lördag 23 januari 2016

Apelsinfisk med rostad blomkål (lchf)

Det här är en sådan där busenkel rätt 
En maträtt som har varit standard i svarta huset i mååånga år.
Vad som är så perfekt med den, förutom att den är väldans god naturligtvis, är att man enkelt kan förvandla den från vardagsrätt till en festmåltid.

I vardagen när det finns ett eller två fiskblock i frysen gör jag den snabbt och enkelt, medans jag till en bjudning köper lite "finare" färsk fisk och dekorera den med räkor eller kräftor, men basen är alltid den samma, vispgrädde och apelsin i såsen.

Äter du lågkolhydratkost serverar du fiskgrytan med till exempel rostad blomkål som jag oftast gör.


APELSINFISK MED ROSTAD BLOMKÅL (LCHF)
Ingredienser 4 port
600 g fisk eller 1-2 fiskblock (beroende på hur många hungriga tonåringar det finns i hushållet)
3 dl Vispgrädde
2 msk hummerfond
Rivet skal av en apelsin
Apelsinsaft från ca 1/2 apelsin
1/2 tsk torkad timjan
1/2 dl hackad gräslök
salt

1 blomkålshuvud
olivolja
salt och peppar

Så här gör jag
Låt fisken tina något om du har fiskblock
Dela fisken i portionsbitar och salta dem.
 Vispa ihop grädde, hummerfond, apelsinskal, apelsinsaft, timjan och gräslök i en låg vid gryta. 
Låt såsen koka upp 
Lägg ner fisken. 
Låt fisken sjuda i såsen på svag värme i 6-7 minuter utan lock (något längre om fisken är frusen)
Garnera med gräslök och apelsinskal. 

Sätt ugnen på 250 grader
Ställ in en plåt mitt i ugnen
Ansa och skär blomkålen i mindre buketter
Ta ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper
Sprid ut blomkålen
Häll på olivolja, salt och peppar
Blanda väl
Tillagas mitt i ugnen ca 10 minuter


Får se om det blir ett äventyr idag eller om vi bara kommer att hasa omkring här hemma i pyjamas och morgonrock.
Vad ska du göra?

Ha en trevlig lördag vänner!

Kramisar
T

12 kommentarer :

  1. Tack för det receptet...jag gillar fisk bättre än kött, så det där måste jag pröva ;)
    Här ligger dagen öppen...
    Ha en fin helg !
    Kram

    SvaraRadera
  2. Tack för det receptet...jag gillar fisk bättre än kött, så det där måste jag pröva ;)
    Här ligger dagen öppen...
    Ha en fin helg !
    Kram

    SvaraRadera
  3. Mummsigt - Detta måste testas,Älskar Fisk ❤️ ...
    /Kram & 1000-Tack för receptet

    SvaraRadera
  4. Det där lät gott, måste provas...!
    Jag hasar nog mest runt idag med, njut av dagen vännen!

    SvaraRadera
  5. Men gud så gott! Vi jobbar alltid på att bli bättre på att göra fisk här hemma...

    SvaraRadera
  6. Tack, det här ska vi ha så snart som möjligt här hemma. Fisk finns i frysen, det är bara att köpa till resten.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  7. Kanonbra tips! Vidarebef till maken... ;-)

    Här hasas det runt i mjukisar! Så skönt.

    Kram Lena

    SvaraRadera
  8. Oj det där lät gott. Ja det finns lätta och goda rätter att välja på. Det gäller bara att hitta dem. Här blir det hasa runt i mysbyxor och hosta på. ha en fin helg. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  9. Ohh my, sitter här och dreglar, alltså fisksoppa är ju bara så himla gott =) Kram kram på dig, Mia

    SvaraRadera
  10. Fisk är svårt tycker jag. Tack för tips. Kram Anette

    SvaraRadera
  11. Så gott det där låter. Måste testa! Igår var vi på hockey men idag har vi inga särskilda planer. Jag ska träna såklart men annars ingenting. Skönt det med.

    SvaraRadera
  12. Mmmm, det blev jättegott! Man kan dock vara litet försiktig med saften från apelsinen så att den inte blir för dominerande.
    Hur som, mycket gott!
    /Birgitta

    SvaraRadera