tisdag 18 mars 2014

Våfflor till fikat

Jag blev galet sugen på våfflor till fikat i söndags
och eftersom våffeldagen närmar sig med stormsteg var det lika bra att inviga våffeljärnet för i år.
Det är ju faktiskt förvånansvärt enkelt att göra smeten själv till de här vackra guld-gula skapelserna och de är väl värda den där stunden vid järnet när de gräddas i lugn och ro.
Eller nu ljög jag faktiskt en smula, jamen det lät så himla bra och mysigt, att se sig själv stå där och filosofera medan våfflorna förvandlas till delikata godbitar. 
Nu var verkligheten en helt annan.....
Samtidigt som våfflorna gräddades studsade jag runt som en duracellkanin och fixade smeten till lchfvåfflorna, påbörjade veckans matshoppingslista, diskade upp och började rigga för fotograferingen av våfflorna och det var väl där någonstans mellan ljussättning och objektivbyte som det började lukta förfärligt bränt.
Jädrans, våfflan, inte bara att jag höll på att sätta fyr på hela köket, utan i min rivstart mot köket höll både stativ och kamera att falla i backen.
Det är här jag nästan önskar att det hade funnits en dold kamera, för den mirakulösa enhandsräddningen kommer aldrig ske en andra gång.........
Allt slutade bra, kanske jag blev en aning chockad, framförallt över att jag så totalt glömde bort att jag faktiskt gräddade våfflor och kanske en aning överraskad över att jag, som har en kropp som ungefär är lika smidig som ett kassaskåp lyckades få till en Ravelliräddning väl värt ett OS-brons
Nåja med ett rejält tvärdrag och en grundlig rengöring av våffeljärnet blev det trots allt en riktig gofika.
Men det där med att göra en sak i taget......kanske skulle börja fundera på det!

VÅFFLOR
Ingredienser 3-4 port
125 g smör
2 dl mjölk
4 dl mjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
2 dl iskallt vatten

Så här gör jag
Smält smöret och låt det svalna
Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, vaniljsocker och bakpulver till en slät smet
Vispa ner smör och vatten
Hetta upp våffeljärnet
Smörj det till den första våfflan
Grädda våfflorna 
Lägg dem på ett galler så håller de sig frasiga
Serveras med sylt, vispgrädde och bär!

VÅFFLOR LCHF
Ingredienser 2 våfflor
1 ägg
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mandelmjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver

Så här gör jag
Vispa ihop alla ingredienser
Hetta upp våffeljärnet.
Smörj det till den första våfflan
Grädda våfflan
Tyvärr blir de här våfflorna inte frasiga men är supergoda ändå
Serveras med bär och vispgrädde
Njut av tisdagen vänner!

Kramisar
T

39 kommentarer :

  1. Hej!
    Hur gör du med djupfrysta bären? Törs du ta dem direkt från frysen och "bara" tina, eller kokar du alla sorter först?
    Kram från en som har börjat med LCHF precis.
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta
      Jag kokar endast hallon, varför vet jag egentligen inte för jag köper alltid ekologiska bär men kanske för att oftast är det just hallon folk blir magsjuka av. Har jag bråttom på morgonen kör jag de andra bären i mikron. Hoppas det går bra att lägga om din kost till lchf, har du fler frågor så hör bara av dig. Kram Tina

      Radera
  2. Så gott med våfflor! Kanske tar vår våffeldag på söndag, japp, så får det nog bli!
    Sköt om dig!
    Kramar Pia
    ps, vilken tur att allt gick bra tillslut...

    SvaraRadera
  3. Haha typiskt kvinnligt de där att tro sig klara av fler saker samtidigt, känner så väl igen mig, och den ständiga kommentaren fr sambon, om att tiden faktiskt räcker till att ta en sak i taget. :-) Härliga bilder som vanligt! Kramizz så här en regnig Tisdag /Laila

    SvaraRadera
  4. Åh va sugen jag blev nu :) dina bilder kan verkligen locka en till att känna suget :) hoppas du mår bra å får en skön dag fina du kramen

    SvaraRadera
  5. Å vad gott med våfflor vad sugen jag blev .Hoppas att du mår bra och får en fin tisdag rara du .Kramar Rita

    SvaraRadera
  6. Jag kan inte ens minnas när jag åt våfflor sist. Minst 10 år sedan för här i Australien har jag inte ätit deem. Ska dåock erkänna att jag tänkt att jag skulle köpa ett våffeljärn mest för att mina tjejer skulle tycka det var kul.
    Kanske borde jag slå till för du gjorde mig sugen och när det finns lchf variant också....
    Kram Anette

    SvaraRadera
  7. haha, underbar räddning där! Det är väl så typiskt många av oss kvinnor, att vi ska hålla på med så mycket grejer på en och samma gång. Jag känner i alla fall igen det där.
    Men just när man står och steker, våfflor, plättar osv tar det ju sån himla tid, men försöker man hinna minsta grej under tiden så blir det lätt "pannkaka" av det hela, hehe.
    Kramis och solsken till dig bästa.
    /Helena N

    SvaraRadera
  8. Våfflor, så gott,det var länge sedan jag åt, nu blev jag väldigt sugen.Kram

    SvaraRadera
  9. Våfflorna blir ännu frasigare med Ramlösa istället för vanligt vatten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, ska jag absolut testa nästa gång. Kram Tina

      Radera
  10. Hihi, jag ser dig framför mig. Vilken räddning. Så skönt vännen att allt gick bra. Nu blev jag ju toksugen på våfflor:).
    Kram till dig

    SvaraRadera
  11. våfflor är så gott... och vilka underbara bilder du har tagit, tur att du räddade kameran!

    SvaraRadera
  12. Mums vad gott. Vilken kanonräddning. Kram.

    SvaraRadera
  13. Ojojoj... men vilken tur att det gick bra trots allt! Nå är du värd en medalj nog för den räddningen!

    Det ser riktigt smarriga ut :)

    Ha det så gott!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  14. Våfflor är en favorit :-) hihi känner igen mig i att vara överallt! Högt och lågt!
    Igår kväll lyckades jag bränna müslin i ugnen, satt och gjorde läxan med W får
    Väl se vad om det fortfarande luktar när jag kommer hem
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  15. Dom där LCHF våfflorna ska jag absolut göra!
    Underbar räddning!
    Kram

    SvaraRadera
  16. Haha, jag kan se räddningen framför mig!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  17. Gud så gott!! Det ser verkligen jätte mumsigt ut!!
    Kram finis

    SvaraRadera
  18. Så gott det ser ut! Jag letade lchf-recept på våfflor i helgen, vi tänkte fuska och ta våffeldagen till helgen som kommer ;)
    Men vilken tur att du var så smidig så att du räddade kameran! Kram Suss

    SvaraRadera
  19. Det är ju så galet gott med våfflor - både med sylt och grädde, eller som förrätt med lax eller stenbitsrom. Mmmm...

    Kram Nina

    SvaraRadera
  20. Mums på våfflor. Underbart! Kram Mia
    http://happyvardag.se/2014/03/18/fynd-for-hallbar-utveckling/

    SvaraRadera
  21. Så gott jag har lovar barnen det på söndag, ser framemot frasiga goda våfflor med grädde o sylt!

    SvaraRadera
  22. Gott med våfflor men jag tror vi väntar till nästa vecka om vi kan det :) Kram Anette

    SvaraRadera
  23. Men GAH, vad ljuvligt det ser ut! Underbara bilder!

    SvaraRadera
  24. Underbara du, rolig text och vackra bilder! I like!
    Och tack snälla vän, för dina fina ord om min blus! Det värmer att läsa! Jo, det vore ju drömmen att designa kläder ;) :)
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  25. Hihihihi! Det där skulle man sett! :)
    Men du fick ju till fantastiska bilder....
    Kram Jennica

    SvaraRadera
  26. Våfflor är ju så himla gott! Härliga bilder!
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  27. Våfflor är alltid gott, mums :)

    SvaraRadera
  28. Våfflor gör mig lycklig!

    KRAM fina du!

    SvaraRadera
  29. Mums, vad gott med våfflor :) kram Diana

    SvaraRadera
  30. Ha ha ha, den synen... to die for!!! Men bilderna blev toppen, och lchf våfflorna ska prövas på mandelmjöl som finns i skafferiet.
    Onsdagskram från Kate

    SvaraRadera
  31. Åååå våfflor, mmmmmmm! Det är våååår det:-)
    Ha en fin dag vännen!
    Kramar Anna

    SvaraRadera
  32. Så gott med våfflor ibland. Undrar var jag ställde våffeljärnet när jag använt det senast. . .

    Kram N

    SvaraRadera
  33. Ha ha ha jag kan verkligen se dig framför mig :)))))
    Och det låter absolut som något jag själv skulle kunna ha gjort ;)))
    Men hur som helst så ser det vääääldigt gott ut :))

    Kram Thess

    SvaraRadera
  34. Haha vilken härlig beskrivning av din våffelgräddar- och kameraräddardag! Fick mig ett härligt skratt när jag såg det som i en film.
    Ska definivt prova din lchf-kbt smet i helgen. Om vi kommer ihåg att ta med våffeljärnet till husvagnen. Är ju som du en fibroprinsessa och saker virvlar omkring i huvudet lite som det vill. Ha en härlig onsdag!

    SvaraRadera
  35. Jag gör alltid smeten själv, de blir sååå mycket godare tycker jag.
    Vilken tur att du hann rädda kameran. Synd att du inte hade en dold kamera :-)
    Kram Helén

    SvaraRadera
  36. Mmmm ... Mumms!
    Gottit & så vackra foto /Kram vännen

    SvaraRadera
  37. Wow så fina bilder! Och oj vad länge sen det var med våfflor, blir ju inte lika ofta nuförtiden när barnen är stora men kanske får det bli till söndagsfrukosten eller så:)
    Trevlig helg!
    Kram Ulrica

    SvaraRadera