fredag 21 februari 2014

Marängbakelse med en touch av lakrits och citron lchf

Den här bakelsen är nog bland det godaste jag bakat.
Många av er undrar vad jag får alla mina recept ifrån, de flesta improviserar jag fram utifrån smaker jag tycker om eller från gamla beprövade recept som jag ändrar om till mer lchfvänliga. 
Inspiration hittar jag också på nätet, kokböcker och matmagasin, men mycket bara poppar upp i huvudet liksom.
Som den här bakelsen, idén till den kom flygande när jag halvlåg i soffan och blev sugen på en kombination av lakrits och citron och då var jag såklart bara tvungen att testa, ibland när jag provar mig fram blir det en fullständig katastrof och hela härligheten åker direkt ner i soporna och ibland när jag har tur som i det här fallet blir den en ren njutning på första försöket.
Så vill du ha något riktigt smarrigt i helgen testa då den här bakelsen och jag lovar att du inte kommer bli besviken.

MARÄNGBAKELSE MED EN TOUCH AV LAKRITS OCH CITRON (LCHF)
  Ingredienser 2-4 st
Maräng
3 äggvitor
1 1/2 msk sötströ (Ica)
1 tsk lakritspulver (kan uteslutas)
Flagad mandel
Fyllning 1
Ca 1/2-1 dl Lemon curd recept hittar du här
Ca 1- 1 1/2 dl grekisk youghurt
Fyllning 2
Ca 1-2 dl vispgrädde
Vaniljpulver eller annan sötning
Dekoration
Färska jordgubbar
Mörk choklad

Så här gör jag
Maräng
 Vispa alla ingredienserna i en skål tills det blir ett hårt vitt skum.
Spritsa ut maränger i tre olika storlekar gånger antal bakelser på bakplåtspapper
Strö över flagad mandel
Grädda på 100 grader i ca 1 timme i nedre delen av ugnen.
Marängen skall vara torr och spröd
Låt svalna och lossa försiktigt från bakplåtspappret.
Fyllning 1
Blanda lemon curd och grekisk yoghurt i en bunke.
 Det bästa är att smaka sig fram hur syrlig du vill ha fyllningen
Fyllning 2
Vispa grädden med ev sötning

Lägg den största marängen underst
Lägg på lemon curdfyllningen
Lägg på mellanmarängen
Spritsa ut vispgrädden
Lägg på den minsta marängen
Spritsa på vispgrädde
Smält den mörka chokladen
Dekorera med färska jordgubbar och mörk choklad
Servera genast så marängen behåller sin sprödhet
Njuuuuut! 

Ni var några stycken som undrade var jag har hittat fåglarna som jag har i mitt fönster. De köpte jag under förra året i en blomsterbutik här i Halmstad och jag har tyvärr inte hittat dem på nätet.

Idag är det sista dagen på sportlovet och det fullkomligt spöregnar ute, så det får bli innemys, baka något riktigt smaskigt till fikan och njuta av att det är fredag.

Ha en strålande fredag vänner!

Kramisar
T

38 kommentarer :

  1. Vad du är duktig! Ser hur smarrigt ut som helst!

    SV. Det var absolut inte mening att stressa dig med IG utmaningen. Men det hoppas jag att du förstår. Jag vet precis hur det är med den där dumma tiden och orken.

    Ha en toppenbra fredag!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Snälla Tina, du måste lyssna på vad jag säger, Du är som gjord för att göra en fin LCHF kokbok, som du både fotar och ger recept på. Du är helt enorm med dina fina bakverk och fina foton.
    Ha en skön fredag.
    Kram helena

    SvaraRadera
  3. mums... det där båda såg ju och lät hur gott som helst ut! Underbara bilder!
    och en sådan där fågel är jag också lycklig ägare till, tycker att de är så fina!
    Härlig fredag önskar jag dej, kram...!

    SvaraRadera
  4. Gaaahhhh, så smarrigt!! Håller med Helena, lyssna på henne!! Fredagskram från Kate

    SvaraRadera
  5. Håller med Helena jag med, dina recept är beroendeframkallande och dina foton är jättesnyggt tagna.

    Hoppas du får en underbar fredag

    Kram Eva

    SvaraRadera
  6. Ser gott ut :) du kanske borde göra en recept bok på alla dina goda saker här inne på bloggen? man kan ju göra en bok av sin blogg :) här är det regn o grått men vad gör det när man är ledig? :) ha en fin dag kramen

    SvaraRadera
  7. Så gott det ser ut! Fina bilder som hör att msn blir så sugen. Jag ska prova att baka en Budapestrulle idag, haha får se hur det går:).
    Ha en fin helg vännen
    Kram Maria

    SvaraRadera
  8. Fina bilder och det ser sååå himla gott ut!
    Ha en toppenfin fredag!
    kram viktoria

    SvaraRadera
  9. Åh, vad gott det ser ut! Jag älskar maräng, citron å lakrits. Kombinationen kan ju bara bli god! Du är såå duktig på att baka å sen fota delikatesserna! Jag väntar på en Tiny-kok/bakbok! Jag följer din blogg dagligen å den har blivit lika viktig som dagstidningen fast roligare!
    Ha en riktigt fin helg!
    Kram Ulrika

    SvaraRadera
  10. Guuuuu det vattnas i munnen! Håller med en kokbok! Jag gjorde lemoncurden igår, jisses så god! Så ikväll ska det firas fredag med go mat och lemoncurd!
    Kramar Sandra

    SvaraRadera
  11. Den är inte bara vacker den ser helt underbart god ut också....Det får nog bli lemoncurd. Kram Anette

    SvaraRadera
  12. Hur go låter inte denna då :)
    & .. Fantastiska foto /Fredakraaaaaaam vännen ...

    SvaraRadera
  13. Mums vad gott. Vad duktig du är. Kram.

    SvaraRadera
  14. Maräng, jordgubbar, lemoncurd och grädde är ju så gott tillsammans! (själv hoppar jag lakritsen). Håller med om det där med boken. Allt du gör både smakar och ser ljuvligt gott ut!
    Kram Pia

    SvaraRadera
  15. Du är superduktig, fina bilder och allt ser smarrigt ut!! Håller med Helenas enkla vardag :)

    SvaraRadera
  16. Det ser gott ut, men jag blir ännu mer glad över rosen på din fina kavaj/blus. Är det en riktig eller en brosch ?

    Jag önskar dig en underbar helg !!

    Kram
    Anci

    SvaraRadera
  17. Skulle jag baka allt gott du la ut hade jag nog rullat fram ;-). Klart du ska göra en bok!!! Jag hade köpt den direkt! Kram och trevlig helg från Fröken i Söder

    SvaraRadera
  18. Verkar hur smarrig som helst. Och vacker var den också!

    Ha en fin fredag.

    Kram Lena

    SvaraRadera
  19. Åh gud vad gott det ser ut, får se om orken faller på i helgen! Ja här är sportlov och ösregn, natten till torsdag vräkte snön ned här och lyckades köra fast i vår backe. Kontraster i vädret! Trevlig helg!
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  20. Åh gud så smarrigt det ser ut!
    Ha en fin fredag.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Men ohh så gott =D, ja vill oxå ha vår nu =D

    SvaraRadera
  22. Men hallå, ser ju sjukt gott ut! Hoppas att jag orkar prova detta smarriga recept, för jag är en riktigt lat jäkel :-)
    BILDERNA! De där bilderna hör ju hemma i en snygg bakbok! Så himla fina, vackra, smakfulla och frestande bilder.
    Tina, både jag och säkert de flesta andra sköna männsikor som "hänger" här hos dig vet vad du borde syssla med....Fantastiska recept i kombination med ännu mer fantastiska bilder är lika med en succebok. Kanske en kombination av mat och bak...
    Jag skulle köpa den direkt, för alla får inte såna där popupideer som du får :-)
    Jag är en äkta copycat, och varför uppfinna hjulet två gånger liksom, när det finns såna proffs där ute som du fina Tina.
    Värme, beundran och kärlek till dig <3

    Kramis Helena N

    SvaraRadera
  23. Heeej
    Sitter i bilen å vi är äääntligen snart hemma.
    Jag säger som de andra GE UT EN BOK!
    Å så en bok med modetips och alla dina hemligheter om hur man får garderoben att verka större än den är!
    KRAAAM
    Katarina

    SvaraRadera
  24. Men du!!! Vilken skapelse, så vacker att se på...
    Kan tänka mig att den smakar himmelsk..
    Jag håller med Katarina, ge ut en bok, jag köper den direkt!
    Kram kram
    Jessica

    SvaraRadera
  25. Himmel vad du är proffsig kvinna! =)
    Kram och ha en härlig helg!
    /Maria

    SvaraRadera
  26. Jisses vilken bakelse. Saliven bara rinner :-)
    Trevlig helg!
    Kram Helén

    SvaraRadera
  27. Men jisses vilka konstverk du skapar, kvinna! Dina grabbar måste ju vara överlyckliga som har en sån fru/mamma :-D

    Kram & trevlig kväll!
    /Nina

    SvaraRadera
  28. Aldrig att jag skulle utesluta lakritspulvret! Måste bakas!
    Kramar Eva

    SvaraRadera
  29. Men herregud! Tack för inspirationen.. kanske blir till helgen :)

    SvaraRadera
  30. Titta där ja det kommer inte att hå någon nöd på dig i kväll ser ja !!!!
    Snacka om fredags mys ;)))

    Kram Thess

    SvaraRadera
  31. Tina, du gör det igen!!!;) herregud så mycket gott du kan komma på! Yummy!!;)
    Ha en fin helg vännen.
    Kram

    SvaraRadera
  32. Mums så gott, nu blev jag toksugen på något sött.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  33. Ännu ett recept från dig som verkar superbra!!! Måste provas...
    Ja, här spöregnade det också idag, samtidigt som 3 dm snö smälte till snömodd. Det var ingen höjdare att köra bil i, men hem kom jag!
    Önskar dig en riktigt skön helg med massa mys!
    Kram Eva, Tinibelli

    SvaraRadera
  34. Det ser hur gott ut som helst! :)
    Ha en jättebra helg!
    Kram kram!

    SvaraRadera
  35. Gah, jag dör så gott :) kram Diana

    SvaraRadera
  36. Improvisera finns tyvärr inte på kartan för min del. Jag är ingen bull mamma. Ditt verk ser galet god och vacker ut!

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  37. Men oj så gott det ser ut:) Kram

    SvaraRadera
  38. Bakelsen ser nästan fööör god ut!

    SvaraRadera