lördag 19 september 2015

Att baka utan socker och vetemjöl

Å vad glad jag blir
att så många av er uppskattar mina recept här inne, det sporrar mig att baka ännu mer och får mig att gnugga de där idéknölarna för att komma på fler godsaker.
Roligast är att många av er är nyfikna på lchf och vill testa att baka utan socker och mjöl.
Något jag själv brinner för och hela tiden vill utforska mer om.
Så idag bjuder jag er på en galet god hallonkaka med smak av choklad och ett kokostäcke.
Inget vitt mjöl så långt ögat kan nå och det enda jag sötat med är honung. 
Man kan söta med stevia eller andra sötningsmedel, men jag föredrar honung eftersom det är en naturlig produkt och jag kan tycka att de där sötningsmedlen ibland ger en liten bismak. 
En smaksak, så prova dig fram vad som passar just dig bäst.


HALLONKAKA MED CHOKLAD OCH ETT KOKOSTÄCKE LCHF
Ingredienser liten springform
Kakan
50 g smör
2 ägg
3 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk pofiber
4 tsk kokosmjöl
1 msk honung
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt 
2 msk kakao
Ca 1 dl hallon

Kokostäcke
20 g smör
1 dl grädde
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 tsk vaniljextrakt 

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Börja med kokostäcket
Sjud smör och grädde i ca 10-15 minuter eller tills det börjar tjockna
Häll i övriga ingredienser och blanda väl
Börja med kakan
Smält smöret
Blanda alla torra ingredienser
Rör ner äggen, grädde och smör
Blanda väl
Smörj en liten springform och "bröa" med kokosflingor
Häll i smeten
Tryck ner hallonen i smeten
Sätt in i ugnen i ca 5 minuter
Ta ut kakan och bred på kokostäcket
Låt stå i ugnen ytterligare ca 15-20 minuter
Låt svalna några timmar i kylen
Dekorera med hallon 
Servera med en klick vispgrädde
Njuuuut!



Nu väntar en stor och god helgfrukost, sen ska jag minsann plantera och göra lite höstfint ute.

Ha en strålande lördag vänner!

Kramisar
T

12 kommentarer :

  1. Oj, så gott det såg ut. Håller med dig om att sötningsmedel ibland kan ge en bismak.
    Ha en bra dag i trädgården.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  2. Låter supergott, blir lite fundersam dock av namnet på kakan "Hallonkaka med choklad och ett kokostäcke LCHF". Var i receptet hittar jag chokladen? Eller det är kakaon som är chokladen ? :)
    Ha en fin dag i trädgården.
    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina. Japp det är kakaon som är chokladen, men varför inte röra ner några bitar mörk choklad, blir med all säkerhet hur gott som helst. Ska jag själv prova nästa gång jag gör kakan. Kramen Tina

      Radera
  3. spännande... låter jättegott, men jag gillar inte hallon, tror du man kan skippa dem?
    Ha en härlig lördag!

    SvaraRadera
  4. Ser sååå gott ut! Dina bilder gör att jag blir sugen på att prova baka utan mjöl och socker, vilket nog skulle vara väldigt bra för oss som bakar och fikar så mycket onyttigheter hela tiden....

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  5. Låter väldigt gott...nu blev jag fika sugen ;))....men något gott har jag inte hemma för tillfället...och baka hinner jag tyvärr inte, för vi är ett "tjej" gäng som skall ut på krogen ikväll ;))....det får bli en annan gång ;))
    Kramis bia

    SvaraRadera
  6. O vad roligt att du tycker det är kul att baka LCHF. Kan du inte berätt om och visa det som är annorlundare, mandelmjöl, profiber mm och kanske vart man hittar det. Blir sugen att testa.

    SvaraRadera
  7. Åhh så gott det ser ut. jag ska börja baka lite godsaker nu när du bjuder på så bra recept. Har svårt att hitta pofiber bara.. kan man ta potatismjöl? Kraaam Pia

    SvaraRadera
  8. Ser riktigt gott ut...... Kram Anette

    SvaraRadera
  9. Den där kakan ser riktigt mumsig ut.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Blir ALLTID så glad av att kika in hos dig, och att sen hitta dina undert goda recept gör det inte enklare :) det där får jag testa :) bara en fråga Tina..hur många ggr i veckan äter du godsaker (lchf) så klart men ändå ..ha en toppen kväll o er uteplats ser underbar ut ....kram

    SvaraRadera