lördag 27 juni 2015

Vaniljbullar

Jag som har bakat så mycket genom åren
har aldrig knådat ihop några vaniljbullar....
Men bättre sent än aldrig och det tyckte minsann lille F också som gladeligen hjälpte till med att bära godsakerna och till och med kunde tänka sig att ställa upp på bild utan att jag behövde be snällt, händer aldrig annars liksom.
Ja nu kunde han trycka i sig både en och två och kanske till och med tre bullar under tiden så jag misstänker att han hade en baktanke med hela grejen......

Nu värmer det otroligt gott i mitt bakahjärta när killarna frågar efter mer av det jag ha vispat ihop i köket, bättre betyg än så kan jag inte få och det är ju faktiskt för deras skull jag bakar (ja för min egen del med, terapi kallas det) och med tanke på lille F:s kommentar -Varför har du aldrig bakat de här innan? så lär det blir en hel del vaniljbullar i svarta huset den här sommaren.


VANILJBULLAR
Ingredienser ca 18 st
50 g jäst
3 dl mjölk
1 msk malen kardemumma
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
10-12 dl mjöl special
Smält smör till pensling
Strösocker att rulla bullarna i


Vaniljkräm
Recept hittar du HÄR (eller färdigköpt Marsánsås)

Så här gör jag
Gör vaniljkrämen enligt receptet eller vispa ihop färdigköpt Marsánsås
Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är fingervarm, 37 grader
Smula ner jästen i en bunke
Lös jästen med mjölken, socker, salt smör och ägg
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg (jag kör min i Kitchen Aid)
Jäs degen i bunken till dubbel storlek under bakduk ca 45-60 minuter
Stjälp upp degen på mjölat bord
Dela degen i ca 18 bitar
Forma dessa till runda bullar
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
Platta till dem lite och låt dem jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 45-60 minuter
Sätt ugnen på 200 grader
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll
Stick spritsen i varje bulle och fyll med vaniljkräm
Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen ca 7-10 minuter
Låt dem svalna något
Pensla bullarna med smält smör
Rulla dem i socker utan att det hamnar på vaniljkrämen.




Nu ska jag fixa till mig för jag ska på lunchdate med en nära och kär bloggvän.

Ha en trevlig dag vänner!

Kramisar

14 kommentarer :

  1. Så gottit & vilka fina Vaniljbullar ♡ ...
    /Varm & solig sommarkram

    SvaraRadera
  2. Åh va gott det ser ut o säkert magiskt goda :) önskar dig en fin dag kramen

    SvaraRadera
  3. Så skönt med en syssla som är som ren terapi. Kram.

    SvaraRadera
  4. Bakning är den absolut bästa terapin :-) Används även här.
    Vaniljbullarna ser väldigt smarriga ut.
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  5. Så gott! Jag hade en period då jag alltid bakade vaniljbullar då det skulle bakas bullar. Vet inte vad som hände sen. Måste tas upp igen!

    Mysigt med bloggdejt!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  6. Såna har jag provat en gång men har för mig att de blev degiga i mitten så jag undra om jag gjorde fel när jag fyllde dom innan jag grädda dom. Men du gjorde lika. Inte degiga??

    Ha en toppen helg!
    Kram Kia

    SvaraRadera
  7. Oj så smarriga de ser ut! Jag har inte bakat vaniljbullar, men tänkt på det många gånger, har bara inte kommit mig för ännu:)
    Kram

    SvaraRadera
  8. vilka fina vaniljbullar! Jag vill smaka!

    SvaraRadera
  9. Älskar vaniljbullar!! Favorit på kondisbesök. Vågar jag baka dem... blev sugen på det!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  10. Mums, ser ljuvliga ut. Kan tro att det doftar underbart dessutom. Kram Mia
    http://happyvardag.se/2015/06/27/soccermum-goes-caddie/

    SvaraRadera
  11. Ser alldeles fantastiskt goda ut, och skulle förmodligen ätas upp på direkten!
    Söndagskram från Kate

    SvaraRadera
  12. Men åh vilken härlig go fika, ser ljuvligt smarrigt ut. Kram Åse

    SvaraRadera
  13. Jag dööööör så gott det ser ut. Hur kan du vara så smal som du är när du bakar så mycket gott?? Jag skulle var stor som ett hus då jag älskar sötsaker!

    Kram Carola

    SvaraRadera
  14. Himmel.. bilderna är som alltid helt outstanding, och bullarna ser så galet goda ut :).
    Kram på dig

    SvaraRadera