tisdag 14 januari 2014

Semla lchf

När Mr C började yra om semlor redan på annandagen
sa jag stopp, någon måtta får det väl ändå vara. 
Men i helgen kunde jag inte motstå längre, så i söndags satte jag bulldeg på jäsning och rörde därefter ihop mina semlor (lchf) på nolltid och lagom till fikat kunde vi avnjuta av de här godsakerna till en riktigt rykande het kopp kaffe.
Mr C har en viss förmåga att kunna trycka i sig hur många semlor som helst, så efter han skyfflat in den sista av sina två trodde jag i min enfald att han hade fått nog, men icke då skulle han minsann smaka på en av mina lchfsemlor.
Det vad nog lika bra det, för när han med en suck svalde den sista tuggan och grädden hade lagt sig som bomull i magen lutade han sig förnöjt tillbaka i stolen och sa som den semmelexpert han anser sig vara
 -Den här vad bra mycket godare än jag trodde (what!!!) mycket smak av kardemumma, bullen var inte alls torr och mandelfyllningen är smakrik, nästan så den slår en vanlig semla.
 Ha, ha tacka tusan för det när har jag börjat äta något som är trist, tråkigt och smaklöst.....

SEMLA LCHF
Ingredienser ca 5 st
3 ägg 
3 msk Stevia strö
1 dl vispgrädde
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 tsk malen kardemumma

Snabb mandelfyllning 1 bulle
2 msk mandelmjöl
1 1/2 msk vispgrädde
2 krm Steviaströ

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och sötning poröst
Häll i övriga ingredienser till bullarna
Rör om till en smet
Låt stå i ca 5 minuter
Forma smeten till bullar (blir lite kladdigt) och lägg på en plåt med bakplåtspapper
Grädda i ca 20 minuter
Låt svalna helt 

Blanda alla ingredienser till den snabba mandelfyllningen
Låt stå i kylen en stund

Vispa grädden och lägg ihop semlan
NJUT!

Idag ska jag på återbesök till Spenshult så jag hoppas på snöfria vägar och plusgrader.

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T

30 kommentarer :

  1. Gaaaah, vad gott med semlor!! ja är nog lite lagd som Mr C, skulle kunna äta flera stycken.... Men jag blir lite sugen på att pröva en LCHF:are!! Kanske blir semlor till fikat hos sonen som fyller 26 år idag!
    "Spenshult...", vilket roligt namn!!
    Tisdagskram från Kate

    SvaraRadera
  2. Jag är nog lite tråkig jag, för jag tycker man ska hålla fast vid vissa traditioner som semlor t.ex. Jag väntar nog ett tag till och när jag tar en så blir det bara en. Jag tycker dom är lite för överskattade, men jag kanske borde prova lchf semlor? Vem vet dom kanske passar mig bättre?

    SvaraRadera
  3. Tänk att kunna äta en semla utan att få dåligt samvete! 1000-tack för det receptet!

    Kör försiktigt! KRAM Anna

    SvaraRadera
  4. Tack för receptet. Nu börjar det ju bli dags för årets första och kanske enda semla (bara jag och Engla som är förtjusta i det bakverket här hemma). Förra året bakade jag en variant lchf-semlor men ska testa ditt i år. Kram.

    SvaraRadera
  5. Åh semlor är gott men ätes försiktigt inte för många he he ja är dom inte så stora så förstår jag din man att han åt fler :) ha en skön dag kram

    SvaraRadera
  6. Gha...Minns inte när jag senast år en semla,kanske dax iår hihi
    /Kram & Tack för ditt recept!

    SvaraRadera
  7. Fick magsjuka en gång som liten efter att ha ätit semlor och kunde under bra många år inte äta mandelmassa utan att må illa. Konstigt det där att kroppen reagerar så fast det inte var semlan jag blev sjuk av. Nu äter jag semlor men i ärlighetens namn så tar jag nog hellre ett wienerbröd eller två. :0)

    Kram Linda

    SvaraRadera
  8. Ja min karl är också helt tokig i semlor, fast han kan nog inte äta så många som din :-). Jag ska testa baka semlor i år, brukar aldrig göra det, för jag tycker helt enkelt inte om semlor - I know!!! Alla blir så chockade jämt! Men så är det! Däremot tycker jag att de är väldigt vackra! Dina ser jättefina ut!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  9. Åh, det är ju så gott med semlor. Vi åt några här hemma i söndags. Jag köpte, men det blir nog til att baka i helgen! Kram Stina

    SvaraRadera
  10. Så sugen jag blev på semlor! Ha en underbar dag vännen! <3

    SvaraRadera
  11. Det är så gott med semlor, jag har ätit 3. Den första den 29/12:)).
    Dina Lchf ser jättegoda ut, vore kul att prova någongång.
    Hoppas allt går bra i Spenshult.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  12. Låter väldigt gott dina semlor, ska jag ta och testa..
    Fin dag till dig, kram

    SvaraRadera
  13. Å vad gott med semla !Tack för receptet ! Ha en skön dag fina du .kramar Rita

    SvaraRadera
  14. Jag gillar semlor, vilken kaloribomb ;-) blev nyfiken på lchf alt!
    Hoppas allt gick bra i Spenshult idag!
    Stor kram t dig
    Sandra

    SvaraRadera
  15. Hej!
    Jag har följt din blogg ett litet tag och blir alltid glad av att läsa den och titta på dina vackra bilder men idag bara måste jag få säga att att en semla kan vara vacker på bild kändes nytt på nåt sätt. Att de ofta ser goda ut är en sak men din bild på lchf-semlan är ju rent poetisk, med den mörka bakgrunden, "svilret" i grädden som ger vackra skuggor och de olika härligt ugnsbakade nyanserna på bullen..... Lovely! Måste såklart provas då jag oxå äter lchf. Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Yvonne o varmt välkommen hem till mig. Tack snälla för dina ord om mina bilder idag, de gör mig både stolt o glad. Att fotografera har blivit ett stort intresse o att ni läsare tycker om mina bilder gör det hela ännu roligare. Nu hoppas jag att du bakar semlorna för de är sagolikt goda, nästan för goda för man vill bara ha fler. Kramisar Tina

      Radera
  16. Vilken härlig bild på dina lchf semlor. kan gissa att de smakar super.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  17. Vilket toppenbra recept, passar för mig som har gluten! Detta måste jag testa till helgen.

    SvaraRadera
  18. Jag ska nog inte baka några semlor i år, för varken mannen eller jag kan sätta stopp vid att äta en! Bra att du har hittat ett recept på semlor som din mage klarar av för semlor är ju bara så gott!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  19. Mmm det ser jättegott ut! Det lät inte så svårt att göra heller!!;) toppen ju.
    Kramar!

    SvaraRadera
  20. Åh vad sugen jag blev på semla nu!!!! Måste nog ätas imorgon ;-)
    Hoppas du fick bra resväg och slapp hala vägar. Kram!

    SvaraRadera
  21. Semlor är en höjdare i januari :-) Kanske blir en till helgen :-) Ha det gott!

    SvaraRadera
  22. De där semlorna skulle nog passa mig! Jag är inte så förtjust i de "vanliga" men det är däremot mina killar ;) Får nog bli ett semlebak snart, kram Suss

    SvaraRadera
  23. Den ser ju god ut med all grädde :)
    Ska försöka låta bli semlorna, kanske äta en :)
    Kramis

    SvaraRadera
  24. Du skulle aldrig låtit honom smaka, nu kommer du ju inte få ha dom i fred..... ;) Gott med semlor. Kram Anette

    SvaraRadera
  25. Oj, oj, oj, vad gott det där såg ut. Jag älskar semlor. Det blir nog till att baka i helgen.

    Hoppas att ditt Spenshultsbesök gick bra i halkan.

    Kram

    SvaraRadera
  26. Så gott, stod och kollade på semlorna på Ica idag. Men var duktig och lät bli att köpa någon. Men till helgen får man ju synda. Hoppas ditt återbesök gick bra.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  27. Till och med jag blir sugen på att testa…:)
    Kram!

    SvaraRadera
  28. Åh, de ser jättegoda ut! :)
    Kram fina du!

    SvaraRadera
  29. Det här låter som ett mycket bra recept och gott ser det ut. Kram och ha en fin lördag!

    SvaraRadera