 
Vispa grädden till krämen rätt så fast. Blanda ner lemon curd i den vispade grädden och smaka av så du får en bra balans mellan syrligt och sött
Hacka melon och jordgubbar i mindre bitar 
Fyll korgarna med lemon curdkrämen, ringla över chokladsås och strössla över jordgubbar och melon.
Ringla eventuellt lite chokladsås på tallriken och dekorera med en jordgubbe

......................................................................................................................................................


Nu ut i solen och bara vara!

Ha en magisk dag vänner!

Kramisar
T

2 kommentarer :

  1. Mums, det låter och ser gott ut ;))
    Fint väder idag, dock lite blåsigt hos oss. Har min loppis öppen, men det är mycket trögt idag !!
    Folk har väl annat för sej i solen ;))
    Kram bia

    SvaraRadera
  2. Smaskigt. Härligt att solen skiner. Här är klarblå himmel även idag. Det är bara att njuta. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera