lördag 5 september 2015

Blåbärskaka med vit choklad och knaprigt täcke

Jamen det blev en liten kaka till fredagsfikan
Blåbär från trädgården, vit choklad och ett krispigt täcke, en syndigt god kombo och det lät mest -Mmmmmm när killarna mumsade i sig kakan. 
Inte svår alls att veva ihop och har du inga blåbär hemma kan du såklart använda andra bär som björnbär, hallon eller vinbär

Jag serverade den utan något till, men jag kan tänka mig att en klick grädde eller glass blir lite sådär pricken över i:et.

Så har du lika grått och trist väder som mig idag, så varför inte passa på och ta en stund i köket och baka en riktig smarrig kaka till resten av familjen, jag lovar att du kommer att utnämnas till dagens fikadrottning.


BLÅBÄRSKAKA MED VIT CHOKLAD OCH KNAPRIGT TÄCKE
Ingredienser
Kaka
200 g smör
3/4 dl mjölk
4 ägg
3 dl socker
5 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver 
Fyllning
Ca 3 dl blåbär färska eller frysta
100 g vit choklad
Knaprigt täcke
100 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl havregryn

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Börja med kakan
Smält smöret, ta bort från plattan
Häll i mjölk och låt svalna
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Blanda de torra ingredienserna
Häll smöret i äggblandningen och rör om
Sikta ner de torra ingredienserna
Rör tills det är blandat
Häll upp smeten i en bakpappersklädd långpanna ca 25-35 cm
Strö bär och hackad vit choklad över (fyllningen)
Gör täcket: Smält smör
Rör ner resterande ingredienser
Strö blandningen ovanpå fyllningen
Grädda mitt i ugnen till kakan är genomgräddad ca 30 -40 min
Testa med en sticka så kakan inte är kladdig









Ha en mysig lördag vänner!

Kramisar
T

13 kommentarer :

  1. Oj vad gott det ser ut!! Måste bara provas! Lycka till idag och se till att andas. Ta micropauser😍🙏🏻kram Helena

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut. Tack för receptet och det kommer att provas. Men det får bli med vinbär.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
  3. Låter alldeles fantastiskt gott, får nog bli söndagens kaka eftersom vi är bortbjudna idag:)
    Ha en fin helg!
    Kram
    Suz

    SvaraRadera
  4. Mums, så gott! Blåbär är fantastiskt gott i bakverk. Underbara krukor och vaser också från danska designen..
    Önskar Dig en toppenfin lördag och hoppas Ni får njuta av lite solsken idag.
    Lördagskram från Kate

    SvaraRadera
  5. Men mums vad gott det ser ut! Jag sparar receptet!

    SvaraRadera
  6. Sååå gottit - När kan jag komma? hihi ...
    Tack så ♡-ligt för ditt Recept/Kram fiunaste!

    SvaraRadera
  7. Oj så smarrigt det ska jag verkligen prova att baka:) en fråga, dom vita dessertskedarna med ett litet hål på skaftet var super superfina! Vill också köpa, så frågan är, var är dom köpta? Trevlig helg och kan tillägga att jag älskar din blogg:)

    SvaraRadera
  8. Åååå tack snälla Lena vad glad jag blir. Hm nu satte du mig på prov med mitt gudfiskminne, he, he....och jag måste erkänna att jag inte kommer ihåg var jag har köpt dem. Dyker det upp skriver jag det bums på bloggen. Ha en trevlig helg, Kram Tina

    SvaraRadera
  9. tack för receptet ;)....blåbär har jag inte plockat i år, men massor med hallon och nu skall vi snart åka ut till torpet en sväng och plocka dom hallon som finns kvar där....
    Solen skiner och sensommaren dröjer sej kvar...härligt !!
    Ha en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Kan det stämma att skedarna är från köksprodukter, 12,5 cm långa i porslin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena och ursäkta för sent svar. Skedarna jag har är i porslin och 12,5 cm långa så det verkar vara dem, men jag har köpt mina i fysisk butik någonstans. Ha en fin dag. Kram Tina

      Radera
  11. Ser magiskt gott ut. Jag verkligen älskar kakor men fikar väldigt sällan. Mycket märklig kombo egentligen. Kram Mia
    http://happyvardag.se/2015/09/05/hostkansla-it-is/

    SvaraRadera
  12. Underbart gott ser det ut. Måste jag prova någon dag.
    Kram
    Maria

    SvaraRadera