onsdag 9 september 2015

Kryddade nötter lchf

Fyra grader ute denna tidiga septemberonsdag
Japp hösten är verkligen här och det vittnar mina raggisar på fötterna om.
I alla fall på morgonkvisten hasar jag omkring med dem sen åker de av för oj vilket pangväder denna veckan ha startat med, hösten när den är som allra bäst.

Och så är det lillördag och kanske du vill ha något att mumsa på till den där braiga filmen ikväll.
Varför då inte testa att göra dina egna kryddade nötter, det är bara mums kan jag lova.
Något som jag kanske inte gör varje vecka, men några gånger i månaden när jag är sugen på något gott till fredagsvinet eller vill ha något att knapra på framför tv:n.

Visst finns det färdigkryddade nötter att köpa, men om du kikar på innehållsförteckningen är den inte alltid så upplyftande, en hel del ohälsosamma ingredienser som man lätt kan vara utan, då är det betydligt bättre att fixa dem själv och det är ju barnsligt enkelt att göra också.

De här är två varianter som jag brukar veva ihop, till de kryddade blandande nötterna använder jag kryddor som jag just då är sugen på, kan vara allt från chili, ingefära och spiskummin.
I receptet har jag angivet måtten och förslag på kryddor, men det är bara att experimentera fram det man själv tycker bäst om.

De honungsrostade valnötterna älskar jag, det blir dock ganska klibbiga, men vad gör väl det, förhoppningsvis får jag behålla alla själv då.
Om det skulle bli några över, förvarar jag dem i kylskåpet, supergott att ha på sallader eller på yoghurten.


KRYDDADE NÖTTER
Ingredienser
Ca 300 g blandade osaltade nötter
1 äggvita
1 tsk smoked paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk chiliflakes eller spiskummin eller någon annan krydda
2 tsk salt
 

Så här gör jag
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa äggvitan fast
Blanda kryddorna i en skål
Rör ner äggvitan
Blanda kryddsmeten med nötterna
Lägg på en plåt
Rosta nötterna i ca 10 minuter mitt i ugnen
Håll koll så att de inte bränns


HONUNGSROSTADE VALNÖTTER
Ingredienser
Ca 100 g valnötter
Ca 2 msk honung
salt

Så här gör jag
Häll honungen i en stekpanna
Värm på så den blir simmig
Häll i valnötterna
Blanda väl med honungen
Rosta nötterna, håll koll så att det inte bränns
Sprid ut på ett bakplåtspapper för att kallna
Salta (om du vill ha kombon salt/sött)
Valnötterna blir klibbiga men är gudagoda


Nu ska jag slänga på mig något varmt och ta en promenix vid havet.

Ha en härlig dag vänner!

Kramisar
T

7 kommentarer :

  1. Åh helt perfekt!!! Jag försöker nämligen bli av mitt sockerberoende och sitter som på nålar på kvällarna :-). Detta skulle ju passa utmärkt! Ser jättegott ut!

    Ha en fin prommis vid havet!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Nötter är det enda jag äter av godsaker så det skulle man kanske testa på att göra egna.
    Tack för receptet.
    Ha en skön lillördag.
    Kram Kia

    SvaraRadera
  3. Nötter är så gott och är det lite sting på dom är dom dubbelt så goda. Tack för recepten.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  4. Nötter är ju bara så himla gott .Tack för receptet och Tack för du la ut länken till ditt fina halsband .Ja igår klickade jag hem två fina smycken .Hoppas du fick en skön prommis vid havet .Önskar dej en skön eftermiddag /kväll .Njut och mys .Kram Rita

    SvaraRadera
  5. Så gottit & hoppas du fick en fantastisk promenad vid havet ♡ ...
    /Kram i kvällsolen fina du!

    SvaraRadera
  6. Det är riktigt gott med hemma gjorda nötter :-) jag älskar iofs wasabi nötter... vägrar kolla innehållet ;-)

    Hoppas du fick en skön promenad vid havet...
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  7. Tack för tips, det är ju så gott med nötter. Kram Anette

    SvaraRadera