onsdag 27 augusti 2014

Det blir en dag i köket

Nämen det är knappt jag tror det är sant
Solen strålar från en klarblå himmel nu på morgonkvisten och inte ett endaste mörkt moln i sikte.
Då finns det hopp om att kunna ta en promenad idag utan att bli fullständigt dyngsur, kanske jag till och med kan sätta mig ute med en kopp kaffe, eller är det att ha för stora förhoppningar.

 Annars blir det en dag i köket. Här ska rullas köttbullar, lagas lasagne och diverse grytor så att store F får med sig en hel del mat till Norge.
Nu vet jag att med all säkerhet att han kommer att fixa mat själv, han är duktig i köket när han vill men det känns ändå tryggt i mammahjärtat att veta att det finns matlådor i frysen som han kan värma kvickt och lätt efter en dag på jobbet

Tror minsann jag får baka några bullar också, alltid lika uppskattat av killarna och det är bäst att passa på att ta den där mysiga fikan tillsammans innan store F drar i morgon.

Tyvärr är den här sagolikt goda tårtan slut för länge sedan, men jag kan ju alltid bjuda på receptet. Måste nog ändå erkänna att den inte är lika plättlätt att göra som de bakverk jag brukar baka, men väl värt besväret, i alla fall om man vill njuta av en chokladig mandelbotten med  tre lager fluffig chokladmousse i olika smaker och vem vill inte det liksom........

Fluffig chokladmoussetårta på mandelbotten
Ingredienser 8 port
Botten
200 g mandelmassa
2  ägg
2 msk kakao
Mousse
Vit
100 g vit choklad
1 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
1 äggula
1/2 msk vatten
Ljus
100 g mjölkchoklad
1 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
1 äggula
1/2 msk vatten
1-2 msk päronkonjak (Xanté) eller pressad saft av apelsin (jag använde päronkonjak)
Mörk
100 g mörk choklad
1 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
1 äggula
1/2 msk vatten
2 msk rom, konjak eller pressad saft av apelsin (jag använde rom)
Garnering
Frukt
Vispgrädde
Så här gör jag
Sätt ugnen på 200 grader
Botten
Riv mandelmassan på rivjärn
Tillsätt äggen, ett i taget och sen kakaon, rör till en jämn smet.
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en mindre rund kakform
Bred ut smeten
Grädda mitt i ugnen ca 10-14 minuter (beroende på ugnsvärme)
Lossa bottnen från formen och pappret och låt kallna
Låt formen kallna och lägg tillbaka bottnen i formen
Vit mousse
Lägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter
Vispa grädden till ett fast skum
Hacka den vita chokladen i mindre bitar och smält den i mikron
Tillsätt äggula och vatten och rör om väl
Ta upp och smält gelatinbladet i mikron
Häll gelatinet i chokladen under omrörning
Vänd ner grädden och rör om väl
Bred ut moussen på mandelbottnen och ställ kallt ca 1 timme
Mjölkchoklad mousse
Lägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter
Vispa grädden till ett fast skum
Hacka mjölkchokladen i mindre bitar och smält den i mikron
Tillsätt äggula, Xanté (eller apelsinsaft) och vatten och rör om väl
Ta upp och smält gelatinbladet i mikron
Häll gelatinet i chokladen under omrörning
Vänd ner grädden och rör om väl
Bred ut mjölkchokladmoussen på den vita moussen och ställ kallt ca 1 timme
Mörk mousse
Lägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter
Vispa grädden till ett fast skum
Hacka den mörka chokladen i mindre bitar och smält den i mikron
Tillsätt äggula, rom (konjak eller apelsinsaft) och vatten och rör om väl
Ta upp och smält gelatinbladet i mikron
Häll gelatinet i chokladen under omrörning
Vänd ner grädden och rör om väl
Bred ut den mörka moussen på mjölkchokladmoussen
Låt stå kallt i minst 3 timmar
 Garnera med vispad grädde och frukt

Dags att kavla upp armarna och börja rulla köttbullar.

Ha en fin dag vänner!

Kramisar
T

17 kommentarer :

  1. Woo..Så vacker & säkert alldeles fantastisk god :)
    Här är det strålande sol & det sägs bli varmt mé -Skönt när kroppen inte är alls Ok/Kram finaste du!

    SvaraRadera
  2. Jag vet hur det känns. Min äldsta son flyttade iväg på idrottsgymnasium när han var 16. Oj så många matlådor vi gjort både min mamma och jag. Det känns bra inombords även om de också fixar själva. Jag har iallafall märkt att det verkligen har uppskattats också. Jag pratade med min dotter häromdagen (som just nu är i London)...om när hon tänkt komma hem...framtidsplanerna...pluggande...och då säger hon "när jag börjar plugga och flyttar iväg då får du och mormor komma med matlådor som ni gjorde med Crille och det var ju så mysigt". Hej och hå!! Hon är superduktig själv och snart 20...fast jag tror att det är mer att få känna sig lite "ompysslad" tror jag:) Lycka till med matlagningen!! Tårtan ser underbar ut. Har massor av födelsedagar att fira i september;) Tack för receptet!! Kram

    SvaraRadera
  3. Ett mammahjärta är ett mammahjärta - han kommer säkert uppskatta dina lådor

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att din kille fått jobb och kul att kunna hjälpa så här i starten, själv hjälpte jag till med matlådor senast till min dotter när hon blev mamma och hennes sambo jobbar också i Norge. Det kommer fram minnen från förra året som får mig närmast att gråta. Vi kunde förlorat vår dotter och vårt barnbarn under förlossningen . Det är tragiskt hur förlossningsvården har utvecklas , mot när jag födde mina barn. Jag är oerhört tacksam och njuter av mina unga vuxna barn och mitt lila barnbarn är stolt över dem vilka de blivit
    och är. Skönt med en lugn och solig dag.
    Idag kommer valbussen i vårt kvarter , så jag kommer att plocka fram röstsedel och gå att rösta . Jag har bestämt mig och har funderat vad som är viktigt frågor för mig och vet var jag vill se förändringar. Glöm inte rösta . Kakan är en ögonfröjd och säkert mycket god. Ha en bra dag. PS de vuxna barn vidgar ofta vy med nya ort , så har det varit för oss. / Eva

    SvaraRadera
  5. Sitter ute i solen på rasten, helt underbart! Vilken tårta, ser sagolikt god ut. Önskar din stora som all lycka till!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  6. Men hur god ser inte den ut då?!?!
    Du bara frestar och frestar...
    Lycka till i köket idag!
    Kram Pia

    SvaraRadera
  7. Wow vilken tårta! Receptet kopieras direkt :)
    Gullig mamma du är som skickar med sonen mat, spelar ingen roll att de blir vuxna vi mammor vill gärna serva de lite extra ;) kram Suss

    SvaraRadera
  8. Du har ett stort mamma-hjärta du. Hemrullade köttbullar att ta med till nya boendet. Inte illa.
    Kram Helén

    SvaraRadera
  9. Nästan synd att vara i köket idag när det känns som om sommaren är tillbaka. Men vilken smarrig tårta! Kram anette

    SvaraRadera
  10. Vad omtänksam du är som pysslar om din son med hemlagat!:) Säkert uppskattat. Och vilken fin tårta och jättegod ser den ut att vara. Den skulle jag gärna göra ....om det inte är för avancerat.....
    Ha en fin dag i solen! Kram /Nettan

    SvaraRadera
  11. Jösses!!! Jag måste torka mig kring munnen, sitter här o dreglar ju;-)))
    Mmm, sååå god tårta det ser ut att va! Precis sånt jag gillar:))
    Ha en fortsatt härlig dag!
    Kramar anna

    SvaraRadera
  12. Ojojoj, den tårtan såg verkligen god ut, kanske något för min födelsedag =)

    SvaraRadera
  13. Å himmel vilken gooood tårta!
    Du måste vara en riktig bagerska:)

    Kramis
    Adela

    SvaraRadera
  14. Ja, den kakan slänger man inte ihop i en hast.... Men säkert väl allt jobb i köket för att få ihop den :)
    Det är lätt att skämma bort sönerna... :) Men det har man igen många gånger om tror jag !!
    Onsdagskram från Kate

    SvaraRadera
  15. Tårtan ser underbart god ut!

    SvaraRadera
  16. Mmmmm så god! Här har det varit en underbar höst idag också...
    Förstår att mammahjärtat brister... men tänk vilken erfarenhet, lärdom, minnen för livet, nya vänner, det kommer att bli fantastiskt för honom...
    Hur länge är han borta??

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  17. Tårtan ser verkligen supergod ut!
    Vilken tur han har sonen, som har en mamma som fixar maten åt honom :) Vilket äventyr att dra iväg bort på jobb!
    Kram/maria

    SvaraRadera