lördag 30 april 2016

"För mycket av det goda kan bara vara underbart"

Hur är status?
Är du busy, buuuusy och ska ha gäster ikväll eller är det en lat och soft Valborgsmässoafton?

Här i svarta huset ska det lagas mat, dukas och fixas med efterrätt.
Lillebror med familj kommer ikväll för att fira Felix som fyllde år för ett tag sedan och det ska bli så mysigt att träffas.

Nu kommer jag inte att servera den här gudagoda rulltårtan med chokladkräm och mandelkant (lchf) i kväll, men om du ska baka något till helgen tycker jag absolut du ska prova den här.

En riktig drömtårta med en härlig kombination av fyllig chokladsmak och crunchig mandel, du får liksom den där schweizernötkänslan, japp smakmagi....


Och den kräver ingen jätteinsats i köket. Håll bara ett extra öga på kakan när den är i ugnen så den inte blir överbakad och bre på chokladkrämen så fort kakan svalnat, sen så är det näst intill bara att njuta av den här godsaken.

Förmodligen kan du inte hålla dig bara till en bit, jag kunde det inte i alla fall men å andra sidan, för mycket av det goda kan bara vara underbart......

Skulle inte hela rulltårtan gå åt på en gång..... så gör det inget, den blir nästan bara bättre av att stå och "mogna" någon dag i kylen...
.........................................................................................................................................................

RULLTÅRTA MED CHOKLADKRÄM OCH MANDELKANT (LCHF)
Ingredienser
4 ägg, gärna rumstempererade 
2 msk Ica sötströ
1 tsk vaniljextrakt
1 msk honung
6 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver 

Chokladkräm
300 g mörk choklad (70 %)
2 dl vispgrädde 
1 krm salt
2 msk smör

Garnering
50 g hackad ugnsrostad mandel (Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut mandlarna på en plåt.
Rosta mandlarna i ca 8-10 minuter, håll koll så att de inte bränns)
Låt svalna

............................................................................................................................................................

Så här gör jag
Börja med chokladkrämen
Grovhacka chokladen och lägg den i en skål
Värm vispgrädde och salt till kokpunkten i en kastrull
Dra den sedan från plattan.
Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält helt
Rör ner smöret och låt krämen svalna i rumstemperatur

Sätt ugnen på 200 grader
Lägg bakplåtspapper på en plåt och smörj det med smör
Vispa ägg, sötströ, honung och vaniljextrakt ljust och luftigt i några minuter
Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i äggsmeten
Blanda försiktigt men väl. 
Smeten börjar att tjockna efter cirka en halv minut
Sprid ut smeten i ett tunt lager på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen i ca 5- 7 minuter, håll koll.
Kakan ska bli precis färdig, övergrädda inte, risken är då stor att den blir hård i kylen
Ta ut kakan ur ugnen
Lägg ett bakplåtspapper på en plan yta och stjälp upp botten med ovansidan nedåt.
Ta försiktigt loss bakplåtspappret från kakan
Låt kakan svalna under kökshandduk

Bred hälften av chokladkrämen på kakan
Rulla försiktigt ihop rulltårtan  
Bred resten av krämen runt om rulltårtan och strössla den hackade ugnsrostade mandeln över och runt om rulltårtan
Låt stå i kylen
Serveras med lättvispad grädde och eventuellt jordgubbar
..........................................................................................................................................



Nähä vänner här kan jag inte sitta längre om det ska bli något gott till kvällen.
Dags att börja jonglera runt i köket.

Ha en festlig Valborg vänner!

Kramisar
T

5 kommentarer :

  1. Du är så duktig på att fixa till godsaker ;))...såg gott ut det där.
    Hoppas din valborg blir trevlig och solig ;)
    Ha det gott !
    Kramisar bia

    SvaraRadera
  2. Gott! Jättegott och bilderna är underbara!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut det där. Här är det soft fast jag har massor att göra... ikväll ska vi till goda vänner. Kram Suss

    SvaraRadera
  4. Här blir det lugna gatan, kanske tittar på brasan som vi har i området. Annars blir det bara häng i soffan och äta lite gott. Skulle ha varit jätteglad om jag haft en sådandär bit till kaffet nu.
    Kram mamma C

    SvaraRadera