onsdag 8 januari 2014

Pepparkaksparfait med clementinsås

Det var verkligen segt igår
men nu är första jobbdagen över och det är redan full fart mot helgen (hur man nu kan längta efter den när man varit ledig i två veckor, men sån är jag).
Nu är det förmodligen inte så himla smart av mig att lägga upp sådana här bilder och läska er med.
Vet att ni är många som har börjat ett sundare och friskare liv såhär efter nyår, men att välja att inte visa denna drömdessert och gömma receptet långt in i en låda är snudd på egoistiskt och det vill jag inte bli anklagad för.......
Så ska ni göra tabberas och krama ut det gottaste av julens godsaker i helgen och funderar på vad ni ska göra av de där pepparkakorna som ligger längst ner i kakburken, tveka inte utan gör den här efterrätten och ni är ett steg närmare sötbrödshimlen. 

PEPPARKAKSPARFAIT MED CLEMENTINSÅS
Ingredienser 4 port
1 1/2 dl créme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1 msk mörk rom (kan uteslutas)
16 pepparkakor

Clementinsås
6 clementiner
1 vaniljstång
1/2 dl socker
1 msk pressad apelsin

Dekoration
Granatäpple
4 pepparkakor

Så här gör jag
Vispa créme fraichen och grädden var för sig
Vispa äggvitorna och florsockret till ett hårt skum
Vänd ner äggvitemarängen i créme fraichen
Rör i rommen, grovkrossade pepparkakor och till sist den vispade grädden
Häll upp i plastglas eller andra formar
Frys i minst 3 timmar
Clementinsås
Dela och pressa juicen ur clementinerna
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna
Koka upp alltsammans med sockret och apelsinsaften
Låt såsen koka ihop till en simmig konsistens
Ställ att kallna, ca 2 timmar.
Ta upp vaniljstången
Innan servering
Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna
Ta ur parfaiten ur frysen 
Doppa glasen/formarna hastigt i hett vatten och vicka ur parfaiten
Lägg upp parfaiten på en tallrik.
Häll på sås och garnera med granatäppelkärnor och ev en pepparkaksstjärna.


Ha en spännande dag vänner!

Kramisar
T

36 kommentarer :

  1. Alltid roligt med nya recept! Här finns dock inget kvar av varken pepparkakor eller julgodis men receptet sparas.
    Hoppas du får en bra dag på jobbet, här är jag fortfarande kvar hemma, kram Suss

    SvaraRadera
  2. Himmel, så gott! Inte bra att fresta med sådana godsaker nu när jag ska försöka få ordning på kroppsformerna!
    Kramar Eva

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott det lät, synd att man inte har någon rom hemma, undrar om man kan ta något annat? Vet du det?
    Jag har inte gett några nyårslöften så jag kan gott äta det här, varför ge löften när man ändå inte kan hålla dom?
    Kram på dig och ha en bra dag!

    SvaraRadera
  4. Mums filibabba...! Älskar desserter. Men om jag bara äter min blomkålssallad (recept igår) så kan jag äta helt utan samvetskval... ;)!! Bra tänkt där!!
    Onsdagskram från Kate

    SvaraRadera
  5. Hur gottit låter inte detta då & ...waooo så vackra foto <3

    /Kram fina du

    SvaraRadera
  6. Det ser underbart gott ut!!!! Men idag gäller det att återgå till gamla, hälsosamma rutiner:)
    Kram
    Rebecca

    SvaraRadera
  7. Å vad gott det låter ! Alltid skoj med nya recept .Tack för det .Ha en skön onsdag rara du .Kramar Rita

    SvaraRadera
  8. Mums men nu äts det bara gott på fred/lörd men kan göras då :) ha en skön dag kram

    SvaraRadera
  9. Åh så gott det ser ut. Hihi jag är likadan, längtar redan efter helgen trots lång ledighet;) Hoppas att du har en fin dag! Kramar

    SvaraRadera
  10. Ser väldigt gott ut. :-) Livet är till för att levas. . .

    Kram N

    SvaraRadera
  11. Din lilla gottegris.....fast det är ju absolut inget fel idag och du får gärna fortsätta gotta oss med dina bilder och recept.

    Och visst längtar man redan efter helgen, ledigheten och korta arbetsveckor hade varit utmärkt att fortsätta med.

    kram kajsa

    SvaraRadera
  12. Så läcker!
    Jag är likadan även om jag är mammaledig, helgerna är speciella och något extra med.
    Hoppas Onsdagen går snabbare så är helgen här i ett nafs, kram Malin

    SvaraRadera
  13. Mums vad gott, tur att du delade med dig.
    Längtar också till helg, det gör jag alltid
    kram

    SvaraRadera
  14. Du är så duktig på att komma på nya goda saker!!! Detta låter ju farligt gott!!!!;)
    Kramar

    SvaraRadera
  15. Du har alltid så mycket goda recept och tillagade och snyggt stylade också.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  16. O maj gaaad! Vilken dessert och bilderna, love them!

    Kram P

    SvaraRadera
  17. Ser gott ut men mig kan du inte sukta! :)
    Min första jobbdag avklarad och det gick rätt bra. Kändes inte som jag hade tokmycket att göra. Kanske blir värre imorgon då jag kommer på att jag missat 2 dagar denna vecka??

    Ha en toppen kväll!
    Kram Kia

    SvaraRadera
  18. Så gott, Tina! Och som vanligt bjuder du på fantastiska bilder. Kram Stina

    SvaraRadera
  19. Men jösses så gott det låter!
    Så synd (eller tur?!….) att pepparkakorna är slut.
    Kram Anette

    SvaraRadera
  20. mmmmmmm. Det ser nästan förbjudet gott ut. :) Åh.
    kram och trevlig kväll

    SvaraRadera
  21. Men så gott det ser ut.....Det kommer ju helger då man får festa till det ibland haha. Kram Anette

    SvaraRadera
  22. Men gud så smarrigt det såg ut. Här finns peppisar kvar i skåpet. Tack för receptet.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  23. Vilken vacker skapelse. Älskar den typen av bilder och läskande. Kör på söta du...Kram Mia
    http://happyvardag.se/2014/01/08/sa-mycket-gladje/

    SvaraRadera
  24. Vilken vacker efterrätt! En riktig Tinaparfait!!

    Kramar Anna

    SvaraRadera
  25. Vilken fresterska du är! Ser ju bara så fantastiskt gott ut att jag direkt är beredd att bryta mitt löfte om att bara äta nyttigt ett tag framöver! Det gäller ju att passa på innan pepparkakorna tar slut!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  26. Nä minsann, det var inte schysst! ;)
    Men herregud så gott det ser ut....detta ska jag spara och bjuda på snart, snart!
    Kram Jennica

    SvaraRadera
  27. Oj, oj, oj vad gott det ser ut o så gott det låter! Bäst jag surfar ut härifrån igen;-)

    Kram

    SvaraRadera
  28. Men oj oj så gott det där såg ut! :) Jättefina bilder också! kram Ulrica

    SvaraRadera
  29. Oj det där lät spännande och jisses så snyggt du lagt upp det!
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  30. Ser onekligen gott ut- trots att jag inte är en dessert människa!

    SvaraRadera
  31. Mmmm! Och så himla smart att ta vara på det sista och inte bara slänga, det gillar jag:)
    Kram från Fiona

    SvaraRadera
  32. Här är ett nyårslöfte att bättre ta hand om rester och se till att det slängs mindre.
    Detta ser riktigt gott ut =) Mums. Kram fina och ha en bra dag <3

    SvaraRadera
  33. Gud så gott, imorgon är det dags att ta tag i nyttigheterna...kram Diana

    SvaraRadera
  34. Ja, här gäller både en lightform av LCHF och dito 5:2, så jag väljer att läskas på distans bara ;) Kram.

    SvaraRadera
  35. Men ååååhhh, så ljuvligt och vilka fina bilder!! Har du tagit dem? Hur gör du för att få den svarta bakgrunden?:-)

    Fredag i morgon. Tjohoooo!:-)

    Kram Cecce

    SvaraRadera