lördag 27 april 2013

En trygg famn

Vi tog fredag och helg på bästa sätt
med bubbel och jordgubbar. Så galet skönt att få sjunka ner och pusta ut i soffan, efter en ganska tuff och intensiv vecka på många olika sätt. Då är det skönt att veta att man har en varm och trygg famn att krypa in i. Någon som vet hur man mår och lyssnar när orden strömmar som Niagarafallen utan något stopp, som smeker bort tåren från kinden och stoppar ordflödet med orden "det här fixar vi, det gör vi alltid" Han som kan vända gråt till skratt, vända nackdelar till fördelar och se det mesta från den ljusa sidan istället för den mörka. Mannen i mitt liv som fick fredagskvällen att trots allt bli så där mysig och skön som den ska vara och fick mig att le och tänka att allt ordnar sig, det brukar det göra.

Hoppas ni får en härlig helg vänner med mycket sol och värme.
Njut och ha det bäst!

Kramisar
T

tisdag 23 april 2013

Kokospudding LCHF till frukost eller lunch

Efter en mindre aktiv dag igår
där den mesta tiden spenderades i soffan, kan jag inte påstå att min aptit var på topp. Jag blir inte särskilt hungrig av att göra näst intill ingenting. Den mesta motionen fick väl mina fingrar när de hoppade runt på paddan när jag surfade runt i bloggvärlden och det kan väl knappast räknas som ett träningspass, bygga muskler i fingrarna, tja varför inte...Trots bristen på action började det ändå kurra lite misstänksamt i magen framåt lunch, inte för jag var sugen på en megalunch utan något mer lättsamt. Vad jag lyckades åstadkomma var den här smidiga rätten som är perfekt när man behöver något lättlagat, även ett bra alternativ till frukost när man äter LCHF.

Kokospudding med färska bär och kesella
Ingredienser 1 port
3/4 dl kokosflingor
1 ägg
30 g smör
Vaniljpulver (efter smak)
Kardemumma (efter smak)
Jordgubbar eller andra bär
Kesella
Valnötter

Så här gör jag
Smält smöret (jag gjorde det i mikron)
Häll det över kokosflingorna och låt dem stå och dra en stund
Rör i ägget och smaksättningen (jag valde vaniljpulver och kardemumma)
Kör i mikron på full effekt i ca 1 1/2 minut.
Vänd upp puddingen på en tallrik
Servera med färska bär, valnötter och en klick Kesella

Idag var det inte lika lätt att slå upp de blå när klockan ringde, men jobb väntar så det är bara att sniza till sig och ta tag i den här dagen. Fick gräva fram sockorna som jag hade gömt längst in i byrålådan och trodde i min enfald att de skulle kunna ligga glömda där fram till höstkanten, men icke. Idag regnar det småspik och blåser snålblåst så på med strumporna igen.
Ops tiden rusar som vanligt, ha det gött vänner!

Kramisar

onsdag 17 april 2013

Kanske till helgen...

Vet ni, jag tror minsann vädrets makter hörde min bön,
för idag strålar solen från en blå himmel och fåglarna kvittrar, underbart. Idag är jag ledig och skall ta tag i några måste göra saker, efter det ska jag ta en promenad och göra ett varv i trädgården, för just nu är den en riktig ledsam historia. En hel del som måste göras så planerna till helgen är redan spikade. Och vad passar bättre än att få dela med mig av några riktigt goda recept på två tårtor. Perfekta att ha på lut efter några timmars jobb i trädgården. 
Den första är stora F:s favorit och den kan man förbereda någon dag innan och bara plocka fram ur frysen.

Mjölkchokladtårta med smak av apelsin
Ingredienser ca 8-10 port
Botten
400 g mandelmassa
1 ägg
3 lättvispade äggvitor
4 msk kakao
Rivet skal av 1 apelsin (kan uteslutas)
Fyllning
5 dl vispgrädde
300 g Marabou mjölkchoklad
3 äggulor
Garnering
Romerska bågar
Physalis

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Riv mandelmassan
Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter o låt den kallna
Vispa grädden
Dela chokladen i bitar och smält den (jag gör det i mikron)
Rör ner en äggula i taget i chokladen
Blanda i hälften av grädden i smeten och rör om
Vänd ner resten av grädden och rör om
Häll smeten över kakan i formen
Frys i minst 4 timmar
Låt tårtan stå framme ca 20 minuter före servering
Garnera tårtan med t ex ovan.
Pavlova med choklad och mandel
Ingredienser ca 12 bitar
7 äggvitor
Ca 5 dl socker
Saft av 1/2 citron
2 msk kakao
50 g mandelspån
Topping
4 dl vispgrädde
4 dl turkisk yoghurt (eller grekisk yoghurt)
3 msk florsocker
Bär och frukt

Så här gör jag
Sätt ugnen på 130 grader
Vispa äggvitor och tillsätt sockret  lite i taget.
Vispa tills smeten är hård
Vispa ner citronsaften
Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten
Skeda ut marängsmeten på en en plåt med bakplåtspapper till en rund tårtbotten
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter, tårtan ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna
Vispa grädden och blanda med turkisk yoghurt och florsocker.
Bred gräddblandningen över marängbottnen.
Strö över färska bär och frukt.

2 tårtor som är ljuvligt goda, (enligt de som åt dem i söndags) så ni kommer inte bli besvikna om ni bakar dem, jag lovar.
Nope vänner, här kan jag inte sitta längre, dags att ta tag i den här dagen och göra det bästa av den.
Njut och ha det bäst!

Kramisar
T

torsdag 11 april 2013

Kokos och pumpatoppar LCHF

Igår blev jag sugen på något gott till fikat
Så jag rotade runt bland bakingredienserna och konstaterade att det fick bli något mischmasch av det jag hade hemma. Kokosen sjöng på sista versen och några pumpakärnor hittade jag i botten på en påse. Jamen det kan nog bli något enkelt och mumsigt av det. 
Det tog max 5 minuter att röra i hop och jag fick njuta av en god kaka till kaffet.
 

 Kokos och pumpatoppar LCHF
Ingredienser
175 g kokosflingor
25 g pumpakärnor
2 ägg
50 g smör
vaniljpulver
1 msk Amaretto (mandellikör som kan uteslutas)
(vill man ha topparna sötare kan man ta lite Stevia)
Mörk choklad 

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret
Blanda i hop alla ingredienserna
Klicka ut ca 15 st på en plåt med bakplåtspapper och forma dem till toppar
Gräddas i ca 10-12 minuter till de är gyllenbruna
Låt svalna
Smält den mörka chokladen
Doppa topparna i chokladen och låt dem stelna i kylen
NJUT!
Ett tips: När jag får choklad över när jag doppat mina bakverk osv, slänger jag absolut inte det. Istället rör jag ihop chokladen med lite av det jag har hemma till exempel, jordnötter, hackad mandel, hasselnötter, pumpakärnor, solroskärnor osv, lägger upp det på ett bakplåtspapper och låter det stelna i kylen. På två röda har jag skapat det perfekta "godiset" när sötsuget sätter in.
Ha det bäst vänner och glöm inte att njuta av livets goda!

Kramisar
T


söndag 7 april 2013

En skånsk pärla

 En underbar dag i Skåneland hade vi igår
Vädrets makter var med oss och vi hade en härlig dag i Helsingborg. Vi strosade runt och fönstershoppade, njöt av solen och tog en fika på ett 50-talsinspererat café med gigantiska bakverk. Mannen hade verkligen inga baktankar och jag slapp gå omkring och humma låtsasintresserad av motorer och annat som låter, skramlar och för allmänt oväsen. Istället överraskade han mig igen genom att bevisa att han faktiskt lägger saker och ting på minnet när jag babblar på om allt jag vill göra.

Vi körde genom Skånes öppna landskap och tog oss ut till en underbar idyll mitt ute på Skåneslätten som jag länge velat besöka. Enkla ting som drivs av fina Kajsa, ett sprudlande energiknippe som välkomnar en med öppnar armar till sitt hem. 2009 förverkligade Kajsa sin dröm när hon startade sin verksamhet på gården där hon och familjen bor, och numer finns här både inredningsbutik, café och en köksträdgård.

Jag blev helt förälskad i miljön, Kajsa har med sin känsla för det vackra och ruffa skapat en otroligt charmig butik som jag skulle kunna tillbringa timmar i.

Ni ser ju själva hur ögonen snurrar runt i skallen på mig där jag står, tagen på bar gärning. Vill inte missa en enda detalj.

När man sen efter en viss beslutsångest äntligen bestämt sig, för man vill ju bara plocka med sig precis allt hem, då kan man sjunka ner i en stol i det mysiga caféet och beställa hembakta kakor med nybryggt kaffe och bara njuta.

Jamen ni måste bara åka hit, läs mer på Kajsas hemsida för öppettider, vad som händer framöver och det finns även en webbshop för er som bor lite längre bort. 

Som ni förstår åkte jag inte direkt tomhänt från Enkla ting, men vad som fick följa med hem får ni se en annan dag.
Ha det bäst vänner!

Kramisar
T

onsdag 3 april 2013

En snurrig värld

Efter en påsk som bjudit på mycket sötsaker
fortsätter jag i samma anda och bjuder idag på en busenkel tårta som kommer att uppskattas av både barn och vuxen. Jag serverade den till kaffet i måndags när mamsen och svärföräldrarna var här och efter mamsens glada tillrop mellan tuggorna att det var en av de godaste tårtor hon ätit måste jag bara dela med mig av receptet.Varför inte göra den till helgen som snart är här igen.

 
Kolatårta med daimgrädde
Ingredienser
1 burk sötad kondenserad mjölk
150 g smör
300 g digestivekex
Jordgubbar
2 paket dubbeldaim
4 dl vispgrädde

Så här gör jag
Lägg burken med kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull
Häll på vatten så det täcker och lite till
Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden.
Fyll annars på efter hand
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten och låt svalna
Klä insidan av form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med plastfolie
Smält smöret
Mixa digestivekexen
Häll i smöret och mixa lite till
Tryck ut blandningen på bottnen av formen
Ställ i kylen 1 timme
Finhacka daimen
Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset
Lossa bottnen från plasten och lägg på ett fat.
Bred på kolakrämen
Bred på daimgrädden över.
Ställ kallt fram till servering
Toppa med jordgubbar och daimkross vid serveringen

Själv kommer jag tillbringa dagen mest i soffan med kaffe, tidningar och kanske en liten bit tryffel. Vaknade med att hela världen snurrade och att åka karusell utan att vara på tivoli är inte något jag uppskattar precis. Massagen som kroppen hade behövt har jag fått avboka och nu tillber jag nästan högre makter om att världen slutar att gungar så jag åtminstone kan släpa mig ut i solen en liten stund i eftermiddag.
Ha det bäst vänner!

Kramisar
T