onsdag 16 mars 2016

Shepherds veg pie (lchf)

Onsdag.....
och veckorna rusar fram som ett snabbtåg i tvåhundranittio, bara en sån sak som att vi börjar med sommartid på påskdagen, hur gick det till liksom.....

Men jag klagar absolut inte, tvärtom det ska blir så galet skönt att lämna den här vintern bakom mig och bara se framåt mot ljusare kvällar, ljumna vårmornar och en sol som ger fräknar på näsan.

Men först ska jag ta vara på den här dagen och det börjar jag med genom att ge er inspiration till en vegetarisk maträtt, nämligen en Shepherds veg pie, som dessutom är enligt lchf.


Jag gjorde blomkålsmos och spritsade över quornfärsen eftersom jag äter lågkolhydratskost, men föredrar du potatismos så byter du helt enkelt bara ut blomkålen mot potatis.
Ärtor innehåller en hel del kolhydrater så undvik dem om du äter strikt lchf, nu är det en sådan liten mängd så själv påverkas jag inte.

Smakmässigt kan man som alltid variera sig det oändliga, så testa dig fram det här är bara ett förslag på hur jag brukar krydda, föredrar du krossade tomater framför rödvin byt ut eller kanske till och med använd båda.

Det är det som är så kul med matlagning inget recept är ristat i sten, det är bara att låta kreativiteten flöda i köket och låta smaklökarna avgöra om du har lyckats.......
.....................................................................................................................................................

SHEPHERDS VEG PIE
Ingredienser 
300 g quornfärs
1 schalottenlök
1 vitlök
Ca 1 dl rödvin
1 1/2 msk grönsaksbuljong
2 tsk  worcestershiresås
1 tsk sambal oelek (efter smak)
3 tsk tomatpuré
Ca 1 dl vispgrädde
Ca 1 dl ärtor (uteslut om du äter strikt lchf)
salt och peppar
1 blomkålshuvud
Ca 1 dl riven parmesan
Ca 2 msk Philadelphiaost
Salt och peppar 
Persilja
............................................................................

Så här gör jag
Hacka löken och vitlöken. Stek dem i smör tills de blir gyllene. Ta upp ur pannan.
Fräs quornfärsen tills den får färg. Tillsätt löken
Häll på rödvinet och blanda ner grönsaksbuljong, worcestershiresås, tomatpuré, sambal oelek och vispgrädde
Smaka av med salt och peppar
Tillsätt ärtorna och låt koka i ca fem minuter
Lägg röran i en ugnsfast form
Sätt ugnen på 200 grader
Bryt blomkålen i små buketter och ångkoka den i ca 15 minuter eller koka dem mjuka i lättsaltat vatten i ca 12 minuter.
Mosa blomkålen med en potatisstöt eller liknande. Låt svalna lite. 
Lägg sen blomkålen i en  ren kökshandduk och vrid ur så mycket som möjligt av överflödigt vatten. (på så sätt blir inte moset så vattnigt och är lättare att spritsa)
Mixa moset slätt med riven parmesan och Philadelphiaost.
Spritsa ut blomkålsmoset över quornfärsen och strössla över lite parmesanost
Gratineras i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter (håll koll så den inte bränns)
Strössla över finhackad persilja
Serveras med förslagsvis en iskall öl (glutenfri finns på systembolaget som tex den HÄR)
.......................................................................................................................................................



Nu ska jag fixa till mig för att åka och bli lite ompysslad.

Ha en mysig onsdag vänner!

Kramisar
T

5 kommentarer :

  1. Heeeej där!
    Tack för dina middagstipos :)
    Blir lite full i skratt för alltid när vi pratar om vad vi ska äta säger min man "Shepards pie", typ det enda han kommer på ;-)
    Fast idag har jag tagit upp kyckling då lillfian ville ha det.
    Ha en fin onsdag!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Mmm låter spännande. Kram Anette

    SvaraRadera
  3. Jodu, "...låta kreativiteten flöda..." i köket. Jag får väl leda efter den i nån byrålåda eller nåt då. För det är banne mig inte lätt att plocka fram den bara så där :-)

    Kram Lena

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag har nyligen hittat till din inspirerande blogg och här blir jag kvar ;-) Gillar både dina recept och outfits massor! Denna rätt ska jag faktiskt prova mig på alldeles strax som fredagsmiddag. Wish me luck och ha en fin helg! Kram Anna

    SvaraRadera