fredag 6 december 2013

Janssons frestelse LCHF

Jansson, en av mina favoriter på julbordet
och som jag fortfarande kan äta tack vare rättikan.
Rättikans smak liknar rädisan och har betydligt färre kolhydrater än potatisen. Rättika har ca 2,5 gram kolhydrater på 100 gram jämfört med potatisen som har ca 15 gram kolhydrater per 100 gram, så äter du enligt LCHF eller vill dra ner på kolhydrater under julen testa då denna Janssons frestelse för den är verkligen supergod.
 Det enda du kanske ska tänka på är att vara lite försiktig med saltet och om den skulle bli för torr, ös då bara på med  mer grädde.

JANSSONS FRESTELSE LCHF
Ingredienser ca 2 port
Ca 500 kg rättika
Ca 1-2 schalottenlökar (eller 1 liten gul lök)
1 burk ansjovis
Ca 2 dl vispgrädde
Ca 2 dl creme fraiche
Mandelmjöl
Smör
Salt och peppar

Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Skala rättikan
Strimla rättikan i matberedaren
Koka rättikan i lättsaltat vatten i ca 10 minuter
Finhacka sharlottenlöken
Lägg rättikan i en gratängform
Salta och peppra sparsamt
Strö över löken
Lägg ut ansjovisen
Lägg på ett lager rättika
Vispa ihop vispgrädde och creme fraiche
Häll över Janssonen
Strö mandelmjöl över
Lägg små smörklickar över hela gratängen
Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter, beroende på värme
Rättikan ska kännas mjuk när Jansson är klar
Njuuut!

Medan jag mumsade Janssons frestelse igår kväll drog Herr Sven in och fortfarande i dag på morgonkvisten har han inte gett sig iväg. Gillar inte när det blåser så mycket, bara att hålla tummen att det inte ligger träd på vägen in till jobbet.
Annars blir det en AW med tjejerna efter jobbet, ett perfekt sätt att starta helgen på!

Ha en riktig mysfredag vänner!

Kramisar
T

23 kommentarer :

  1. Janssons har jag fortfarande inte lärt mig att äta. Här funderar vi på om det ska bli svenskt eller spanskt julbord detta året. Hos mig kandu förresten vinna en ångstation från Tefal, toppen när alla jul och nyårsdukar ska strykas:)
    Kram
    Rebecca
    http://pilotfrun.se

    SvaraRadera
  2. Här hemma försöker vi dra ned på intaget av kolhydrater då gott det går. Vi utesluter det inte helt, men känner att vi mår mycket bättre redan med den förändring vi har gjort. Detta recept kanske vi provar. Ha en fin fredag och håll i hatten ;) !

    SvaraRadera
  3. Jansson är gottit om man lägger hela Anjovis i så man kan ta bort dem hihi
    Tack fötr ditt recept,vännen/Fredagskram

    SvaraRadera
  4. Ser jättesmaskigt ut!
    Man kanske ska göra en testjanssons så man är redo när det är dags för julen ;-)

    Ha en fin fredag!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Bara så himla gott med Jansson .Är en klar favvo här hemma .Ha en mysig fredag och att det blir en härlig Amed tjejerna .Kramar Rita

    SvaraRadera
  6. Jansson är en av mina favoriter på julbordet......så gott. Ha en skön dag. Kram anette

    SvaraRadera
  7. Spännande, det måste testas.

    SvaraRadera
  8. Det godaste på julbordet, näst efter laxen. Vacker form!
    Fredagskram från Kate

    SvaraRadera
  9. Mmmm ser sååå gott ut! Om det inte är Janssons på julbordet, så är det inget riktigt julbord! Det ser så mysigt ut hemma hos dig!
    Ha en fin helg och mysig andra advent!

    SvaraRadera
  10. Jag testade "potatisgratäng" fast med rättika en gång det var rätt ok, det kanske är godare som jansson?!
    Kram

    SvaraRadera
  11. Detta kan vara värt att prova, tack för receptet! Hoppas din AW med kollegorna var trevlig, trots Sven!
    Ha en fin helg!
    Kram Eva!

    SvaraRadera
  12. Mums vad gott det låter. Jag gillar Janson även om jag sälla... nej, aldrig lagar det. LCHF äter jag i perioder och funderar att trappa upp den kosten igen. Så detta kan vara ett bra tips till jul :) Kram.

    SvaraRadera
  13. Mmmm älskar Janssons frestelse..:-)
    Åt det igår när vi var och käka julbord!

    Ha en mysig kväll fina du
    KRAM

    SvaraRadera
  14. Mums. Det får jag laga. Ser så gott ut.
    Önskar er en skön fredagskväll.
    Kran

    SvaraRadera
  15. Usch ja, den där Sven var ingen höjdare. Det har börjat lugna sig nu, men blåser fortfarande. Hoppas det har lagt sig till i morgon!
    Superfina bilder!
    Kram!

    SvaraRadera
  16. Den lät god, kanske värd att prova men är rädd att jag får äta den själv:) Ingen annan än jag gillar jansson här hemma. Kram Nilla

    SvaraRadera
  17. Tackar för receptet! Kanske gör jag en sådan till mig eller får jag helt enkelt hoppa över janssonen på det välfyllda julbordet ;) kram Suss

    SvaraRadera
  18. Jansson är ett måste på julbordet. Ingen Jansson ingen jul. ;)

    Kram Linda

    SvaraRadera
  19. Så himla gott det där såg ut och älskar formen, lila och supersnygg.
    Kram Jess
    www.annorlundaunderbara.com
    små kloka citat

    SvaraRadera
  20. Mmm gottit med jansons :) snygg form oxå :) jag önskar dig en skön dag kram

    SvaraRadera
  21. HAr funderat på att göra Jansson till julen men det har aldrig blivit av riktigt. De senaste dagarna har jag sett tips om Janson på just rättika och funderar på om jag skulle ta och testa det då jag hållit mig undan kolhydrater under ett par månader nu och mår himla gott av det. Känner att julen lätt skulle kunna få en att falla tillbaka lite för lätt annars. Undrar vad rättika kan heta på engelska? Får googla :-)
    Trevlig 2:a advent.
    Kram Anette

    SvaraRadera
  22. Mums, det är så gott!!
    Kram!!

    SvaraRadera
  23. Vilken spännande variant! Vi provade rättikagratäng för ett tag sen och det var ju jättegott. Så detta får ju provas :)

    SvaraRadera