tisdag 20 januari 2015

Nu har jag fått nog!

Jag älskar att laga mat
Tillbringar mycket tid i köket och ofta är det någon mat som ska stekas, till exempel min omelett ska få sig en omgång i stekpannan varje morgon. 
Därför är det kanske inte så konstigt att jag sliter ut stekpannan efter stekpanna eftersom jag använder den ofta och mycket, eller är det kanske det?
Jag har använt mest teflonpannor genom åren, har tyckt att de har fungerat bra i matlagningen, men har såklart blivit lite fundersam när de efter ett tag har börjat släppa i beläggningen, trots väl omhändertagande (tror jag i alla fall) och eftersom det inte har känts hälsosamt på något sätt att få i sig teflon har vederbörande åkt på tippen och jag har köpt en ny. 
Men nu har jag fått nog, efter att ha läst på om teflon, kommer inte en endaste sådan produkt in i vårt hus igen och jag blir jag näst intill rädd för vad vi har utsatt oss för rent hälso- och miljömässigt genom åren.
Som tur är har vi också en gjutjärnspanna som har fått arbetat flitigt på spisen, vilket känns skönt så vi inte bara har brassat mat på en teflonpanna. 
Men när nu teflonpannan åkte ut behövde vi en panna till och det är inte en enkel historia kan jag säga. 
Det har surfats en hel del och efter mycket om och men bestämde vi oss för den här.
de Buyer, en äkta fransk restaurangstekpanna helt i kolstål som ska bli bättre ju mer man använder den, dessutom garanterar leverantören att den är fri från giftiga ämnen och att den avger små mängder av hälsosamt järn till maten.
Vi har börjat använda den och är supernöjda än så länge. 
Visst den behöver lite mer omvårdnad och kärlek än vad en teflonpanna behöver, men det ger jag den så gärna så, bara den ger mig giftfri mat så ska den få mitt livslånga omhändertagande.

Vad har du för stekpanna och är du skeptisk till teflon?

HÄR hittar du stekpannan de Buyer till ett bra pris
Och om någon undrar så lyckas jag inte alltid i köket och att alla bilder blir inte alltid bra, ha, ha, ha!


Ha en fantastisk dag vänner!

Kramisar
T

19 kommentarer :

 1. Jag äger inga teflonpannor utan kör helt med gjutjärnspannor, har aldrig gillat dem.. Hoppas du har en bra tisdag. Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Efter att ha slitit ut massor av teflonpannor (både dyra och billiga, ingen av de har hållt speciellt bra...) under de senaste åren, så har vi också gått tillbaka till hederlig "gammal vanlig" gjutjärnspanna ;)
  Kram/Maria

  SvaraRadera
 3. tackar för tips, vi slängde en teflonpanna igår... Kramis Suss

  SvaraRadera
 4. Men oj är det så illa med teflon alltså? Berätta gärna mer om du vill. Jag trodde bara det var dåligt om den släppte.

  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Har både och faktiskt. Men gillar min gamla Nils Johan-panna i gjutjärn bäst. Den har jag haft i över 20 år ...(Oj, då måste jag ha varit i 5-års åldern när jag fick den eftersom jag fyllde 25++ i söndags... *blink*).
  Har också haft svindyra teflonpannor som blivit förstörda i mitten, trots god omvårdnad....
  Tisdagskram från Kate

  SvaraRadera
 6. Nu har ju vi induktionshäll så teflon funkar inte då men precis som du fick jag panik när flera dyra stekpannor såg ut som du beskrev. Jag måste säga att jag är grymt över förväntan över en stekpanna jag köpte i panik på Ica! Den heter Ica Selection ett plus förutom att den är helt grym att steka med är att den är bronsfärgad! ;) Sen var ju inte priset fel heller! Köpte den för 199:- men tror det var med Ica kortet. Ångrar att jag inte köpte flera stycken! Tror den har fått bäst i test också! Kram o ha en fin tisdag o lycka till med matlagningen fina du!

  SvaraRadera
 7. Jag har en teflonpanna men använder mest min gjutjärnspanna. Har även rensat ut all plast från mitt kök, plastpåsar används såklart ibland men alla förvaringsburkar, fat, dricksglas mm. i plast har åkt ut och nu använder jag endast glas och porslin som förvaring till mat. Så gott som all mat man köper ligger omsluten i plast, allt från tetror, frysta varor, kött osv. så det är inte lätt att undvika men giftiga hormonstörande ämnen läcker hela tiden in i maten och jag minimerar det genom att bara använda glas och porslin hemma.

  SvaraRadera
 8. Jag använder mest min gamla gjutjärnspanna. Jag har två, en lite nyare också, men den gamla är bäst och väl instekt. Tyvärr är den lite liten bara. Sen har jag en traktörpanna som är i teflon om det är något som tex ska puttra i sås efter stekningen och jag vill ha lite högra kanter och eventuellt lock. Annars är även min gryta gjutjärn.
  Men din lät ju spännande och ha dessutom lite högre kanter. Kanske ska kikas lite nämre på...
  Kram Helén

  SvaraRadera
 9. Ja man kanske skulle tänka till lite mer där...jag köpte just en ny teflonpanna igen, vilken i ordningen vet jag inte o varför? Från början köpte man teflonpannor för att de inte krävde ngt fett men det argumentet har ju fallit bor. Jag måste tänka om! Tack för dagens tankeställare!

  Kram

  SvaraRadera
 10. Jag köpte den där vita som jag även sett på Tv shop, den är fettsnål och jag är supernöjd. Kram Anette

  SvaraRadera
 11. Vilket bra tips, tack! Jag har också börjat tänka på det där mer och mer. I somras köpte jag en ny stekpanna från OBH Nordica som heter Eco Kitchen där den keramiska beläggningen är gjord av naturmaterial. Och än så länge har den funkat bra för mig:)
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jag har också planerat att bojkotta teflonpannan och tänkt att köpa en gjutjärn, men ny ska jag nog klicka hem en Buyer istället. Tack för tipset!

  / Camilla J

  SvaraRadera
 13. Hoppas du har haft en kanondag!
  Kramar

  SvaraRadera
 14. Jag varvar gjutjärn och teflon beroende på humör... Teflonpannor, både dyra och billiga, får man ju byta ut på löpande band mesans mina gjutjärn är de första jag fick när jag flyttade hemifrån. Skillnad på panna och panna..
  Kram J

  SvaraRadera
 15. ja jag läste lite om det där , usch säger jag :( skall läsa lite mer om det fina bilder under också kramen

  SvaraRadera
 16. Bra tips. Jag tycker att det är jätteviktigt med bra köksprodukter och redskap. Det underlättar vardagen:) Men du shit så fräcka Coco Chanel-feelingbilderna blev:) Kram till dig

  SvaraRadera
 17. Hej! Jag har köpt en likadan stekpanna, men inte ännu tagit den i bruk.
  Roligt att höra att du är nöjd med stekpannan :)
  Ha en god fortsättning på veckan!
  kram Tini

  SvaraRadera
 18. Vi använder de Buyer här hemma sen något år tillbaka, har 2 varianter. Är sååå nöjda! Ni kommer inte bli besvikna. Tack för en mysig blogg! Kram Nettan

  SvaraRadera
 19. Vi som älskar laga mat har både teflon, gjutjärn, koppar och De buyers pannkaksjärn. Men jag har inte riktigt bestämt mig....Jamie Plivers teflon med extra tjock botten har hållit bra klass, koppar är bra till sås, småstekt svamp och gjutjärn är ju alltid gjutjärn...men de bueyrs har vi bara provat en gång så lite mer inkörstest måste fixas. Har ju funderat på att köpa ett större med, så kul att någon har testat och gillat

  Kram Kajsa

  SvaraRadera