lördag 31 januari 2015

Paj med blåbär och hallon

Jamen jag blev nog lite poppis som mamma igår
Jag intog köket några timmar och bakade två av killarnas älsklingskakor och då kan man såklart inte bli annat än dagens bästa.
Och eftersom det var fredag och jag också var fikasugen testade jag ett nytt recept på jordnötskakor som blev himmelskt goda. Försöker du dra ner på kolhydrater måste du bara testa de här (receptet finns längre ner) en kombo av kaka och godis.

Annars var det en lugn och skön fredag, jag fick i och för sig hem ett paket, så lite julafton var det allt och hur glad blir man inte på en skala när allt passar och man slipper det där omständliga med att skicka tillbaka.
Jag ska visa vad jag fått hem, ska bara få till några bilder först, för det var sådana fynd så jag hoppade jämfota av ytlig lycka och sådant måste man självklart dela med sig av.

Men hörru nu ska jag inte babbla på mer utan istället fresta dig med bilder av godsaker och hoppas såklart på att du ska gilla dem lika mycket som vi gör här i svarta huset. 


Det här är en kaka som jag bakar ofta, den är sådär mitt emellan en kladdkaka och en "vanlig" chokladkaka och du kan variera den i det oändliga. Jag brukar göra bakelse på den, har använt den som tårtbotten och sen är den vansinnigt  god bara som den är.
Prova vetja, den kanske blir en favorit även hemma hos dig
Receptet hittar du HÄR


Jag är väldigt svag för jordnötssmör och när jag känner mig lite sugen på något så tar jag gärna en sked sådär bara i farten och det mättar bra.
Och tänk då kombon choklad och jordnötssmör, jag menar närmare än så kommer jag nog inte kakheaven.
Så vill du äta hälsosamt med bra fetter rekommenderar jag de här varmt.

JORDNÖTSKAKOR LCHF
Ingredienser
60 g jordnötssmör (jag använder Green choice ett ekologiskt jordnötssmör med crunch, finns på Maxi)
2 msk kokosfett
1 msk honung
1 msk vispgrädde
Ev 1/2 tsk vaniljextrakt (jag hade det inte hemma, men det blev gott även utan)
Ca 1/2 dl saltade och rostade jordnötter
Mörk minst 70 % choklad

Så här gör jag
Lägg jordnötssmör, kokosfett och honung i en mikrovågssäker form  och kör på full effekt i 1 minut
För ner vispgrädde och ev vaniljextrakt tills det blir en kolaliknande konsistens
Rör till sist ner jordnötter
Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper
Sätt in i frysen någon timme
Smält chokladen
Doppa kakorna i chokladen
Hacka jordnötter och strö över
Ställ in i kylen
Njuuut



Det här är nog den pajen jag bakar mest här hemma, framför allt lille F tröttnar aldrig på den.
Plättlätt att göra och försvinnande god.
Vi kallar den Rånumpaj men kärt barn brukar ha många namn

RÅNUMPAJ MED BLÅBÄR OCH HALLON
Ingredienser
Pajskalet
150 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1 ägg
1 dl potatismjöl
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Fyllningen
250 g frusna bär till exempel hallon och blåbär
3 dl gräddfil
1 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Rör ihop smör och socker
Blanda i ägg, potatismjöl, mjöl och bakpulver
Bred ut smeten (som ska vara kladdig) i en pajform
Lägg bären över och strö över lite potatismjöl (så vattna sig inte bären lika mycket)
Rör ihop gräddfil, socker ägg och vaniljsocker
Häll smeten över bären
Grädda pajen i ca 40-45 minuter

Kan serveras med vaniljsås eller vispgrädde men är precis lika god utan tillbehör

Nu ska jag hoppa i duschen för idag vill jag komma utanför husets väggar och hitta på något roligt.

Ha den bästa lördagen vänner och glöm inte att fika!

Kramisar
T

24 kommentarer :

  1. Vilken fresterska du är! Allt ser så ljuvligt gott ut! Jordnötskakorna ska vi absolut
    göra, men idag blir det fortsatt diet på rostat bröd och ris!
    Önskar dig och de dina en härlig helg!
    Kram och nospussar från oss!

    SvaraRadera
  2. Men oj wow så mycket härligheter! Otroligt duktig du är på att baka, och lägga upp vackert med, och fota.. wow!
    Jag kanske ska baka med barnen idag, alltid mysigt (eller?) ;) De älskart iallfall :)

    Önskar dig en finfin lördag vackra du!
    Kram Catta

    Har ännu en tävling hos mig om du är sugen :)

    SvaraRadera
  3. Vilka läckerheter du skapar. Kram.

    SvaraRadera
  4. Blir ju alltid så glad av att komma in till dig :) o dom där vill jag baka mums....ha en mysig helg fina Tina kram

    SvaraRadera
  5. Ja nog frestade du en godisråtta som rektorskan alltid. Mums, ser ljuvligt ut. Får nog ta en bakeftermiddag här på Näset. Kram Mia
    http://happyvardag.se/2015/01/30/friday-im-in-love/

    SvaraRadera
  6. Bilderna är fantastiska och hur sugen blev man inte nu. Jag brukar också stoppa skeden i jordnötsburken för att stilla suget ibland.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  7. Men så många läckerheter. Du skulle nog blivit bagare eller bakkreatör. varför inte göra som jag sagt till dig flera gånger göra en receptbok med alla dina fina recept.
    kram helena

    SvaraRadera
  8. Så gott det ser ut! Ser fram emot att se vad du fick i paketet. Ha det gott! Kram Camilla

    SvaraRadera
  9. Vilka bakverk! Ser både vackert och gott ut. Jag försöker låta bli att fika med godsaker. Nu blev jag sugen dock.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  10. Oj vilka bakverk! =)
    Drinktipset finns på min blogg idag, den blev jättegod!
    Ny fiken på vad som gjorde dig så lycklig! ;) =)
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  11. Åh, vilka bakverk. Måste testa när jag är på benen igen. Trevlig lördag.
    Stor kram
    Maria

    SvaraRadera
  12. Oj, så mycket gott! ser super smaskigt ut :)

    SvaraRadera
  13. Så mycket gott, tack för recept och inspiration :).
    Ha en mysig lördagkväll.
    Kram kram

    SvaraRadera
  14. Kombon choklad och jordnötssmör ska man verkligen inte skoja bort, jisses så gott det är.Ser att du bor i Halmstad, ett hett tips är raw food cafeet och deras snickerskakor, dör så gott!!

    SvaraRadera
  15. Slurp.. allt ser jättegott ut! Kram J

    SvaraRadera
  16. Vilken lyckans dag. Så mycket gott. Kram anette

    SvaraRadera
  17. Men jädrans så mycket gott!! Jag ska baka liknande chokladkakor imorgon faktiskt då vi får fikabesök:) Kram och fin lördag till dig. /Emma

    SvaraRadera
  18. Är du nyfiken på att testa fransförlängning?
    Utbildad hos Lashia Eyelash Design och arbetar som trainee fram till certifikatet.
    Ett nytt set kostar 495 kr (elevpris) och behandlingen tar cirka 2,5 timme.

    Maila till happylashesbycaroline@outlook.com för mer information :)

    SvaraRadera
  19. Bra gjort av dig att kunna baka utan att äta själv. Min familj har nästan fått lära sig leva utan bakverk sen jag blev LCHF:are för många år sedan, eftersom jag har så dålig karaktär att jag själv inte kan låta bli att äta:-)

    Kram

    SvaraRadera
  20. Mmmm, mycket gott här.... Har ju en burk jordnötssmör som ligger och "skräpar" i lådan, så jag får prova att göra dessa småkakor till fikat då :)
    Resten av familjen vill nog ha pajen...
    Kram Kate

    SvaraRadera
  21. Så mycket gott du visar vännen <3 Ser riktigt frestande ut :)
    Jordnötssmör är ju så gott. Kram och hoppas du mår fint

    SvaraRadera
  22. Tack för ett perfekt kak- eller godisrecept som jag gjorde direkt. Jordnötter är ju så gott och ihop med choklad är det riktigt härligt. Jag gjorde dem i ischokladformar och de blev väldigt goda och fina. Det är toppen med ett riktigt bra recept när man blir sugen på något till kaffet. Eller bara godissugen.
    Kram till dig
    H

    SvaraRadera