onsdag 7 oktober 2015

Äppelkaka med kolasmak LCHF

Äppeltider
Och vem kan motstå en äppelkaka då?
Inte ens jag som äter väldigt begränsat med frukt har förmågan att säga nej till en sådan godsak.
Testade att göra en ny variant med kolasmak som blev riktigt god.
Bäst är den såklart att äta lätt ljummen med en klick lättvispad grädde som jag blandat med rysk yoghurt och en skvätt vaniljextrakt.
Jag använde honung som sötning i kolasåsen, men det är bara att byta ut mot något sötningsmedel om man hellre föredra det, det är bara att prova sig fram.

Äppelkaka finns säkert i tusen olika varianter och alla har vi säkert en favorit som görs år efter år, just denna fick jag inspo till efter killarnas favorit, en äppelkaka med knäckigt täcke, den som de alltid vill ha när jag frågar vilken äppelkaka jag ska göra, sen om det är själva äppelkakan eller vaniljsåsen som är mest eftertraktad det kan man ju undra.....

Har du något favoritrecept på äppelkaka?


ÄPPELKAKA MED KOLASMAK LCHF
Ingredienser liten springform
2 skalade äpplen
Pepparkakskrydda
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 - 2 msk honung (eller annan sötning som till exempel Stevia strö)
40 g smör
1 tsk vaniljextrakt
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl skalade sesamfrön

Så här gör jag
Sätt ugnen på 200 grader
Börja med kolasåsen
Koka upp vispgrädde, honung (eller annan sötning), smör och vaniljextrakt
Sänk värmen och låt sjuda i ca 30 minuter, tills den tjocknar
Blanda ner mandelmjöl, solroskärnor och skalade sesamfrön
Skär äpplena i mindre bitar
Lägg i en mindre springform
Strö pepparkakskrydda över (eller kanel)
Häll smeten över
In i ugnen i ca 30 minuter
Servera äppelkakan ljummen med vispad grädde blandad med rysk yoghurt.







Nu mot sjukhuset, sen väntar en liiiten bit äppelkaka som har blivit över till fikat i eftermiddag, gudars så gott det ska bli till kaffet.

Ha en strålande dag vänner!

Kramisar
T

16 kommentarer :

  1. Vi har så mycket äpplen att vi inte vet vad vi ska göra av dem så vi har också testat oss på lite olika äppelrecept. Ditt med pepparkakskrydda lät ju väldigt smarrigt så det måste jag testa i helgen. Jag gjorde en liknande fast med honung, mörk sirap och havregryn och fick en väldigt krispig kaka som blev väldigt uppskattad av vännerna :)

    SvaraRadera
  2. Äppelkaka är alltid gott! Den här verkar också riktigt god. Jag brukar göra en knäckig variant som är väldigt populär hemma hos oss. Ha det gott! Kram Camilla

    SvaraRadera
  3. Åh, finns så mycket gott att göra med äpplen. Men min favorit är nog en klassisk äppelkaka. Såå gott.

    www.corneliae.blogg.se

    SvaraRadera
  4. Det här receptet lät jättegott. Gjort äpplekaka med mandelmassa i och den blev god. Men jag gillar äpplepajer, men inte gubben min. Han vill ha äppelkaka istället
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  5. Äppelkaka är underbart gott. Ska göra till helgen!
    Kram
    Maria

    SvaraRadera
  6. jag och mannen gillar varsin sort... han en lite mer knäckig och jag en som är mer kaka. Men det är klart, såsen är ju heller inte helt fel!

    SvaraRadera
  7. Så fina bilder, äppelkakan verkar supergod.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Älskar äppelkaka och jag brukar göra en skånsk variant fast byter ut skorpsmulor mot mandelmjöj och har stevia socker och kanel i. Den du visar ska absolut testas. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  9. Mmmmmums, så gott! Vilken diameter har en liten springform?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Ja den är väldans god den där pajen..... Formen är Ca 16 cm. Kramen Tina

      Radera
  10. Men alltså, jisses vilka fina bilder!! Du är helt makalöst duktig, jag säger ju det!!

    SvaraRadera
  11. Var rädd om dig!! Det är inte en form på 24cm du menar va? Varma kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tessan och tack snälla. Formen jag använder är Ca 16 cm. Kramen Tina

      Radera
  12. Åh nu blev jag sugen på att göra äppelkaka!!! Otroligt vackra bröllops bilder du tagit imponerande!!!

    SvaraRadera