fredag 28 februari 2014

Nybakat hälsobröd (lchf) till helgen

Doften av nybakat slår det mesta.
Det får mig bland annat att minnas mina barndomssomrar hemma hos mormor och morfar när mormor stod med mjöl upp till armbågarna och knådade degen så det pärlade sig i pannan och föste lätt bort det gråa lockarna som frenetiskt letade sig fram genom sjalen. 
Bredvid stod jag och smörade brödformar och satte ut bullformar i perfekta små rader på plåtarna, ivrigt påhejad av mormor som ofta och gärna talade om hur bra det blev.
Jag tror det var där och då mitt bak och matlagningsintresse startade, för i mormors kök var det alltid full aktivitet, det var liksom husets hjärta och det var där allt hände. 
Där saftade och syltade vi, där rörde vi ihop till våfflor, där bakade vi alla de godaste småkakorna och där lagade vi de bästa söndagsmiddagarna och de största julborden.
Mormor och morfar hade en kärlek till mat där allt skulle göras från grunden, inga halvfabrikat, inga tillsatser utan allt var naturligt och hemlagat, det var liksom inget konstigt med det utan bara helt självklart.
Härliga och underbara minnen, men då när jag var liten var faktiskt inte att baka det bästa utan det var när vi var klara, när mormor pustade ut vid köksbordet, hällde upp sitt kaffe med en sockerbit mellan tänderna och plirade kärleksfullt mot mig, för hon visste vad jag väntade på....... och så började hon. 
-Jo när jag var liten..............

Tycker ni som jag att det är gott med ett bröd där det är lite tuggmotstånd måste ni testa detta. 
Man kan smaksätta det på många olika sätt men denna gången blev det en touch av lakrits och kardemumma, galet gott enligt mina smaklökar.

Hälsobröd LCHF
Ingredienser 
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
1 1/2 dl krossade linfrö
2 dl solroskärnor
1 msk pumpakärnor
2 1/2 dl kokosflingor
200 g mandlar
4 ägg
1 tsk honung
2 msk kokosfett eller smör
1/2 msk kardemumma
2 tsk lakritspulver
En nypa flingsalt
(Smaksättningen variera jag, istället för lakritspulver kan man ta kanel, eller brödkryddor till exempel, allt efter smak)

Så här gör jag
Värm ugnen till 160 grader
Grovhacka mandeln i en mixer
Blanda fiberhusk med vatten
Låt svälla i 5 minuter
Blanda i linfrö, solroskärnor, kokosflingor och mandlar i smeten
Rör om
Blanda i resten av ingredienserna.
Rör smeten och forma till ett runt bröd på en bakplåtsklädd plåt
Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 50-60 minuter beroende på ugnsvärme.

Ha det bäst vänner!

Kramisar
T

torsdag 27 februari 2014

En direktlänk till mitt hjärta

Vet ni
varje gång jag delar med mig av mitt innersta, blotta mina känslor och öppnar dörren till det privata, knyter det sig alltid lite extra i magen. 
Är jag för öppen och blir det för personligt?
 Kanske, men samtidigt är jag glad att jag gör det, för vi är så många där ute som har fått uppleva bristande kompetens och empati inom vården, som dagligen brottas med en låg självkänsla och dåligt självförtroende och som varje morgon vaknar med en kronisk sjukdom och ständig värk.
Vi behöver någonstans veta att vi inte är ensamma, att vi är fler med jobbiga erfarenheter och att det är helt ok att känna som man gör.
Under många år trodde jag att ensam är alltid stark, att be om hjälp är ett tecken på svaghet och visa sina känslor är lika med att blotta sig själv för hela världen.
 Idag ser jag det mer som att ju fler vi är desto mer kan vi påverka, att dela med sig av sina erfarenheter är en styrka och att visa sina känslor öppet är bara ett tecken på att jag är en människa precis som alla andra.
Att få ta del av era upplevelser gör mig både ledsen och glad, ledsen för att vi är så många som har blivit bemötta på ett kränkande och nedlåtande sätt inom sjukvården men också glad att ni delar med er, för den där känslan av att veta att man inte är ensam ger mig och många med mig en inre styrka att kämpa vidare.
 Tack vänner för att ni finns era ord har en direktlänk till mitt hjärta!
 

Ha en härlig torsdag vänner!

Kramisar
T

onsdag 26 februari 2014

När man får en riktig käftsmäll

Tack och lov 
har jag för det mesta bara träffat kunniga, empatiska och trevliga människor inom vården sedan jag blev sjuk, men då och då korsas den vägen av någon inte lika vänligt inställd människa, någon som misstror, någon som ifrågasätter och någon som får en att sjunka så djupt att man nästan börjar tappa tilltron på det mesta.
Igår fick jag tyvärr vara med om sådan upplevelse, jag kände mig så kränkt och ledsen, efter ett samtal med en läkare att allt bara brast.
 För mig som har kämpat varje dag i över tio år, tar bromsmedicin, provat alla tablettcocktails som finns, gått på all alternativmedicin som man kan uppbringa, genomlidit ryggmärgsprover, åkt in och ut på mr-röntgen och till och med genomgått en fruktansvärd operation, får höra att man inte gjort tillräckligt är som att få en riktigt käftsmäll och man faller, man faller handlöst.
Jag tror eller snarare jag vet att det omöjligt finns något i denna värld jag inte provat, för att bli av med de nervsmärtor jag dagligen lever med och skulle det finnas, för jösse namn bara ge mig det, för jag vill verkligen inte förlora livet som jag gör dagligen om jag kan vara smärtfri och leva livet fullt ut.
Nu hade såklart läkaren inget konkret förslag på någon mirakelmedicin och vad han egentligen ville med sitt handlade mot mig vet jag inte men han fick mig att känna mig liten så jävla liten.......

Mitt i detta kaos av tårar och förvirring kom bästa vännen. Hon kom med blommor och en stor, varm famn, hon lyssnade, kramade och tröstade och hon fick mig på fötter igen.
Fast gårdagen var en riktig skitdag påminde den mig om hur viktigt det är med familj och vänner, de som finns där när man faller, de som tar emot med öppna armar och inte tillåter att smällen bli så hård.
De som torkar tårarna och säger att nu tar vi den här fighten tillsammans, de som aldrig ger upp och de som ger en styrka att kämpa vidare, utan dem hade jag inte orkat.
Såklart är jag fortfarande både ledsen och arg men jag måste lägga det bakom mig och se framåt istället, inte smärtfri men med ett stort jävlaranamma och det lever man länge på.......

Recept på godaste chokladbollarna hittar du här

Ta hand om er vänner!

Kramisar
T

tisdag 25 februari 2014

Läskande gott

Jag vet.....jag är helt såld på citroner
och det här superduper enkla receptet måste jag bara dela med mig av, för det är inte bara läskande gott utan också väldigt vackert att bjuda på, vill man, är det även vansinnigt gott att servera mandelflarn eller nöt och chokladkross till.

CITRONMOUSSE LCHF
Ingredienser 2 port
2 citroner (gärna ekologiska)
Ca 1 dl lemon curd (recept hittar du här)
Ca 2 dl vispgrädde

Så här gör jag
Tvätta citronerna väl
Skär bort toppen på citronerna
Gröp ur innehållet och saften på citronerna
Vispa grädden ganska fast
Blanda lemon curd och vispgrädde (prova dig fram smakmässigt)
Fyll citronerna med smeten
Frys dem någon timme så de fortfarande har en krämig insida
Dekorera med citrontopp, ett blad och eventuellt mandelflarn
   Njuuut!

Ha en härlig dag vänner!

Kramisar
T

måndag 24 februari 2014

Vårens snyggaste skinnjacka

Som jag har väntat på att solen ska visa sig
Visserligen var jag bara ute i typ tio minuter och för att inte frysa halvt ihjäl i de kalla vindarna tryckte jag upp mig mot en vägg och njöt av de varma strålarna.
Jag kan svära på att jag riktigt kände hur kroppen sög åt sig d-vitaminerna som en svamp och min trötta och glåmiga vinterhy riktigt applåderade av glädje över att få lite färg på kinderna.
Fram åkte också den kommande vårens stora favorit en jacka i skinnimitation från Lindex.
 Föll som en fura när jag såg den, kommer att bli hur användbar som helst, både som ytterplagg under varma sommarkvällar eller inne över en klänning, ett linne, ja den har tusen matchningsmöjligheter, japp plagget du helt enkelt inte kan vara utan till våren och sommaren.

Jackan från Lindex hittar du här
Jeansskjortan är från Dobber men liknande hittar du här
Jeans från Replay
Väska från Michael Kors
Solglasögon Gucci
Ring från Elena Stockholm hittar du här

Ha en bra start på veckan vänner!

Kramisar
T

söndag 23 februari 2014

När man trotsar det onda

Vad händer när ledsamheten trycker i bröstet
för man är tvungen att avboka en middag med bästa vännerna för att energin och orken inte finns där.
Jo, Mr C övertygar mig att bästa sättet är inte att ligga i soffan och låta negativa tankar styra utan istället göra något som är roligt, något som innebär att jag bara behöver ta mig in och ut från bilen, besöka något som jag länge velat och som kanske kan distrahera och få tankarna på rätt köl igen.
Vi tar bilen och beger oss mot Skåneland och Lakritsfabriken
Är man som jag helt galen i lakrits och använder det gärna och ofta i många av de kakor jag bakar är den här butiken rena rama himmelriket. Gaahhhh så mycket gott!
I alla varianter söt, salt, extra salt, med choklad, i pulverform eller kanske som rot, ja här finns allt för en lakritsälskare eller kanske som present till en lakritsoholic.
Tyvärr kan man inte köpa allt men lite smått och gott fick följa med hem.


Jag var bara tvungen att ta en liten promenad inne i Helsingborg. Få känna de havssalta vindarna svepa i håret och låta den bitande kylan nypa mig i kinderna. Den var inte lång promenaden, kanske tvåhundra meter, men är det inte konstigt hur man kan få påssjukan på en så kort sträcka, Mr C kallar det magi..........

En snabbis in på Väla för att utöka ostförrådet inför kvällens mellomys, gjorde
att tårkrampen i strupen sakta men säkert började släppa taget, en lördag som började ganska ledsamt förvandlades till en något gladare eftermiddag, sen att jag har fått sota en hel natt för att jag inte stannade i soffan utan lät mig leva lite, det är en helt annan historia.

Ta hand om varandra vänner!

Kramisar
T

lördag 22 februari 2014

I väntan på våren

Jag har en enorm längtan till våren
en längtan som gör att jag börjar röja och rensa bland vinterskor, stövlar och boots.
När jag hittar klackskorna som andas sommar, sol och utanstrumporväder kan jag inte låta bli, jag måste prova.
Jag börjar leka med kameran och känner mig som en lycklig kalv på grönbete när jag springer upp och ner för trappan och försöker fånga den barnsliga glädje jag känner när jag barbent låter klänningen fladdra mot benen.
För har man som jag inte stuckit näsan utanför dörren på två veckor, inte andats frisk luft och inte fått smaka på den förnimmelse av vår som ligger i luften blir man en aningen nojig.
Jag vill liksom inte missa något.
Så jag skapar min egen värld här hemma av vårsol, ljus och värme och snart, ganska snart kommer vårskriket men det måste göras ute, vid havet på en speciell plats och det vill jag göra barbent i sommarskorna och klänning, jisses vad jag längtar.


Ha en underbar lördag vänner!

Kramisar
T

fredag 21 februari 2014

Marängbakelse med en touch av lakrits och citron lchf

Den här bakelsen är nog bland det godaste jag bakat.
Många av er undrar vad jag får alla mina recept ifrån, de flesta improviserar jag fram utifrån smaker jag tycker om eller från gamla beprövade recept som jag ändrar om till mer lchfvänliga. 
Inspiration hittar jag också på nätet, kokböcker och matmagasin, men mycket bara poppar upp i huvudet liksom.
Som den här bakelsen, idén till den kom flygande när jag halvlåg i soffan och blev sugen på en kombination av lakrits och citron och då var jag såklart bara tvungen att testa, ibland när jag provar mig fram blir det en fullständig katastrof och hela härligheten åker direkt ner i soporna och ibland när jag har tur som i det här fallet blir den en ren njutning på första försöket.
Så vill du ha något riktigt smarrigt i helgen testa då den här bakelsen och jag lovar att du inte kommer bli besviken.

MARÄNGBAKELSE MED EN TOUCH AV LAKRITS OCH CITRON (LCHF)
  Ingredienser 2-4 st
Maräng
3 äggvitor
1 1/2 msk sötströ (Ica)
1 tsk lakritspulver (kan uteslutas)
Flagad mandel
Fyllning 1
Ca 1/2-1 dl Lemon curd recept hittar du här
Ca 1- 1 1/2 dl grekisk youghurt
Fyllning 2
Ca 1-2 dl vispgrädde
Vaniljpulver eller annan sötning
Dekoration
Färska jordgubbar
Mörk choklad

Så här gör jag
Maräng
 Vispa alla ingredienserna i en skål tills det blir ett hårt vitt skum.
Spritsa ut maränger i tre olika storlekar gånger antal bakelser på bakplåtspapper
Strö över flagad mandel
Grädda på 100 grader i ca 1 timme i nedre delen av ugnen.
Marängen skall vara torr och spröd
Låt svalna och lossa försiktigt från bakplåtspappret.
Fyllning 1
Blanda lemon curd och grekisk yoghurt i en bunke.
 Det bästa är att smaka sig fram hur syrlig du vill ha fyllningen
Fyllning 2
Vispa grädden med ev sötning

Lägg den största marängen underst
Lägg på lemon curdfyllningen
Lägg på mellanmarängen
Spritsa ut vispgrädden
Lägg på den minsta marängen
Spritsa på vispgrädde
Smält den mörka chokladen
Dekorera med färska jordgubbar och mörk choklad
Servera genast så marängen behåller sin sprödhet
Njuuuuut! 

Ni var några stycken som undrade var jag har hittat fåglarna som jag har i mitt fönster. De köpte jag under förra året i en blomsterbutik här i Halmstad och jag har tyvärr inte hittat dem på nätet.

Idag är det sista dagen på sportlovet och det fullkomligt spöregnar ute, så det får bli innemys, baka något riktigt smaskigt till fikan och njuta av att det är fredag.

Ha en strålande fredag vänner!

Kramisar
T

tisdag 18 februari 2014

Lemon curd lchf

Jag har alltid en burk lemon curd i kylen
Perfekt att ha på lut när det kommer oväntade gäster och du vill hotta upp en rulltårta som du slängt ihop i rena rama paniken.
Jag måste ha den sådär riktigt fräsch och syrlig som gör att nackhåren nästan kryllar sig och smaklökarna ställer sig i givakt och drar på smilbanden, alltså jag fullkomligt älskar det.
Till mellanmål, när jag känner mig sugen på något gott blandar jag gärna upp den med kesella och rör ner några bär och nötter, blir bara så gudagott.
 Den är super att ha i både bakverk och efterrätter och jag har två riktigt goda recept på g som jag och Mr C njöt av tills det inte fanns en smula kvar.
Som vanligt när jag har farit runt i köket är det inget långkok och inga svårigheter, utan har du bara tio minuter över har du lätt fixat en riktig panikräddare till din bakning.
 
LEMON CURD LCHF
Ingredienser
Saft och skal av 2 citroner (gärna ekologiska)
1/2-3/4 dl Ica sötströ (beroende på hur syrlig/söt du vill ha den)
3 ägg
75 g rumsvarmt smör

Så här gör jag
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften ur citronerna
Häll i en kastrull
Vispa i sötning och ägg
Vispa hela tiden på svag värme tills lemon curden tjocknar
När den tjocknat vispa ner smöret
Låt den svalna
Låt stå kallt

Idag är det tio år sen jag höll min pappa i handen för sista gången, tio år sen jag fick viska en sista gång hur mycket jag älskar honom, tio år av saknad.
Livet har gått vidare, men det bär alltid en slöja över sig att någon fattas oss, så idag tänder jag ett ljus och låter mina tankar gå till vår pappa/morfar/svärfar som alltid lever vidare i våra hjärtan.

Ta hand om varandra vänner!

Kramisar
T

måndag 17 februari 2014

Den ultimata medicinen

Jag är en riktig kaffekärring utan tvekan,
men när jag var hos RUTHiga EMMA och såg de finaste burkarna i de ljuvligaste pastellfärgerna och med ett innehåll som doftade underbart, kunde jag bara inte motstå.
Så nu kokar jag vatten, dukar fram tekoppar och fantiserar om afternoon tea med  nybakta scones, clotted cream, sylt och att någon granne ska rusa in gastande om att typ deras värmepanna har fått fnatt och lagt av efter all kyla så jag kan säga -Sitt nu ner så ska jag sätta på en kopp te, så ska du se att allt ordna sig, eller vad det nu är de brukar säga i alla engelska serier när problemen uppstår.
Jamen i England verkar te vara den ultimata medicinen mot precis allt så då borde det väl funka här med, eller????
Så idag när molnen ligger regntunga och kylan får hela kroppen att spänna sig som en pilbåge,  värmer jag mig med vaniljdoftande te, sveper in mig i filten, kikar på några avsnitt av Downtown Abbey och låter mig svepas med i den engelska aristokratins alla turer, en lagom aktivitet för en måndag när man behöver drömma sig bort en smula.

De goda teerna hittar du här 


Dagens positiva tanke: En hel orörd vecka framför mig

Ha det bäst vänner!

Kramisar
T

lördag 15 februari 2014

Fröknäcke lchf

Nope här händer inte mycket
Ingen action alls om jag får säga så och det är hur trist som helst. 
Jag har ju så mycket jag vill göra, så många idéer och här ligger jag som en urvriden trasa. 
Men det är bara att kurera sig och som tröst moffar jag i mig hutlösa mängder av hemmagjort smör (recept hittar du här) och fröknäcke. 
Jamen det är så gott att det är svårt att låta bli. Prova själv det är inget svårt alls att göra och sen är det bara att servera knäcket till ostbrickan, som ett mellanmål eller till frukosten, jag lovar det är beroendeframkallande.

FRÖKNÄCKE
Ingredienser
4 dl kallt vatten
3 1/2 dl hela linfrön
2 1/2 dl skalade sesamfrön
1 1/2 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1-2 tsk salt (beroende på hur salta du vill ha dina knäcke)

Så här gör jag
Häll vatten och linfrön i en bunke och rör om.
Låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter
Tillsätt sesamfrön, pumpakärnor, solroskärnor och salt.
Rör om ordentligt och låt stå i minst 30 minuter
Sätt på ugnen till ca 135 grader varmluft
Bred ut frösmeten tunt på bakplåtsklädda plåtar (hur många beror på hur tunna du gör knäcket)
Grädda mitt i ugnen 50 minuter
Sänk värmen till 90 grader och grädda ytterligare 15 minuter.
Öppna luckan för att vädra ut fukten och grädda knäcket i ytterligare 15 minuter
Ta ut plåten, känn efter så knäcket känns sprött och låt svalna
Bryt knäcket i lagom stora bitar
Avnjuts med hemmagjort smör eller en god ost.

Dagens positiva tanke. Yeeees OS-guld!

Ha en härlig dag vänner!

Kramisar
T

fredag 14 februari 2014

Gester av kärlek

 Idag är det verkligen kärlek i luften
tycker till och med fåglarna har kvittrat lite mer kärleksfullt än vanligt och morgonljuset har legat som ett rosa skimmer över hustaken (eller så är det alla starka värktabletter som gör att jag hallucinera, ha, ha). 
Eftersom jag fortfarande har en kropp som inte riktigt är med på noterna får vi stryka det där med restaurang och istället fixa till något här hemma. 
Inte mig emot eller egentligen så spelar det inte så stor roll vad vi gör, jag skulle kunna sitta i en bil som fått bensinstopp mitt ute i ödemarken med bara en halv chokladkaka att knapra på i den kalla vinternatten så länge jag får vara med han som alltid får mig att skratta med sin torra humor, han som försöker smeka bort det onda med sina kärleksfulla händer och han som skriver sms som får hela mig att anta färgen som ett helt stoppljus. 
Gester som gör att kärleken håller sig levande även i vardagen, sådant som gör att kärleken överlever även i motgångar och sådant som gör att jag aldrig tvekar på de känslor vi har för varandra.
 För även om vi firar kärleken idag så är det de andra 364 dagarna vi ska se varandra i vardagen, vårda kärleken mellan läxor och aktiviteter och ge varandra den uppmärksamhet som man och kvinna mitt i mamma och papparollen och det är långt ifrån det lättaste, det ett livslångt arbete och kräver mer fantasi än att köpa hem ett fång tulpaner eller en chokladask (även om det är roligt att få lite då och då). 
Vi försöker strössla vår vardagslunk med en nypa värme, ömhet och humor ett recept som är långt ifrån revolutionerande, men som gjort att vi fortfarande efter 24 år tillsammans i livets berg och dalbana kan känna den största och finaste kärleken för varandra!

Ta hand om varandra vänner!

Bilderna på oss är tagna under en härlig sommarkväll förra året av bästa Malin.

Dagens positiva tanke: Sol, kärlek och fredag

Kramisar
T

torsdag 13 februari 2014

När man smörar

Att göra eget smör är plättlätt att fixa och blir så gott.
Denna gången smaksatte jag smöret med flingsalt och citron och vad säger man, jösses så mumsigt det blev.
Högst 20 minuter tar det att få ett eget smakrikt smör som jag nästan kan äta med sked, även om jag tycker om köpesmör och använder det dagligen så känns det alltid lite lyxigt att både duka fram och äta något som man vispat ihop själv.
Testa och smaksättningen, den kan man variera i det oändliga.

HEMMAGJORT SMÖR
Ingredienser
 5 dl vispgrädde (obs 40 %)
Rivet skal från 1 citron (helst ekologisk) 
Saften från 1/2 citron
Flingsalt ca 2-4 tsk beroende på hur salt du vill ha smöret

Så här gör jag
Vispa grädden i en bunke tills grädden blir tjock och smörig ca 10-15 minuter
Tillsätt salt och fortsätt att vispa tills smöret börjar vattna sig
Vispa någon minut till
Lägg smöret i en kökshandduk och pressa ut vattnet
Kvar i kökshandduken är ditt smör
Rör ner citronskalet och saften (eller annan smaksättning)
Lägg det i en burk
Lägg smöret på en fralla á la lchf (som du hittar recept på här) och njuut!

Dagens positiva tanke: Det blir fröknäcke och hemmagjort smör till fikat

Ha en strålande dag vänner!

Kramisar
T