onsdag 22 april 2015

Kladdkaka med smak av lakrits lchf

Jag bakar en hel del till killarna, men också till mig själv
Saken är den att jag testar mig mycket fram när jag bakar enligt lchf, vilket också innebär att allt inte blir sådär jättebra.
Jo visst smakerna sitter oftast där men vad hjälper det när kakan ser ut som kom och hjälp mig och är allt annat än bildskön och kan bjudas på.
Då är det bara att börja om från början och försöka lista ut vad det var som gick fel.

Konstigt egentligen att jag i de här situationerna har en ängels tålamod och håller mig relativt lugn och sansad, inte min specialitet i vanliga fall då allt ska gå kvickt, kvickt och helst varit klart igår.
Förmodligen är det just därför jag ofta hamnar i köket, min oas när livet har en tendens att speeda på och min kropp vrålar efter att jag ska dra i handbromsen.

I köket har ständig värk, trötthet och andra tråkigheter inte tillträde, det här är min frizon där jag tar kommandot och jag kan fokuserar på sådana saker som att det blir rätt mängd smör, att chokladen håller rätt temperatur och att bullarna jäser ordentligt. Viktiga saker när man bakar och kräver att jag koncentrerar mig till fullo.
Så det kanske inte är så konstigt att det blir mycket kakor och andra godsaker i svarta huset,
för jag tycker om att vara i min lilla bubbla, i alla fall den lilla stunden jag får innan "verkligheten" sticker hål på den och gör sig påmind och återigen kräver min uppmärksamhet till hundra procent.
(Sen att vi älskar att fika i svarta huset är ju en annan historia, blink, blink.......)


I alla fall så svängde jag ihop den här kladdkakan med en härlig lakritssmak för någon dag sedan.
Så galet god och ännu bättre om den får stå i kylen och "mogna" en dag eller två.
Jag gjorde kakan i en liten springform därav att receptet är bara till två personer, om du vill ha fler portioner är det bara att öka på ingredienserna till rätt antal.


KLADDKAKA MED SMAK AV LAKRITS LCHF
Ingredienser 2 port
50 g Marabou mörk choklad med lakrits
50 g smör
1 ägg
1 tsk honung
1/4 dl vispgrädde
1 tsk lakritspulver (kan uteslutas eller ökas beroende på hur kraftig lakritssmak du vill ha)
1/2 tsk vaniljextrakt

Så här gör jag
Sätt ugnen på 225 grader
Smält smöret med chokladen
Blanda ner grädden
Vispa ägget pösigt i en bunke
Tillsätt honung, lakritspulver och vaniljextrakt och vispa ihop
Vispa ner chokladsmeten i äggsmeten
Häll upp i en lite springform
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter
Låt stå kallt gärna över natten.
Serveras med lättvispad grädde och turkisk yoghurt som blandas



Lillördag, härligt men det var inte därför jag vaknade med ett stort leende på läpparna i morse, utan för att igår fick Store F reda på att han får stanna på sitt jobb som han började på i mars.
Det finns väl ingen bättre känsla som förälder än när det går bra för barnen, att de trivs och mår bra, jag är så vansinnigt stolt över honom och så himla glad för hans skull att jag tror minsann vi får fira lite ikväll.

Ha nu en härlig dag vänner och glöm inte att fika!

Kramisar



15 kommentarer :

  1. Grattis till store F, så härligt med jobbet. Vilken smarrig kaka den ser alldeles ljuvlig ut. Ha en fin dag, hoppas solen skiner även på dig. Kram Åse

    SvaraRadera
  2. Wooo,vilken underbart söt ♡ ...
    Grattis såklart till store F mé /Kram i go ☼-en!

    SvaraRadera
  3. Det är detsamma för mig! Köket är min oas, min frizon. Fast jag delar det med min man, för han älskar också att laga mat och baka :) Han har jobbat som kock, och jag själv har jobbat inom restaurang i många herrans år. Men jag älskar de stunderna i köket när han och jag hjälps åt med matlagningen. Så det kanske är mer rätt att säga att köket är VÅR oas, VÅR frizon :)

    Ha en bra dag!
    Kram Jonna

    SvaraRadera
  4. LCHF kakor det kan jag äta, fast jag gillar inte att baka alls, Den ser jättesmarrig ut. Grattis till F som fick jobba kvar, Håller med dig om att den där känslan är guld värd när det går bra för barnen. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  5. Så roligt för honom, grattis till det! : )

    SvaraRadera
  6. Men mums så gott det där såg ut ;-)
    Kram J

    SvaraRadera
  7. Den där lät ju god... och bilderna, så fina!

    SvaraRadera
  8. Jag känner likadant för trädgården, jag behöver den frizonen. Där rensar jag hjärnan och släpper alla måsten. Jättefina bilder som alltid hos dig
    Kram Maria

    SvaraRadera
  9. Det där såg ju hur smarrigt ut som helt ju, mums!! Det är samma för mig att köket är en frizon, att försvinna in i "bakdimman" och koncentrera sig på dl och msk av kakao och annat är ett sätt att för en stund komma undan från värk och trötthet. Man får hitta sina egna frizoner :)

    Så roligt för din stora kille att han fick fortsättning på jobbet, önskar honom fortsatt lycka till!

    Ta hand om dig

    Kramar Bella

    SvaraRadera
  10. Så kul för grabben med hans jobb. Man blir så megastolt när barnen har det bra. Kakan lät väldigt god i mina öron, jag som gillar lakrits.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
  11. Du är fantastisk! Och kakan ser så himla söt ut. Kram Mia
    http://happyvardag.se/2015/04/22/frulichgefuhl/

    SvaraRadera
  12. Mmm mums den måste testas alltså för dina kakor går inte av för hackor mmmm ha det fint du goa kram

    SvaraRadera
  13. jag tycker du är tuff som vågar testa så mycket....Kram Anette

    SvaraRadera
  14. Du är så duktig med bakningen, och som vanligt ser det supergott ut, och ja...jag får nog testa detta också. :-) Kramizz Laila

    SvaraRadera
  15. Mums! Verkar hur gott som helst, som vanligt! Vad roligt att han fick stanna på jobbet. Få förunnat. Idag har ungdomarna ju så svårt med jobb generellt.

    Kram Lena

    SvaraRadera