onsdag 4 mars 2015

Äppelpaj med mandelmassa och en smak av ingefära

Lillördag och full fart mot helgen....igen...
Kul att läsa att så många av er uppskattar mina recept och vill att jag fortsätter att bjuda er på kakor, pajer, lchf-mat och allt annat som jag vevar ihop i köket.
Som ni vet är min oas här i svarta huset, just köket. Att få baka och laga mat är bland det roligaste jag vet och väldigt avkopplande för en hjärna som oftast gå på högvarv.
Sen att få styla och fota godsakerna blir liksom gräddet på moset.....

Jag har som mål att försöka få till åtminstone två recept i veckan, ett lchf och ett "vanligt", kan det vara något tror ni?
Nu är det här inte huggit i sten. För jag måste erkänna att ibland blir det bara precis tvärstopp på kreativiteten i köket och fullständigt idétorka på nya recept.
Men jag tror att en målsättning, kan få mig att gräva ännu djupare i min receptsamling och få mig att experimentera ännu mer i köket, vilket är hur roligt som helst och ger så mycket energi.


Har ni mandelmassa över från semmelfrosseriet?
Istället för att slänga den, prova att göra den här enkla och enligt killarna superdupergoda äpplepajen. Jag smaksatte den med malen ingefära och kanel för att hotta upp den något.


ÄPPELPAJ MED MANDELMASSA OCH EN SMAK AV INGEFÄRA
Ingredienser
Pajskal
125 g smör
2 1/2 dl mjöl
 2 msk socker
2 msk vatten
Fyllning
Ca 3-4 äpplen (beroende på storlek)
Smör
1/2-1 tsk malen ingefära
1/2-1 tsk kanel
3 ägg
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl Kesella
1 dl crème fraiche
100 g riven mandelmassa
Så här gör jag
Kör i matberedaren eller hacka ihop smör, mjöl och socker till en grynig massa
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg
Tryck ut degen i en ugnssäker form, ca 23 cm i diameter.
Låt vila i kylen ca 30 minuter
Sätt ugnen på 200 grader
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar
Fräs dem lätt i smör i en stekpanna tillsammans med ingefära och kanel
Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt
Rör i resten av ingredienserna.
Lägg i äpplena i pajformen.
Häll fyllningen över äpplena
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter
Låt kallna
Serveras med kall vaniljsås


Nu mina vänner ska jag åka och bli lite ompysslad och sen ska jag prova att laga något som verkar vara en riktig hit till ostbrickan.
Återkommer med recept såklart, om det inte hamnar i sophinken, för det där vet man aldrig så noga när jag är i farten och testar något nytt.

Ha en happy onsdag vänner!

Kramisar
T

13 kommentarer :

  1. Mmmmm gott och så härliga färger med de gröna äpplena och svart/lila. :) Jag har inte ens fått i mig frukost pga av ehhhhh brådska så det suger till i magen. Nu går jag och fikar!
    Kram och ha det så skönt på ompysslingen idag

    SvaraRadera
  2. Heeeej vännen!
    Hur är det med dig? Förstår genom raderna att det är lite kämpigt, även om du är expert på att dölja det;-).. Tänker ofta på dig ska du veta...
    Jag har varit på trepartsmöte och ska börja jobba så smått i april. Det känns jätteskönt faktiskt och det kommer bli lite förändring med:)
    Dina recept alltså, man dreglar ju över vartenda ett... Men jag är riktigt dålig på att baka faktiskt. Alltså, jag kan baka, men är väl inte så road av det;) Men jag gillar att äta det om det serveras, ha ha ha..
    Ha en fin dag vännen! Här skiner soooolen!
    Kraaaaaaam Anna

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut. Du inspirerar. I går bytte jag ut falukorven mot chorizo och det blev också bra.
    Så tack för tipset!
    /Helena

    SvaraRadera
  4. Så mycket gott och så fina bilder du visar. Kramis Suss

    SvaraRadera
  5. Gud så gott! Den måste jag prova att baka en dag😃

    SvaraRadera
  6. Mmm. . .
    har i dag provat rotfruktsbröd som var riktigt gott.

    Kram N

    SvaraRadera
  7. Men du, det här receptet kom ju jättelägligt. Stod just med mandelmassan och undrade om jag skulle slänga den. Perfekt! Den ser jättegod ut och min fästman (tihi) kommer bli överlycklig!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  8. Räcker med att titta på alla underbara bilder på bakverken, för att gå upp i vikt... Kul att dina killar kan äta allt. Här har vi ju omvänd familj... Tre "tjejer" och en karl, och då är det mera nyttigt i tänket kring fikat... :)
    Onsdagkram, och hoppas du fick en härlig ompyssling, från Kate

    SvaraRadera
  9. Mmmm vad det låter gott. Kram Anette

    SvaraRadera
  10. Åh så smarrigt det ser ut ju! Roligt och inspirerande med dina recept, kul att få tips och idéer:)
    Kram

    SvaraRadera
  11. Gud så gott det här lät.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  12. Det är ju så gott med äpplepaj!

    SvaraRadera
  13. Nu tror jag att jag tuppar av, så gott. Tittade in här och hos: http://roomdeco.se/ och är så fikasugen så jag dör. Mer kaffekalas till folket!

    SvaraRadera