onsdag 27 maj 2015

Ljummen rödbetssallad med vaniljpäron och chevré

En matig, enkel och fräsch sallad är bästa sommarmaten
Ni vet när vi var i Örebro och var på Ingeborgs och käkade en varm rödbetssallad med vaniljpäron, chevré och valnötter, som var galet god, tänkte jag direkt att det här måste jag fixa hemma.
Jag gör ofta och gärna en sallad när solen står högt på himlen och värmen ligger som ett dallrande gelétäcke i luften, då när jag inte har lust att svettas i köket vid spisen eller har orken att tända grillen är det den perfekta maten att plocka fram för småhungriga magar.

Dessutom var deras päron kokta i sockerlag som min mage inte var så förtjust i, så för att undvika det var jag helt enkelt tvungen att försöka laga det på mitt eget lilla vis.
Och det blev smarrigt värre vill jag lova, de där vaniljkokta päronen är farligt goda och ett tips är om det blir några över att servera dem till en ostbricka, ja jösses så gott.


LJUMMEN (ELLER KALL) RÖDBETSSALLAD MED VANILJPÄRON OCH CHEVRÉ
Ingredienser 2 port
2-4 rödbetor
Ruccolasallad
Rödlök
Valnötter
Avokado
Chevré

Vaniljkokta päron
2 päron
1 vaniljstång
3 dl vatten
1 msk honung
1 tsk sötströ (ICA)

Så här gör jag
Skala päronen
Använd osthyveln till att skiva päronen
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
Häll vatten, vaniljstång, vaniljfrön, honung och sötströ i en kastrull
Koka upp
Lägg i päronen
Koka i ca 3 minuter
Dra av från plattan och låt dem svalna i lagen
Häll upp i en skål och förvara päronen i lagen i kylen

Borsta dina färska rödbetor ordentligt. Skalet ska vara kvar.
Lägg rödbetorna i kokande vatten med ca 1 msk salt per liter vatten.
Koka dem sakta nätt och jämnt mjuka 15-20 minuter beroende på storleken. Prova med sticka om de är färdiga.
Skölj rödbetorna blixtsnabbt i kallt vatten och tryck sedan av skalet med händerna.
Skär upp dem i klyftor
Rosta valnötterna snabbt i en stekpanna
Lägg upp sallad, päron, rödlök, valnötter, avokado och toppa med chevré
Häll lite av vaniljlagen över och dekorera med lite balsamvinäger.

Äter du kött är ett tips att servera någon god skinka till.

Sååå gott, prova vetja


Nu ska jag åka och bli lite ompysslad, my God vad jag är i behov av det.

Ha en härlig dag vänner!

Kramisar
T

6 kommentarer :

  1. Du får inte visa sånt´där Tina!! Här sitter jag och det bara vattnas ju i mun på mig!
    Får jag beställa en av dig så kan du väl kila hit med en nu strax?...
    Kram och ha det fint på ompysslingen!
    Judita

    SvaraRadera
  2. Det ser ju helt underbart gott ut!
    Måste testas :)

    Kram Jonna

    SvaraRadera
  3. Åhhhhhhh vad gott det ser ut. :) Tack för all inspiration och fina bilder.
    kram!

    SvaraRadera
  4. Det godaste som finns nästan. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  5. Mums vad gott det ser ut! Älskar allt på den tallriken!

    Tjusiga bilder som vanligt!
    Kram och ha det så mysigt!
    Malin

    SvaraRadera
  6. Mums så gott.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera