lördag 2 januari 2016

Nyårsmeny med havets läckerheter

På nyårsafton var jag i mathimlen
Jisses vilken god mat vi åt.
Vi hade en nyårsmeny innehållande havets läckerheter, vi älskar ju det, fisk och skaldjur.
Till förrätt blev det gratinerade havskräftor som smakade himmelskt av alla örter och osten
och till de här godsakerna serverades ett nybakt bröd lchf som vi kunde doppa i det smälta örtsmöret, gudars så gott.

Till varmrätt gjorde jag en fisksoppa som jag sett inne hos Helena
Men i vanlig ordning ändrade jag om lite i receptet, jag tog två olika fisksorter i ställen för en, använde mig av vispgrädde istället för matlagningsgrädde och istället för musslor fräste jag upp kungsräkor (MSC märkta såklart) med vitlök och chiliflakes.
Ja egentligen rökte Mr C räkorna också men det är på gränsen till overkill, men nu gillar vi den smaken och har man tid och lust så kan jag verkligen rekommendera det.

I alla fall blev soppen ljuvlig och vi kommer att göra den ofta här hemma. 

Till dessert skulle serveras en chokladlakritsmousse med mandelflarn, vispgrädde och en bärkompott, men det gick ta mig tusan inte, vi var så galet mätta, matkoma är bara förnamnen så det fanns helt enkelt inte det minsta lilla utrymme kvar för det.

 Men å andra sidan smakade det precis lika förföriskt gott igår när vi smällde i oss det......


GRATINERADE HAVSKRÄFTOR
Ingredienser 4 stora kokta havskräftor
125 g rumstempererat smör
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl finhackad persilja
rivet skal av 1/2 citron
1/2 tsk salt
1 krm sambal oelek
1/2 dl riven Kvibille Svecia

Så här gör jag
Sätt ugnen på 250 grader. 
Klyv havskräftorna på längden och knäck klorna lätt.
 Lägg dem med skalsidan ner i en ugnssäker form. 
Vispa smöret krämigt och blanda ned basilika, persilja, citronskal, salt och sambal oelek.
Bred smöret över kräftorna. 
Strö över osten 
Gratinera kräftorna  i övre delen av ugnen i ca 5 minuter. 
Serveras med ett nybakat bröd till som man kan doppa i det smälta örtsmöret 


VALNÖTSBRÖD LCHF
Ingredienser
12 stora ägg
50 g smält smör
1 1/2 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl fibrex flingor
Ca 2 dl grovhackade valnötter

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa äggen poröst med elvisp
Häll i det smälta smöret
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke
Blanda väl
Låt degen svälla i ca 15-20 minuter
Lägg bakplåtspapper på en plåt
Stjälp upp smeten på bakplåtspappret
Blöt händerna med vatten och forma degen till ett bröd
Dekorera ev degen med några snitt
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 40-45 minuter
Låt svalna och pudra ev brödet med lite kokosmjöl.


FISKSOPPA MED STING
Ingredienser 4 port
2 st laxfiléer
2 st hälleflundrafiléer
360 g skalade räkor
360 g kräftstjärtar
1 stor purjolök
2 msk fiskbuljong (eller 2 st fiskbuljongtärningar)
2 msk curry
6 dl vispgrädde
1 dl vin
370 g krossade tomater
1 kruka finhackad dill (spara någon dillkvist till dekoration)
Kungsräkor MSC märkta
1 finhackad vitlöksklyfta
1 nypa chiliflakes
Citron


Så här gör jag
Strimla purjolöken
Fräs purjon i en gryta tillsammans med vinet och curryn
Häll i de krossade tomaterna, buljongen och vispgrädden
Låt koka upp
Sänk värmen och låt sjuda i ca 20-30 minuter
Skär laxen och hälleflundran i bitar
Lägg dem i grytan
Låt det sjuda, inte koka i ca 10 minuter
 Ha i dillen
Lägg sist i kräftstjärtarna och räkorna
Låt sjuda max i 10 minuter till
Fräs vitlöken och chiliflakes i en stekpanna
Vänd ner kungsräkorna och fräs upp snabbt
Häll upp soppan och garnera med kungsräkorna, en dillkvist och en citronskiva
Servera gärna med ett gott bröd till

 

Idag får vi minsann sticka hål på den där julbubblan och få något vettigt gjort, dags att städa ut julen ordentligt tror jag minsann.

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T

4 kommentarer :

  1. Mums så gott det ser ut! Skulle älska allt! Vi bubblar vidare ett par dagar till. Fast bubblan börjar pysa nu, för jag ska jobba ikväll, men det är helt ok.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  2. Åh, det såg så gott ut. Tack för att du lade ut recepten.
    God Fortsättning.

    Kram Kamilla

    SvaraRadera
  3. Mat från havet är verkligen bäst. Soppan påminde om den vi åt på nyårsafton. Brödet ser ju jättefluffigt och gott ut. Tack för receptet. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  4. Vill önska dig ett riktigt Gott Nytt År! Hoppas 2016 blir ett fint år på alla sätt för dig och din familj!

    Maten ser ju helt ljuvligt god ut, ska genast spara recepten :)

    Kramar Bella

    SvaraRadera