tisdag 13 maj 2014

Blåbärspaj lchf

Idag bjuder jag er på något vansinnigt gott, blåbärspaj!
Den här pajen är både killarnas och min favorit och jag är så glad att jag har lyckats få till ett recept som även passar min mage.
För även om jag äter enligt lchf vill jag ju gärna ha en gofika lite då och då, för att sitta och stirra på killarna när de vräker i sig godsaker och själv bara dricka en slät kopp kaffe är inte riktigt min grej, nope, åtminstone en bit mörk choklad vill jag ha till den svarta, varma drycken, för den liksom kräver det.....
Men i helgen blev det som sagt var blåbärspajer som försvann lika fort som en avlöning, kanske inte så konstigt eftersom den här krämiga pajen med vaniljsmak är bland det bästa i fikaväg och väldigt svår att motstå, prova vetja ni får två recept idag att välja på, lchf eller "vanlig"

BLÅBÄRSPAJ LCHF
Ingredienser (liten form ca 12 cm)
Pajskalet
40 g rumsvarmt smör
1 msk sötströ (Ica)
1 tsk honung
1/2 ägg (använd andra halvan till fyllningen)
1/4 dl kokosmjöl
1/2 dl mandelmjöl
1/4 tsk bakpulver
Fyllningen
1 dl gräddfil
1/2 ägg
1 tsksötströ (Ica)
1 tsk honung
1/2-1 tsk vaniljpulver
Ca 1 dl frysta blåbär
Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Rör ihop smör, sötning och honung
Rör i1/2 ägg
Tillsätt kokosmjöl, mandelmjöl och bakpulver och blanda väl
Smeten läggs i en pajform
Häll över blåbären
Rör ihop gräddfil, sötning och honung
Tillsätt resten av ägget och vaniljpulver
Häll smeten över bären
Gräddas i ugnen ca 45 min.
Håll koll och lägg folie över om pajen får för mycket färg
Låt pajen svalna i kylen
Kan serveras med grädde eller vaniljsås, men är lika god utan

BLÅBÄRSPAJ
Ingredienser (stor pajform)
Pajskalet
150 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1 ägg
1 dl potatismjöl
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Fyllningen
1 paket frysta blåbär
3 dl gräddfil
1 dl socker
1 ägg
1-2 tsk vaniljsocker
Så här gör jag
Rör ihop smör och socker
Rör ner ägg, potatismjöl, mjöl och bakpulver
Blanda väl
Lägg smeten i en pajform
Lägg blåbären i pajskalet (strö lite potatismjöl över bären så vattnar de sig inte lika mycket)
Rör ihop gräddfil och socker
Tillsätt ägg och vaniljsocker och blanda väl
Häll smeten över bären
Gräddas i ugnen i ca 45 minuter
Håll koll och lägg över folie om pajen börjar få för mycket färg
Låt pajen svalna i kylen
Kan serveras med vaniljsås eller vispgrädde men är lika god utan.

Idag är det jobb, sen ska vi småfira med killarna ikväll för imorgon är det "någon" som inte vill vara hemma av någon anledning hm....... så då drar vi på äventyr.

Ha en fantastisk dag vänner!

Kramisar

29 kommentarer :

  1. Gud så god den ser ut kram Diana

    SvaraRadera
  2. Älskar ju blåbär och längtar till att få fylla på frysen igen... Ser underbart gott ut, och lagom med en liten form, så man inte äter för mycket av det goda....
    Tisdagskram från Kate

    SvaraRadera
  3. Ser så underbart gott ut, den lilla formens paj va jättesöt, verkligen något jag tänker testa.

    Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Ser så gott ut och så fina bilder. Jag älskar blåbärspaj!
    Ha en fin dag! kram viktoria

    SvaraRadera
  5. Riktigt gotti paj & ljuvliga foto/Kram finaste!

    SvaraRadera
  6. Ser väldigt gott ut..
    Fin vecka till er, kram

    SvaraRadera
  7. Men himmel så gott det ser ut!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  8. Å jösses så gott det såg ut! Tar med mig båda recepten in i helgen, har fått önskemål om att göra björnbärspaj!
    Hoppas du mår bra gumman!

    Kram
    Helen

    SvaraRadera
  9. Har du lämnat hela TVÅ recept idag, då MÅSTE jag bara prova nån utav dem! Såg ju hur mumsiga ut som helst!
    Karmelikram!
    Judita

    SvaraRadera
  10. Men ååå det där lät och såg ju hur gott ut som helst!
    Lite som min annanaspaj fast emd blåbär..ååå det kan ju inte bli annat än gott...
    Måste jag nog testa till helgen..;)
    Åå kan det vara "någon" som fyller år i morgon..;)
    Kram vännen!
    Katarina

    SvaraRadera
  11. Ser hur gott som helst ut! Skulle kunna sluka hela före lunch :-).

    SV. Absolut måste jag höra av mig om det blir Båstad igen, jag har släktingar där så förr eller senare kommer jag dit. Vore jättekul att ses!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  12. Åh, vad gott det ser ut. Måste ju skriva av receptet, tack för det!
    Fyller någon år i morgon kanske?
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  13. Omg, vad gott!! :)
    Och så otroligt vackra bilder.
    Kram

    SvaraRadera
  14. O sååå galet gott det ser ut och bilderna är ljuvliga;)

    Kram
    Adela

    SvaraRadera
  15. Underbart, ljuvliga bilder... vad duktig du är!
    Själv gillar jag inte blåbär sådär mycket, men jag njuter av bilderna istället! :-)

    SvaraRadera
  16. Mums så gott och vilka härliga bilder. Kram.

    SvaraRadera
  17. Mmm, det bara vattnas i munnen...
    Kan tänka mig att din man fyller jämnt nu;-)
    Ha en fantastisk liten tripp:)))))
    Kramar Anna

    SvaraRadera
  18. Vilken liten söt en. Blåbär är nog det godaste jag vet i frukt och bärfamiljen. Kram Anette

    SvaraRadera
  19. Ser så gott ut! Ska testa lchf-varianten för jag tror att det skulle vara bra för min energi:)

    SvaraRadera
  20. Fantastiska Tina va du är duktig. Ser super gott ut. Kram bästa du!

    SvaraRadera
  21. Vilka underbara foton och recept! Ögat får sitt och det vattnas i munnen! Blåbär är så gott!
    Kram, Gunilla

    SvaraRadera
  22. Åh, vad gott!!! Tror det är en likadan variant jag gjorde för längesen, fast med hallon.

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  23. Så fint din goda paj matchar syrenen! Så smaskig, måste prova. Gillar dina recept:)
    Aha, är det "någon" som fyller år i morgon:)
    Kramar

    SvaraRadera
  24. Men guuud va god den såg ut! :)

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  25. Med tanke på mitt inlägg om mitt favoritbär, så var det lustigt att det är just en blåbärspaj du bjuder på här. Den ser god ut!

    SvaraRadera
  26. Gud vilka vackra bilder!!! Och nu måste jag stoppa nåt gott i magen känner jag...

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  27. Hej min vän.
    Underbara bilder..
    Det ser så himla gott ut.
    Jag ska skriva ut receptet direkt och försöka göra den under helgen :) Emil kommer hem så hela familjen är samlad och då blir det alltid gofika :)
    Tack snälla för alla recept du delar med dig av
    Stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  28. Duktig du är på att baka! Jag testar oxå att göra lchf-varianter av godsakerna.
    Spännande med äventyr och grattis till den som inte vill vara hemma, kram Suss

    SvaraRadera