söndag 31 mars 2013

Med smak av kaffe och konjak

En försvinnande god efterrätt
  med smak av kaffe och konjak bjöd jag på i torsdags.
Ingen större planering behövs för den här simpla godsaken, utan du svänger snabbt ihop den.


Äggtoddy med smak av kaffe och konjak 
Ingredienser 4 port
4 st äggulor
4 msk socker
  2 dl vispgrädde
Till garnering
Florsocker
Nescafé
Kakao
Konjak
4 st halva äggskal

Så här gör jag
Koka äggskalen
Vispa äggulor och socker
Vispa grädden och häll ner den i äggsmeten
Häll upp i portionsglas
Ställ in i frysen (flyttas till kylen ca 30 min innan servering)
Garnera med florsocker, nescafé och kakao innan servering
Häll konjak i äggskalet och placera i mitten
Servera. 
OBS! Gästerna skall hälla konjaken över desserten och blanda ihop allt.
NJUT!

Här njuter vi av ledigheten och tar dagen som den kommer, passar mig alldeles utmärkt. Nu skall jag gå ut i trädgården och håller tummarna för att vi ska kunna ta årets första fika ute i solen.
Ha det bäst vänner!

Kramisar
T

lördag 23 mars 2013

Baka Focaccia LCHF

Godmorgon vänner
Idag vaknade jag med mer energi än på länge. Kan det bero på att solen strålar från en blå himmel och att det spritter i mig av ljuset som strömmar in genom de icke välputsade fönsterna. Får se om man kan tillbringa dagen ute eller om det fortfarande blåser isiga vindar.
Igår var jag mest inne hela dagen. Jag bakade, städade och lagade mat. Bland annat bakade jag en Focaccia LCHF som är fantastiskt god. Om ni som äter LCHF blir sugna på bröd till bland annat soppa måste ni testa detta. Som vanligt är det inte komplicerat på något sätt, bara att vispa ihop.


 FOCACCIA LCHF
Ingredienser
4 ägg
200 g Philadelphiaost
100 g smält smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Till garneringen
100 g Fetaost
Oliver
Flingsalt
Olivolja
Färsk rosmarin

Så här gör jag
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa upp äggen
Tillsätt Philadelphiaosten och vispa till en slät smet
Vispa ner det smälta smöret
Blanda de torra ingredienserna i en skål
Vispa ner dem i smeten
Häll smeten i en smord form
Tryck ner valfri garnering (jag använde enl ovan)
Ringla över olivolja och strö över flingsalt
Grädda i ca 25 minuter i ugnens mitt


Till killarna gjorde jag Leilas focaccia som ni hittar recept på här. Jag garnerade deras bröd med parmesanost och färsk rosmarin.

 Till detta serverades en mustig och smakrik fisksoppa med kräftstjärtar och aioli, så gott. Efter den måltiden förflyttade jag mig bara till soffan och jäste som en säl, surfade och kollade The Following.

Nej nu måste jag allt ta tag i den här dagen. Hoppas det är tillräckligt varmt ute för fotografering. Har några tankar och ideér som jag vill testa, sen måste man fika något gott och förhoppningsvis ta en promenad. Japp, det blir en bra dag idag med.

Kramisar
T

söndag 17 mars 2013

Med en asiatisk touch


Lördagens middag
Kycklingspett med hemmagjord jordnötssås, wokade grönsaker, ris och kall sweetchili sås. Killarna bara älskar den här rätten och jag med. Varför beställa kinamat när man enkelt kan göra det själv hemma? Blir så mycket godare och receptet är lätt som en plätt att tillaga.

När jag lagar något med jordnötssmör är det alltid Green Choice jag använder. Det är ekologiskt och innehåller bara jordnötter och havssalt.


Kycklingspett 4 port
Ingredienser
Ca 1 kg kycklingfilé

Till Marinaden
1 bit ingefära ca 2 cm  (som du river)
2 rivna vitlökar
1/2 dl sweetchili sås
1/2 dl rapsolja
1/2 dl soja

Så här gör jag
Blötlägg spetten
Vispa ihop marinaden
Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar 
Lägg kycklingfiléerna att marinera minst 1 timme
Gör så många spett du vill ha
Sätt ugnen på grillvärme, 225 grader
Lägg spetten på en plåt. Grilla i ugn ca 7-8 minuter på varje sida.

Wokade grönsaker
Ingredienser 
Vitkål
Morötter
Paprika
Purjolök
Broccoli
Riven ingefära
Kokosfett
Grönsaksfond
Soja
Sweetchili
Cashewnötter

Så här gör jag
Strimla alla grönsaker 
Stek dem i kokosfett
Krydda efter smak med ingefära, grönsaksfond, soja och sweetchili
Garnera med cashewnötter

Jordnötssås
Ingredienser 4 port
5 msk jordnötssmör
1 bit riven ingefära 
2-3 riven vitlök
1/2 burk kokosmjölk
1/2 dl sweetchilisås

Så här gör jag
Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull
Koka ihop såsen en liten stund på svag värme
KLART!

Det här är en grymt god LCHF rätt, men för att alla ska bli mätta och belåtna serverades även ris till killarna.


Receptet har jag hittat hos den här tjejen
Försvinnande gott och jag kan varmt rekommendera den här rätten. 
Nu skall jag träffa A, ta en promenad, äta brunch och prata om allt det där som man bara kan göra med den allra bästa vännen. 

Njut av helgen som är kvar!

Kramisar
T

måndag 11 mars 2013

Jordnötskakor på två sätt


Ja det blev en bakdag igår
faktiskt riktigt skönt, då jag kunde hålla värmen vid ugnen och spisen. Idag bjuds det på något varmare väder så förhoppningsvis blir det en liten promenad i eftermiddag. Om ni är ni sugna på något gott till kaffet tycker jag ni skall baka någon av de här kakorna. En traditionell och en LCHF-variant. 


Kolakakor med jordnötter
Ingredienser
Botten
4 dl mjöl
1/2 dl socker
125 g smör

Kolan
175 g smör
3 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
2 dl socker

Garnering
200 g mjölkchoklad
jordnötter

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda samtliga ingredienser till botten, jag kör den i matberedaren
Tryck ut degen i en form ca 20x30 cm
Gräddas i ugnen ca 20 minuter

Till kolan rörs all ingredienser ihop i en stor kastrull
Låt koka i ca 45-50 minuter på låg värme (gör kulprovet för att se om kolan är färdig)
Bred ut kolan över botten
Häll över jordnötterna (kan uteslutas)
Låt svalna i kylen
Smält mjölkchokladen (jag kör den i mikron) 
Häll chokladen över kakan och låt svalna i kylen
Skär i rutor


Jordnötskaka LCHF
Ingredienser
200 g mörk choklad
1 1/2 dl jordnötssmör
ca 1 dl jordnötter

Så här gör jag
Smält chokladen, jag gör det i mikron
Häll hälften av chokladen på ett bakplåtspapper
Värm jordnötssmöret, jag gör det i mikron
Blanda i jordnötterna
Bred ut jordnötssmeten över chokladen
Häll över resten av chokladen
Låt den svalna i kylen
Skär i rutor

Avnjuts med en god kopp kaffe! 
Båda kakorna är ganska mäktiga så det räcker med små bitar.


En annars ganska lugn vecka. Jobb, fotokursen som fortsätter och ett läkarbesök. Hoppas ni får en bra start på veckan och lite sol på näsan!

Kramisar
T

söndag 3 mars 2013

Himmelskt god chokladtårta


En gårdagens i köket
innan gästerna kom och jag försöker se sådär allmänt cool lugn och inte alls stressad ut. Hm tur att bilder inte kan prata. För jädrar i min lilla låda vad jag fick fart efter jag insett att klockan rusat på lite för snabbt under eftermiddagen. Men vadå, lördag, en liten nap i soffan, surfade runt lite och just där insåg jag att bästa vännerna skulle vara här inom en timme. Men allt ordnade sig, det brukar faktiskt göra det. Sen blev det stora kramen, bubbel, skratt, babbel och mat, allt det där som gör mig alldeles omtumlande lycklig över att man har de bästa vännerna i världen.


Efterrätten var som tur förberedd, förutom bärspetten då, som jag i slutsekunderna svängde ihop innan det knackade på ytterdörren. Vill ni bjuda på en efterrätt som är så syndigt god att man nästan smäller av kommer här både grundreceptet och LCHF-varianten.
  
Mandeltårta med chokladkräm LCHF
3-4 portioner
Botten
2 dl mandelmjöl
1 1/2 msk vispgrädde
1 1/2 msk stevia
2 äggvitor

Chokladkräm
2 äggulor
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl stevia
50 g hackad mörk choklad
75 g smör
25 g rostad flagad mandel

Så här gör jag
Blanda samtliga ingredienser till bottnarna
Rita 2 st ringar på bakplåtspapper
Bred ut massan jämt 
Grädda bottnarna i 175 grader i ca 10-15 min
Ta ut och låt svalna

Chokladkräm: Sjud upp gulor, grädde och stevia.
Lägg ner chokladen och sedan smöret
Låt sjuda några minuter (ej koka)
Ta av och låt krämen svalna
Bred ut krämen mellan och ovanpå mandelbottnarna.
Garnera med rostad flagad mandel.
Servera med frukt/bärspett och vispad grädde


Mandeltårta med chokladkräm
4-6 portioner
 Botten
400 g mandelmassa
4 st äggvitor
Smör

Chokladkräm
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
100 g hackad mörk choklad
150 g smör
50 g rostad flagad mandel

Så här gör jag
Riv mandelmassan grovt.
Vispa äggvitor till hårt skum
Blanda mandelmassan och äggvitorna
Rita 2 st ringar på bakplåtspapper och smörj med smör
Bred ut massan jämt
Grädda i 175 grader i ca 15 min
Ta ut och låt svalna

Chokladkräm: Sjud upp gulor, grädde och socker.
Lägg ner chokladen och sedan smöret
Låt sjuda några minuter (ej koka)
Ta av och låt krämen svalna
Bred ut krämen mellan och ovanpå mandelbottnarna.
Garnera med rostad flagad mandel.
Servera med frukt/bärspett och vispad grädde


Nu ut i solskenet och njuta av att det fortfarande är helg.

Kramisar
T