onsdag 30 april 2014

Mixa gammalt med nytt

Det börjar bli dags att inventera sommargarderoben och se vad som döljer sig i gömmorna
Visst blir jag inför varje säsong sugen på att rusa ut och uppdatera hela min garderob med allt nytt och trendigt som hänger ute i butikerna och lockar mig som söta små smällkarameller, men skulle jag släpa hem allt det som jag trånar efter, skulle jag nog bli inlagd för akut påssjuka.
Dessutom skulle det innebära att vi skulle få gnaga på matbordet kommande månad och även om jag är vegetarian finns det gränser....
Så istället för att shoppa allt jag vill ha (lite nytt blir det förstås) och undvika att mina killar får träsmak......rotar jag runt i det som redan hänger i garderoben och faktiskt hittar jag en och annan godbit.
Som den här vita linneklänningen, som egentligen skulle platsa i Antikrundan om man räknar hur länge jag har haft den, men fast den är välanvänd och har körts i maskinen säkert tusen gången ser den som ny ut och jag får alltid frågan var jag köpt den när jag har den på mig.
För mig är det en sport att försöka kombinera kläder så även de gamla "trasorna" ser nya ut, jag tror ingen skulle misstänka att det jag har på mig idag, förutom skinnjackan som är ny, är faktiskt minst fyra år gammalt (stövlarna), klänningen har nog sju till åtta år på nacken och skärpet ännu äldre.
Hemligheten att få äldre kläder att leva på nytt är egentligen bara att vara lite klurig och hitta nya matchningsmöjligheter, dessutom är det alltid lika kul att utmana sig själv med att få sina gamla godingar att framstå som något nytt, fräckt och trendigt och det bästa av allt när man mixar gammalt med nytt är att man får den där personliga looken som ingen annan har. 

Skinnjackan hittar du hos Lindex   



Ha en härlig Valborg vänner!

Kramisar
T-

tisdag 29 april 2014

Rabarberpaj med en touch av lakrits lchf

Vilken lycka att få plocka sina egna rabarber i trädgården
Det är  väl inbillning men jag tycker alltid pajen eller kakan smakar så mycket bättre om man själv har plockat bären eller frukten, det blir liksom en annan känsla.
Vi fortsatte med projekt köksträdgård förra sommaren men tyvärr blev det inte så mycket planterat som vi önskat, men några rabarberplantor petade vi ner och till min glädje verkar de ha trotsat vinterns kyla och lyckats med bedriften att kravla sig upp ur jorden, hurra.
Så i lördags snodde jag ihop en rabarberpaj à la lchf som blev riktigt smarrig, men så gjorde jag det igen......skrev inte ner de exakta måtten
Och eftersom jag har ett minne som en guldfisk så rinner sådana viktiga saker av mig lika fort som smöret på en teflonpanna, så japp det här receptet får ni ta med en nypa salt, det kan vara så att ni får öka på någon av ingredienserna......eller kanske till om med minska ha, ha, som sagt, guldfisk.....
Jag har inte använt något sötningsmedel på rabarberna, därför är pajen något syrlig.

RABARBERPAJ MED EN TOUCH AV LAKRITS LCHF
Ingredienser liten form
Rabarber
75 g smör
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl kokosflingor
1 tsk honung
1 tsk lakritspulver
1/2 tsk vaniljpulver
Mandelspån
Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Lägg ut den sköljda och skurna rabarbern i en liten ugnsfast form
Smält smöret
Blanda i övriga ingredienser förutom mandelspån
Bred ut smeten över rabarberna
Strö över mandelspånen 
Gräddas i ugnen tills pajen fått fin färg ca 15-20 minuter beroende på ugnsvärme
Serveras med vispgrädde eller grekisk yoghurt

Ha en härlig dag vänner!

Kramisar
T

söndag 27 april 2014

Att prata, skratta och kanske till och med gråta

Jag njuter i fulla drag av ljuset, solen och värmen
Äntligen har den energin som har varit som bortblåst under hela vintern börjat spira i kroppen och jag har till och med klippt gräset i helgen (en bedrift lika med ett maratonlopp för mig) och jag har börjat planera några småprojekt som förhoppningsvis ska bli klara under sommaren, bland annat hoppas jag på att vår lilla uteplats med planteringslådor ska bli färdig så att vi kan sitta där och ha det gott under alla ljumna sommarkvällar som väntar.
Idag blir det inget trädgårdsstök, för snart kommer bästa vännen på besök och vi ska ge oss iväg på en promenad och ventilera allt det som har hänt sen vi sist sågs.
Finns det något bättre än att få prata av sig med en av de finaste, få känna sig som en sprängfylld ballong som töms på luft och singlar iväg mot himlen i en trivsam suck, det är så skönt och så välbehövligt.
Tyvärr träffas vi inte så ofta som jag kan önska, för precis som hos de flesta av oss tuffa livet på i en rasande fart att de där stunderna med kvalitetstid blir åsidosatta.
Men idag har vi tagit oss tiden att umgås, att prata, lyssna, skratta och kanske till och med gråta, allt det där som görs att hjärtat fylls med värme och som gör att jag är så tacksam över att hon finns i mitt liv.

Monrow jumper hittar du på rea hos CloudNo9style
Kaffe underklänning gammal, men liknande hittar du här

Njut av söndagen vänner!

Kramisar
T

onsdag 23 april 2014

Att vara en kavajnörd

Jag erkänner, jag är en kavajnörd
Det finns inget bättre plagg enligt mig, för man kan ju ha den till precis allt, det spelar liksom ingen roll om det är slitna jeans, kjol, shorts eller en festblåsa, jag känner mig alltid välklädd på något mysko vis när jag slänger på mig en kavaj.
Står jag där en morgon och har en puls på 290, med hjärtat i halsgropen och en lätt svettmustasch för att klockan tickar och jag ska snart vara på jobbet och har ingen aaaning om vad jag ska ha på mig, då blir det räddaren i nöden, kavajen.
Den i kombination med ett par jeans och en top är alltid ett säkert kort och jag vet att jag kommer känna mig bekväm under resten av dagen, så japp för mig har kavajen varit den bästa medicinen mot stressmage på morgonkvisten.
Nu har det flyttat in en och annan kavaj genom åren, kanske lite väl många enligt en viss Mr C och kanske jag till och med har hört ordet kavajmissbrukare....men det örat lyssnar jag definitivt inte på, är man en kavajnörd så är man och då finns det alltid en ny färg eller design man behöver.....

Smokingkavaj från HM (tyvärr slut på nätet)
Pleasejeans hittar du här
Topp från Ajlajk hittar du här
Örhängen från Elena Stockholm
Halsband Efva Attling
Solglasögon Gucci

Ha en strålande dag vänner!

Kramisar
T

måndag 21 april 2014

Att blotta sitt innersta

Vet ni, den här ledigheten har varit som en lisa för själen,
visst jag är fortfarande besviken över att vi inte kom till Italien, men med facit i hand var det ändå rätt beslut att ta, jag behövde den här vilan och lugnet hemma för att komma ikapp både psykiskt och fysiskt.
Det har varit en tuff start på året, min kropp har hela tiden protesterat vilt och mina tankar har flugit som ping-pongbollar i huvudet och jag har fallit djupt, väldigt djupt.
Att prata om att man har ont kroppsligt är betydligt lättare än att blotta sig själv och berätta att man har ont i själen, framför allt när man själv inte riktigt förstår vad som händer djupt där inne.
Hur jävligt och ont jag än har haft har jag ändå alltid haft den där inre styrkan som har inneburit att jag tagit upp ur sängen, lett mot mig själv i spegeln och med bestämdhet sagt -Att nu gör vi det bästa av den här dagen.
Men när hjärtat gråter och hjärnan tvivlar då fastnar leendet och det är svårt att hitta kraften att orka ta sig igenom dagen.
Att leva med MS är som om att alltid veta att det ligger ett rovdjur på pass där ute, ett rovdjur som alltid har ögonen på mig och som bara väntar på att attackera, jag vet aldrig när, bara att det kommer att göra det och oftast när jag minst anar det.
Såklart det påverkar mig psykiskt och plussar man dessutom på sömnbrist och ständig värk är det inte konstigt att det brister någon gång då och då, jag är trots allt bara människa.
Men efter att ha fallit djupt och hårt är jag nu på väg uppåt på den där stegen. Ljus har börjat sippra igenom, det är lättare att andas och jag famlar inte längre i mörker.
Visst jag har en slitsam resa uppåt men påskledigheten med familjen har fått mig att må bättre än på länge, vi har verkligen gjort skäl till uttrycket att bara vara, men oj så välbehövligt det har varit för oss alla och den tacksamhet jag känner att få vara en del av allt detta gör att jag äntligen ler igen både med munnen, ögonen och hjärtat.
 
Monrow Martina jumper hittar du hos CloudNo9style
Byxor hittar du hos HM
Linne hittar du hos HM
Solglasögon Ray-Ban gamla
Halsband från Lindex, köpt förra året
Skor Ilse Jacobsen gamla

Ta hand om er vänner!

Kramisar
T

söndag 20 april 2014

Frossa i godsaker

Orkar ni mer mat?
Jag kan ha fel men visst känns det som om påsken slår julen i frosseri av godsaker.
Tycker jag äter och fikar mest hela tiden och än är det inte slut, vi har ju två dagar kvar att njuta av livets goda.
Och då passar det ju fantastiskt bra att tipsa er om några goda tilltugg som passar förträffligt till bubblet innan maten och så bjuder jag på två tillbehör som är supergoda till både lax och kyckling.

Jag börjar med min personliga favorit till bubbel.
Älskar den här kombon av söta jordgubbar och en len mascarponecreme där man anar en touch av citron, smakar himmelskt.
Jag har inte skrivet ut några mått för jag gör cremen alltid på en höft och smakar mig fram.

JORDGUBBAR MED MASCARPONECREME
Ingredienser
Färska jordgubbar
Mascarpone
Grekisk yoghurt
Citronskal
Vaniljsocker (vaniljpulver)
Honung
Rostade mandelspån
Så här gör jag
Skölj, rensa och dela jordgubbarna
Blanda mascarpone med grekisk yoghurt 
Tvätta citronen och riv citronskal
Blanda ner citronskal och vaniljsocker (lchf vaniljpulver)
Spritsa röran på jordgubbarna
Ringla honungen över jordgubbarna
Dekorera med mandelspån

Den här röran använder jag till så många olika rätter, ibland har jag ägg i när den ska vara lite mer mättande men som tilltugg tycker jag den äggfria varianten passar bäst.

KRUSTADER MED KRÄFTRÖRA
Ingredienser
Krustader (som jag köper färdiga)
1 burk kräftstjärtar
1 burk creme fraiche (den feta)
1 liten rödlök 
1 kruka dill
1-2 tsk Dijonsenap (efter smak)
Salt o peppar
  Så här gör jag
Hacka kräftorna, rödlöken och dillen
Rör i hop med creme fraiche och senap
Salta o peppra efter smak
Fyll krustaderna med röran strax innan servering

Det här tilltugget är killarnas favorit, något som jag själv inte äter, men enligt dem så är det mums.

SALAMICHIPS
Ingredienser
Salami eller annan korv eller skinka, tunt skivade
Så här gör jag
Sätt ugnen på 150 grader
Lägg ut salamiskivorna på en bakplåtspapperklädd plåt
Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter
Låt svalna

 Wow säger jag bara, detta är en sann njutning för alla sinnen.
Skulle utan tvekan kunna äta upp allt själv och när jag tänker efter vad det nog jag som skrapade upp det sista på serveringsfatet när vi bjöd på det i fredags, ha, ha.

SPARRIS MED PARMESAN OCH VITLÖK
Ingredienser ca 4 port
20 st grön sparris
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
salt och peppar
2 msk balsamicovinäger
1 dl flagad parmesanost 
Så här gör jag
 Sätt ugnen på 225°C. Sätt in och förvärm en plåt
 Skala och skiva vitlöken. 
Blanda den med olivoljan
Bryt eller skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisarna.
Blanda sparrisarna med vitlöksoljan, krydda med salt och peppar.
Lägg sparrisarna på den förvärmda plåten och sätt in den mitt i ugnen 3-4 minuter
Servera sparrisen ringlad med balsamicovinäger och parmesan.

  Den här blomkålssalladen är en riktig sommarklassiker hos oss, varför vet jag egentligen inte för visst kan man äta den året om, men det beror väl på att den är så vansinnigt god till just grillat, men salladen är även  perfekt till varm och kallrökt lax om man som jag inte äter potatis.
Receptet hittar du här

Hoppas du fick några tips och lite inspiration till nästa gång du ställer till med fest.

Nu ska jag värma mig med en stor kopp kaffe, har varit ute och fotat hela morgonen så jag känner mig lite frusen och hungrig.

Ha en strålande söndag vänner!

Kramisar
T

lördag 19 april 2014

Årets påskdukning

Är bara inne en snabbis för att visa er påskens dukning
Jag gjorde det enkelt för mig, hämtade in mossa från vår helt egna mossmatta som jag placerade ut på en bricka som Mr C snodde ihop till mig för några år sen, delade på några ljuvliga vårblommar som jag helt enkelt tryckte ner i mossan, ställde ut några stubbar och lät äggskal agera som ljushållare och som sista påskpiff lät jag det regna några mjuka fjädrar över hela arrangemanget. 
Voila, årets påskdekoration!

Njut av dagen vänner!

Kramisar
T

Att njuta av ledigheten

Vilken fantastisk dag det kommer att bli
Vädret är verkligen på vår sida, strålande sol och klarblå himmel, kan knappast bli bättre.
Så när jag har gnuggat sömnen ur ögonen, fått i mig mitt kaffe och väckt den här kroppen till liv, ska jag ut och njuta, ta en lång promenad och bara ta vara på påskledigheten.

Önskar er alla en en  riktigt mysig och skön påsk!


Kramisar
T

fredag 18 april 2014

Nytt från Svenskt Tenn

Ingen sovmorgon här inte,
för ikväll ska vi fira store F med resten av familjen, så här ska bakas ytterligare en tårta, handlas, dukas och det sista piffet ska fixas, sådant som jag älskar att pyssla med.
Nu kommer det inte bli en heldag i köket för jag har varit lite smålat och köpt både varm och kallrökt lax, alltså är det bara tillbehören som behöver lagas och det är inte speciellt avancerat.
Städningen hjälptes vi åt med igår kväll, det var bara att dra på favoritmusiken på högsta volym, hälla upp ett iskallt glas rosé och ta en sväng om med både snabeldraken och Mr C så gick det verkligen som en dans, vi är ganska effektiva när vi väl sätter fart och får tummarna ur.
Upp ur sina kartonger och fram på soffbordet kom också de här söta ekollonvaserna från Svensk Tenn, har kikat på dem under en längre tid och när vi var i Göteborg slog jag till.
Senare i höst ska jag försöka mig på att få några ekollon att gro, vi får väl ser hur det går med det, med tanke på mina gröna fingrar.....
Häpp, dags att sätta fart om jag ska hinna bli klar till kvällen.
 De söta ekollonvaserna hittar du här och här.

Ha en skön fredag vänner!

Kramisar
T

torsdag 17 april 2014

Vem tar alla bilder?

Igår var en riktig toppendag
Jag fick låna den här älvan och fotografera under hela eftermiddagen, det lilla skogsrået som fullständigt tog andan ur mig med sin proffsighet framför kameran.
Jag som verkligen behövde öva på min roll bakom kameran kunde bara luta mig tillbaka och låta fingret klicka.
En fråga som ständigt dyker upp är vem som tar alla bilder här inne hos Home2Tiny. 
Svaret är att jag själv tar alla bilder vad det gäller inredning och mat, men när jag själv står framför kameran, då får jag hjälp av Mr C.
Vi är ett bra team jag och Mr C, han är suverän när det gäller den tekniska biten som ljussättning och inställningar på kameran, saker som jag hela tiden försöker bli bättre på och som jag ständigt övar på.
Jag själv bidrar med idéer, hitta miljöer och försöker få slutresultat att bli så bra som möjligt, vilket innebär att jag redigerar alla bilder själv.
Nu är jag bara en glad amartör som oftast går på känsla och gör säkert tusen fel enligt handboken, men en bra bild ligger i betraktarens öga så vad som är rätt eller fel, tja det beror nog på vem du frågar.......
Men åter till gårdagen, denna tjej, vad säger man, en naturbegåvning som kameran bara älskar och jag med.
Tack finaste T!

Den fina klänningen, som är en riktig skolavslutningsdröm hittar ni på Lindex (ej på nätet)
Skinnjackan är köpt på HM i julas, liknande hittar du här

Ha det bäst vänner!

Kramisar
T

onsdag 16 april 2014

En försmak av sommartider

 Det är det här man längtar efter
Att få stå med näsan i vädret och lapa sol, i alla fall några minuter innan solhatten åker på och förhoppningsvis skyddar huden mot både det ena och andra.
Igår efter jobbet blev det en snabb tur ner till havet, för att låta de salta vindarna rensa huvudet och fylla lungorna med frisk havsluft, det bästa sättet för mig att fylla på energikontot såpass mycket så jag inte däckar och sitter med gamnacke efter två minuter hemma på soffan.
Än så länge ligger stranden öde i Tylösand, de isande havsvindarna är inte särskilt inbjudande till att gå nere vid strandkanten, därför är det svårt att tänka sig att om mindre än två månader ligger folk som packade sillar här och det är ett jädrans hålligång.
Jag har själv för många herrans år sen legat i den där kokande grytan, då när det inte var noga med varken solskydd eller solhatt, när bikinin var lika liten som en näsduk och när man prick klockan tre satt på after beachen och drack öl som om det vore saft........ fy tusan så kul det var!
Idag när jag skyddar huden som ett ogenomträngligt Fort Knox, bikinibyxorna är lika breda som autobahn och after beachen är lika med att ta ett glas rosé på altanen, då är det roligt när Store F kommer hem solbränd, nickar som hej och har på sig solglasögonen ända in i duschen, då vet jag att det har varit en heldag i Tylösand och de där 25 åren känns inte så långt borta.

Skjorta Ralph Lauren hittar du här
Jeans från Replay gamla
Solglasögon Gucci
Örhänge från Elena Stockholm
Halsband Efva Attling
Bälte Liebeskind Berlin (rea) hittar du här

Njut av dagen vänner!

Kramisar T

tisdag 15 april 2014

Choklad och nötbotten med rårörd vaniljkräm lchf

När jag i söndags bakade store F:s favorittårta
som ni hittar recept på här blev jag såklart sugen på att göra något gott till mig själv.
Att ta en slät kopp kaffe till fikat kan vara helt ok, men finns det tar jag gärna något smarrigt till, så för att inte bara sitta och glo, när resten av familjen tryckte i sig en tårta, rotade jag runt i skafferiet, bland nötter, fikon, honung och annat smått och gott och experimenterade fram den här godbiten.
Som vanligt glömmer jag alltid att skriva ner mängden till alla ingredienser när jag svänger ihop något sådär på en höft, men jag hoppas att minnet inte sviker mig nu......
När jag bakar något till mig själv, eller själv och själv, det är alltid någon annan som inte kan låta bli att smaka och ge sin syn på godsaken.... men i alla fall använder jag alltid en liten springform på ca 12 cm i diameter, därför är receptet därefter.

CHOKLAD OCH NÖTBOTTEN MED RÅRÖRD VANILJKRÄM LCHF
Ingredienser
Botten
Ca 1/2 dl mandlar
Ca 1/2 dl valnötter
Ca 3 st torkade fikon
Ca 1/2 dl kokosflingor
Ca 50 g mörk choklad
Knappt 1 tsk honung
1 tsk Amaretto (likör kan uteslutas ta då istället till exempel apelsinjuice)
Så här gör jag
Mixa alla ingredienser grovt
Klä en form med löstagbar kant, ca 12 cm med plastfilm
Platta ut blandningen i formen
Låt den stelna i frysen ca 1 timme
Ingredienser
Rårörd vaniljkräm
1/2 vaniljstång
1 äggula
1 tsk sötningsmedel
1 dl vispgrädde
Så här gör jag
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
Vispa äggula med sötningsmedel och vaniljfrön ljust och krämigt
Vispa grädden hårt och vänd ner den i äggsmeten.

Ta ut formen ur frysen och kakan ur formen
Lägg vaniljkrämen på kakan
Dekorera med färska jordgubbar och lite mörk choklad
Servera resten av vaniljkrämen i en skål bredvid
Njuuuut!

Nu ska jag lämna tre snarkande killar här hemma och åka till jobbet, sen ska det bli spännande ikväll då jag kommer att dra vinnaren i tävlingen om det fina halsbandet från Elena Stockholm.

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T