onsdag 16 september 2015

Falska wienerbröd

Igår var en riktig bak och matdag
Har inte varit så mycket av den aktiviteten under sommaren, varför vet jag inte riktigt för det är ju bland det roligaste jag vet, att jonglera runt bland kastruller och decelitermått.

Kan bero på att lusten att stå vid spisen inte är lika stor när det är fina sommardagar ute och att jag hellre spendera tiden med att tanka d-vitamin och energi på stranden än att stå i ett varmt kök och svettas.

Men igår så, när haglet dånade som pistolskott på hustaket och åskan mullrade, då började det klia i de där bak och matfingrarna och jag är både taggad och nyfiken på att testa massor av nya rätter i höst och vinter.

Vad tycker ni?

Vill ni ha mer bak och mat här inne?
Gillar ni att få recept?
Och blir ni inspirerade av mat och bakbilder?


Wienerbröd älskar mina killar, något bökigt att baka enligt mig så när jag hittade det HÄR receptet som är en "fuskvariant" på originalet var jag tvungen att pröva.
I originalreceptet står det att man ska använda margarin, något jag inte är ett stort fan av så jag använde smör istället och det kan inte ha varit fel för enligt killarna var de sååååå goda, inte frasiga som ett riktigt wienerbröd men väldans, väldans likt.
Prova vetja!
 
FALSKA WIENERBRÖD
Ingredienser
Deg
50 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
200 g smör
8 dl mjöl
1 tsk socker
Fyllning
200 g smör
1 1/2 dl socker
1/2 dl vaniljsocker
Glasyr
1 1/2 dl florsocker
Ca 1 msk vatten

Så här gör jag
Rör ut jästen i mjölken.
Skär smöret i kuber
Nyp ihop med mjöl och socker.
Tillsätt mjölken
Arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en långpanna med bakpapper, kakan ska vara lite mindre än bakpappret
 Rör ihop ingredienserna till fyllning
Bred ut den över kakan.
Låt kakan jäsa i 1 timme
Sätt ugnen på 225 grader
  Grädda kakan i ca 15 minuter eller tills den är genombakad.
Låt svalna
 Blanda florsocker och vatten till en lagom konsistens
Ringla över kakan.
Låt stelna och skär i bitar
Godast nybakade men går absolut att frysa


Nu måste jag sätta fart, har en tid på sjukhuset som jag inte får missa.

Ha den bästa dagen vänner!

Kramisar
T

21 kommentarer :

  1. Oj så gott! Jaaa gärna mer recept både mat och bak. Kan nog inte gå tillräckligt av det. Kram Camilla

    SvaraRadera
  2. Dina bilder är som vanligt härligt inspirerande, jag säger också gärna ja till mera recept på mat och bak och då framförallt när det gäller lchf som jag ska försöka börja äta efter för magen skull (order från en doktor) Hoppas du har en bra onsdag. Kram Eva

    SvaraRadera
  3. Recept är ALLTID kul! :) Bring it on...

    SvaraRadera
  4. Recept är ALLTID kul! :) Bring it on...

    SvaraRadera
  5. Jag gillar när du visar vad du åstadkommit i ditt kök och delar med dig av det. Så här är det bara tummen upp från mig.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  6. Detsamma till dig och alla dina läsare! : )

    SvaraRadera
  7. Fusk eler ej..de där såg urläckra ut. Nya recept känns aldrig fel.

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
  8. Superläckert. Skall absolut prövas. Älskar dina recept. Kram Inger

    SvaraRadera
  9. Yummie!
    Hade varit toppen om vi kunde samåka eller mötas upp inför eventet, känner mig lite liten och ensam annars ;)
    Har förstått att vi ska bli hämtade i Malmö, så det är dit vi får ta oss. Undrar om jag ska ta tåget då..? Vad är bäst?
    Får nog ta och mailas/ringas om detta sen när vi vet mer, tänker på om man ska övernatta med?

    SvaraRadera
  10. Hej sötgrodan!
    Jag blir inspirerad av alla dina bilder oavsett vad de innehåller..;)
    Jag gillar recept även fats jag inte bakar särskilt ofta...
    men provar jag något nytt är det oftast något recept från en blogg...
    Jag älskar din kombo av mat/bak, mode, resor/utflykter o inredning..
    Puss gumman o hoppas det går bra hos doktorn.

    SvaraRadera
  11. Nya recept är alltid skoj l ! Tack snälla .Här har det heller inte bakats på länge .Men jag föredrar att vara ute på sommaren .Ha en fin onsdag och lycka till hos läkaren .Kram Rita :)

    SvaraRadera
  12. Oj så gott det ser ut! :D Tyvärr äter jag inte bakverk med gluten eller socker i så får nöja mig att se på dina fina bilder :)

    Vart på västkusten bor du?

    Önskar dig en fin onsdag :)

    SvaraRadera
  13. Jag blir väldigt inspirerad av mat och bakbilder. Men jag har ofta kanske inte så mycket tid själv att fixa och dona! Men när jag väl ska göra något så brukar jag kolla bloggar. Jag registrerar det i bakhuvudet någonstans liksom.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  14. Mat och bakrecept är kul, särskilt när det är lchf eller glutenfritt. Gillar det mesta som du visar på bloggen. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  15. Recept kan man aldrig få för mycket av. Men jag älskar mest alla dina bilder. De är briljanta!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  16. Jamen jag älskar ju recept...mat och bak. Kram Anetet

    SvaraRadera
  17. Jag gillar din blogg precis som den är, mixen är härlig:) Jag säger ja tack till mer mat & bak, jag tycker inte om att laga mat, så fler recept uppskattas:)
    Kram Maria

    SvaraRadera
  18. Japp, här en till här som vill se recept men jag ör mer sugen på dina LCHF recept.....eftersom de är bättre för kroppen. Om man får önska.

    SvaraRadera
  19. Älskar dina mat o bakbilder (det andra också). Du får till så fina bilder.
    Alltid roligt med nya recept =)
    Kram Lena

    SvaraRadera
  20. Mr C har ju alldeles rätt i att mello kommer till Halmstad, och eftersom jag och väninnan inte åker till storstäderna som Göteborg och Malmö, så är chansen stor att vi kommer till just Halmstad!!!

    SvaraRadera
  21. God morgon ....ser gott ut men inte lchf så jag hoppar men jag ser gärna recept som du lägger tycker att du blandar bra Tina :) ha en fin torsdag kram

    SvaraRadera