lördag 29 augusti 2015

Mandelknäcke LCHF

Igår blev det en ostbricka på kvällskvisten
Jag älskar ju det och kanske inte bara för att det är sanslöst gott utan förmodligen också för att det är så mysigt att sitta och plocka. 
Det tar ju tid, inget man vräker i sig på två röda och sen tackar för maten, nej någon timme eller två brukar det ta och mellan tuggorna av salta ostar hinner vi prata om det mesta, smutta på ett smakrikt rödvin och varva ner.
En perfekt start på helgen.

Igår hade jag också bakat en ny variant på fröknäcke, där jag använt mandelmjöl i.
Måste säga att det blev vansinnigt krispigt och flingsaltet satte den där extra touchen, kommer bakas flitigt här hemma kan jag lova.

Och är ni lika galna i ost som mig måste ni testa de här ostpuffarna. 
Jag klämde nästan alla själv, ajdå..... men det är helt otroligt hur något så enkelt kan bli så smarrigt.
Vad ni måste tänka på är att köpa en Président Brie trekant när ni ska göra de här. Provade nämligen först med en vanlig rund Brie men det gick inte alls, osten flöt bara ut till en simmig massa och så ville jag ju inte ha det.
Men med rätt ost i mikron, blir det små, krispiga puffar som är förföriskt goda både som de är eller med en klick marmelad på.
Prova vetja!


MANDELKNÄCKE LCHF
Ingredienser
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 msk linfrö
2 msk skalade sesamfrö
3/4 dl solrosfrö
1/2 dl pumpafrö
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl kokande vatten
flingsalt
Så här gör jag
Sätt ugnen på 150 grader. 
Blanda alla ingredienser förutom flingsalt och vatten. 
Häll över det kokande vattnet och rör om ordentligt. 
Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ut smeten med en sked eller lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla ut den så den blir riktigt tunn. (min smet var så kladdig att det gick bättre att trycka ut den)
Strö över flingsalt 
Grädda mandelknäcket i ca 60 min. (kolla så knäcket har hårdnat, om smeten är tjockare på vissa ställen kan det ta längre tid)
Låt svalna något innan du knäcker det i bitar
Serveras med ost och smör


OSTPUFFAR
Ingredienser
1 st Brie Président trekant, OBS viktigt att det är just den
(Provade med en vanlig rund brie och den bara flöt ut)

Så här gör jag
Skär osten i kuber
Lägg kuberna på ett bakplåtspapper direkt på en platt tallrik i mikron, lutar fatet rinner osten iväg och det blir inga puffar
Kör på full effekt i ca 1 1/2 - 3 minuter beroende på hur stora kuberna är. 
Håll koll, de ska bli puffiga och få färg, då är de klara.
Låt svalna.
Ostpuffarna blir krispiga, lite salta och gudomligt goda
Serveras som de är och kanske med en klick marmelad på.




Nu en stor härlig lördagsfrukost med de killar som är vakna.

Fånga dagen vänner!

Kramisar
T

10 kommentarer :

  1. Oj, kanon! Det måste jag testa!

    Ha en fin lördag!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Låter super. Båda recepten måste testas. Tack för alla smaskiga LCHF- recept du bjuder på. Kram Monika

    SvaraRadera
  3. Gott! Ska baka det fröknäcket till ett speciellt möte. Kram och tack/ Pia

    SvaraRadera
  4. Så gott med fröknäcke. Har bakar den varianten som du flera gånger och det är en klar favorit. Ostpuffarna har jag däremot inte provat men det måste jag göra. Låter ju hur gott som helst! Ha en fin lördag! Kram Camilla

    SvaraRadera
  5. Mumselimums!! Nu åker jag snart till jobbet..
    Kramiz Helena

    SvaraRadera
  6. Åh ostbollar låter smaskigt, jag har just den brieosten hemma:) Brukar bli prsut, brie och fikonmarmelad. Härliga bilder, man känner hur mysigt ni har det.
    Kram på dig vännen
    /Maria

    SvaraRadera
  7. Åh...älskar verkligen ost...i alla dess former.
    Det där "plocket" är fint tycker jag...lite knäckebrödsbitar till det...och lite gott i glaset.
    Perfekt ju :)

    Ha en superb fortsättning på helgen nu.

    SvaraRadera
  8. Det lätt verkligen gott, jag som älskar ost, mums =) Tur att vi har lite ost i vår kyl får se om det blir att ta fram det.

    Ha en jätte härlig kväll! kram

    SvaraRadera
  9. Gud så gott! Här ska det bli ostpuffar på nästa ostbricka!

    Så fin den vita vasen på översta bilden!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  10. Det blir också bra att lägga osten i knäckformar.. ��

    SvaraRadera