fredag 25 oktober 2013

Hur väl känner du dina bröst?

Mitt sista rosa inlägg för det här året
och jag hoppas såklart att ni näst intill ska spamma mig med kommentarer idag så jag får skänka en rejäl summa pengar till Rosa bandet. Tack Fröken foto och Bara Sara som tog initiativet till den här utmaningen, som för mig har inneburit att jag varje fredag under oktober månad har skänkt 2 kronor till Rosa bandet för varje kommentar som ni läsare har lämnat.
Nu ska jag ställa en väldigt personlig fråga. - Hur väl känner du dina bröst? Jag kan själv svara på den frågan genom att säga att jag inte alls känner mina, eller rättare sagt kände dem inte alls. För efter den här månadens utmaning, när jag har funderat, googlat och pratat med andra kvinnor om just bröst, har jag förstått att jag inte alls ha uppmärksammat min fröknar på det sätt de behöver.
Jag vet egentligen inte varför, jag har helt enkelt aldrig tagit mig den där lilla stunden att undersöka brösten i duschen, borde varit en självklarhet, men jag har aldrig ens funderat på det vilket är urdumt med tanke på att det är en väldigt billig livförsäkring.
Så efter 44 år gör jag en ny bekantskap, lite trevande så här i början, men det ska nog ordna sig vi har många år på oss att bli de allra bästa vännerna.
Vad jag däremot aldrig har missat är en mammografi, där står jag nästan alltid först i kön med svettmustasch och ett nervöst viftandes med kallelsen. Men jag är tacksam övar att få göra den här undersökningen.
Även om det är obehagligt, kan göra lite ont och att tiden efteråt när jag väntar på resultat är hur pirrig som helst är jag glad  att jag gått dit för de kan hitta en tumör medan den fortfarande är väldigt liten och inte har hunnit sprida sig i kroppen.
Så idag vänner tycker jag att vi lovar oss själva att vi lär känna våra bröst, tar oss tiden till att undersöka och bli bästa vän med dem, ser till att de mår bra och låter dem gå på mammografin när de blir kallade, vi minskar såklart inte risken med att få bröstcancer men genom att kontrollera våra bröst har vi större chans att upptäcka en tumör i tid och på så sätt gett oss en större chans till att bli botade.
Som sagt var en väldigt billig livförsäkring och en stor rosa insättning på livskontot!  


Även denna fredag kommer någon av er läsare få en gåva hemskickad, men det blir en liten surprise, men en hint kan jag ge er:
Bli snygg med att kolorera keratinrika kroppsdelar och sprid aromatiska dofter med ett lekamenpålägg
mooooohahahaha där fick ni något att tänka på.....

Allt du behöver göra är att lämna en kommentar för att vara med i utlottningen

Ta hand om varandra och ha en mysig fredag vänner!

Kramisar
T

72 kommentarer :

 1. Du har så rätt! Alldeles för sällan gör man den där självkollen som man borde. Men tummis att det blir bättring på den punkten framöver :)

  Underbara bilder du bjuder på idag!! Ha en finfin fredag! Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig kontrast med det rosa i bilderna =) Underbart fina.
  Spännande med en present, blev jag nyfiken *hihi* Jag har varit jättedålig på att kolla brösten, av någon anledning har det inte legat på prio ett. Men precis som du har jag denna månaden tänkt om och kommer bli så mycket bättre på detta.
  Kram fina <3 Och njut nu av fredag =)

  SvaraRadera
 3. Åh vilka härliga bilder!
  Instämmer med dig. Var på mammografi häromveckan, har känt en liten liten ärta som jag undersökt förut men som jag tyckte hade växt. Som väl var så var det ingen fara, utan bara en liten förändring på amningskanalen men nu har jag börjat att känna på mina bröst regelbundet.
  KRAM och ha en fantastisk fredag!
  Judita

  SvaraRadera
 4. Ja att göra den där självkollen är jag dålig på .Men lovar att jag ska skärpa mej .Underbara bilder .Ha en mysig fredag fina vännen .Kramar Rita

  SvaraRadera
 5. Vacker som alltid!
  Jag har ingen rutin på det men känner ibland. Har varit på mammografi även om jag inte kommit upp i ålder för att bli kallad än. Men det var inget den gången fast skönt att kolla!

  Ha en toppen helg!
  Kram Kia

  SvaraRadera
 6. Men vilka underbara bilder. Helt amazing.. Jag brukar när jag tvålar in mig ibland gå igenom brösten lite extra, det är ju så mycket lättare med duschtvål på, det glider så bra. Mammografi missar jag heller aldrig. Klart jag är med på din mysko tävling idag igen..
  Kram kram Helena

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder , gör du något mer med alla dessa fina pics än " bara " visar dem här ? Förstoringar ,fotoböcker , tryckta kort ,fotoutställning ???
  Mammografi absolut och kollar då och då men kan efter din uppmaning bli klart mycket bättre . Bra initiativ det där med dina rosa fredagar. Ha nu en riktigt trevlig helg .
  Kram Bittan

  SvaraRadera
 8. Stämningsfulla och vackra bilder - som vanligt! Min moster dog i bröstcancer bara 35 år gammal, många andra i min familj har också drabbats av den här hemska sjukdomen. Jag fick en varning för några år sedan, en stor knöl i bröstet visade sig vara en helt ofarlig cysta - men det var några ångestfyllda veckor innan det beskedet kom... Mammografi är självklart för mig men att lära känna sina egna bröst kan vara ytterligare en livförsäkring - men visst är det svårt att veta vilka knölar som faktiskt ska vara där :-) Önskar dig en härlig helg - här i Sandviken har vi en fortsatt underbar höst med sol och varma dagar!
  Kram från Karin

  SvaraRadera
 9. Ännu en gång har du publicerat ett genomtänkt och fantastiskt inlägg med underbara bilder!
  Är nog lite dålig på att undersöka brösten själv måste jag erkänna. Däremot påstår mannen min att han har full koll på dem :)
  Har nyss varit på mammografi och även fått svar att allt såg bra ut, en lång suck av lättnad där.
  Såklart vill jag vara med och tävla om ett hemligt paket.
  Fin fredag till dig fina Tina!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 10. Säger som dom flesta,jag är nog dålig att undersöka brösten... Där borde man skärpa till sig..Vackra bilder som alltid,så klart jag är med om det hemliga paketet och önskar dig en fin helg..Kramizar

  SvaraRadera
 11. Härliga bilder som vanligt. :-) Önskar Er en riktigt skön fredag och helg! Kramizz Laila

  SvaraRadera
 12. Fina bilder och jag säger det igen, UNDERBART omtänksamt inlägg & bidrag <3

  Kram och Trevlig helg!

  SvaraRadera
 13. Underbara bilder!!! Jo, jag tar för vana att känna igen mina någon gång ibland. Allt för många i min närhet som drabbats av den hemska sjukdomen!
  Kram
  Rebecca
  http://pilotfrun.se

  SvaraRadera
 14. Älskar dina ROSA fredagar & så ljuva bilder oxå som verkligen lägger fram ROSA fredagen :) skall faktiskt på mammografi igen på månd ....ha en skön fredag kram

  SvaraRadera
 15. Instämmer med föregående skribenter, underbara bilder!!
  & svaret på din fråga är tyvärr att jag inte undersöker dem så väl som jag borde men sedan en närstående insjuknade i bröstcancer är jag mer medveten om att "vem som helst" kan drabbas och försöker därför bli bättre på den punkten.
  Önskar dig en trevlig helg!
  Kram.

  SvaraRadera
 16. Underbara bilder! Ha en fin helg. Kram!
  Lotta

  SvaraRadera
 17. Jag känner mina bröst väl. Efter att ha förlorat en vän i bröstcancer förstod jag också vidden av det där med att faktiskt undersöka sina bröst. Att det inte räckte med att bara kolla ibland liksom.

  Så vackra bilder på en vacker kvinna!
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 18. Vilka fantastiska bilder! Jag känner inte mina så väl som jag borde men denna månad varje år brukar jag komma ihåg dem, ska försöka bättra mig!

  Ha en trevllig helg!

  / Jeanette

  SvaraRadera
 19. Vilka underbara bilder! Jag känner inte mina väl,men jag ska börja idag. En nära vän till mig var till läkare igår och har en stor knöl och så läser jag hos dej nu . Så nu är det dags!!!!! PS hjälp mig att hålla tummar för min vän. Kramar

  SvaraRadera
 20. Tycker jag känner mina "flickor" rätt väl, tillräckligt väl för att upptäcka en knöl, och kan ju säga att tiden fram till man fick reda på att det var en helt ofarlig knöl var inte roligt....men nu får de inte vara ifred nån längre stund ;-) här kläms för fullt :-D

  AnnamariaG

  SvaraRadera
 21. Otroliga bilder och så klokt inlägg!

  Kraam
  Petronella

  SvaraRadera
 22. Ännu en gång fantastiska bilder från dig. Så vackra!
  Jo, jag känner på dom varje gång jag duschar men det bästa är faktiskt att känna direkt efter menstruationen. Det blir mest pålitligt då. Kram på dig och trevlig helg!

  SvaraRadera
 23. Tack för detta viktiga inlägg om det mest basala i att upptäcka bröstcancer, Jag har länkat till det idag hos mig och hoppasd det är ok :)
  Visst ska man känna och klämma, man kan tex få hjälp att komma ihåg här: facebook.com/klamdagen. Det första som hände mig när jag fick mitt besked var dock att få fruktansvärt dåligt samvete och känna efter överallt (fast det inte hade gått att upptäcka) för jag var usel på det! - och är det faktiskt även nu - Det är såklart viktigt att inte bli kollrig över minsta lilla, men att man absolut inte ska låtsas som inget om man känner något där man oroas för. Förnekelse är ju ett stort psykologiskt dilemma, så bättre att ta kontakt med sin mammografienhet då en gång för mycket. STOR KRAM Tina, du är enastående i ditt sätt att uttrycka dig i bild och ord.

  SvaraRadera
 24. underbara bildet fina du...!
  Jag känner mina bröst hyfsat väl för tillfället, efter att ha hittat en knöl har jag varit på mammografi, ultraljud och blivit klämd på av diverse bröstkännare de senaste veckorna. Inget att vara orolig för, tack och lov, men jag kommer att fortsätta att undersöka dem. Absolut!

  SvaraRadera
 25. Vilket jättefint inlägg. Underbart vackra bilder och tänkvärda ord. Jag försöker kolla mina bröst men borde tänka på att göra det mer regelbundet. Här i USA när man går till gynekologen så kollar de ens bröst också vilket är himla bra. Fyller 40 år nästa år så sen blir jag väl också kallad till mammografi.
  Ha en underbar fredag fina du.
  Kram Bodil.

  SvaraRadera
 26. Först URHÄFTIGA bilder!!

  Kanon bra inlägg, då det faktiskt är så viktigt med våra bröst. Själv hade jag en mormor som hade båda brösten bortopererade och nyligen en syster som fick en bit bortopererat. Tycker mamografin är superviktigt och när jag nyligen blev tillfrågad om en extra kontroll för forskning om bättre och tydligare besked om sjukdomen. Tackade Ja såklart, tänk om man kan påverka.

  Jag känner till mina bröst si så där...men om inget annat så kan ens man dem innan och utan ;) Ha,ha,ha

  Ha en toppenfin helg!!

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
 27. Så kloka ord min vän och vackra bilder!
  Det borde verkligen vara en självklarhet att man gör det.. Jag ska verkligen skärpa mig nu :)

  Önskar dig en fin fin helg!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 28. Jag har också varit lite försiktig med "det där" att känna på mina bröst, men har försökt bättra mig. Har ännu aldrig varit på mammografi, men på nåt vis känns det som att man gärna skulle gå på en sån undersökning! Ha en fin kväll och helg fina du! Kram

  SvaraRadera
 29. Jag hoppade över mammografin tills den dagen jag hittade en knöl och då var det inte bara att ringa och få en tid, utan fick gå till doktorn och få remiss till specialutredningsavdelningen! Vilka mardrömsveckor innan jag fick en läkartid, genomgått mammografi och biopsi och fått svaret att det var en ofarlig knöl.Nu går jag snällt varje gång jag blir kallad och håller koll på att det inte finns några knölar! Efter man missat ett antal mammografier så ramlar man liksom ur systemet och kan inte själv hoppa på igen, utan remiss från en läkare. Så var det i alla fall för några år sedan i den stad jag bodde då! Önskar dig en härlig fortsättning på denna fredag som bjuder på strålande sol här på sydkusten!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 30. Vilka fina bilder och vilken fantastisk insats du gjort som uppmärksammat rosa bandet! Kram Stina

  SvaraRadera
 31. Aldrig att jag missar en mammografi! Det är en billig livförsäkring! Däremot har jag svårt att lära känna mina bröst, tycker det är obehagligt - men jag får nog försöka bli bättre på det.
  Hoppas du får en riktigt fin helg!
  Kram eva

  SvaraRadera
 32. Vilka vackra bilder på dig.
  Ja du man borde nog kolla sina bröst mera det är ju bara dumt att låta bli, så nu måste jag bli bättre på det med.
  Ha en fin dag
  kram Linda

  SvaraRadera
 33. Dina bilder är ju bara så fina!!!
  Brösten ja...man borde ju kolla dem men jag har också precis börjat lära känna mina!:-) Tre år kvar till 40 och mammografi men fick bara en känsla av att jag måste börja ta hand om dem! Kolla dem en gång i månaden så vad passar bättre än att börja just den rosa månaden!:-)

  Ha en fin helg du vackra!

  SvaraRadera
 34. Underbara bilder. Jag blir väl snart kallad till mammografi (åldern inne....snart). Jag får mig alltid en tankeställare i oktober. Du, det var många krångliga ord du fick in där i en och samma mening. Ha en fin fredag. Kram Anette

  SvaraRadera
 35. Guud vilka häftiga bilder och så himla snygg och bra du är! Du är verkligen en förebild!
  Kramiz Anna

  SvaraRadera
 36. Nope vi är inte vänner! men så rätt du har, det är dags att ta tag i dom ;-)
  Ett enkelt sätt att upptäcka!
  Ljuvliga bilder!
  Trevlig helg Kram Sandra

  SvaraRadera
 37. Nej, jag brukar inte känna igenom mina. Varför jag inte gör det vet jag faktiskt inte. Och jag skulle gärna börjat gå på mammografi redan idag om jag fick. Känns som en enkel sak att göra för att hålla koll.

  Min mormor gick bort i bröstcancer när jag var runt 10 och hon vägrade ju att gå till läkare även när hon kände knölen i bröstet. Envisa kvinna! Och så gick det tyvärr som det gick, att det otäcka spred sig till lungorna. :(

  Kram Linda

  SvaraRadera
 38. Nja, det är nog bra att denna månad pågår så man blir påmind. Ha D gott,

  SvaraRadera
 39. Du är så klok! Och Vacker!
  Själv tror jag att jag känner mina bröst rätt väl. Jag har dock inte blivit kallad till mammografin än, då jag inte nått upp till 40, men det är väl snart på G gissar jag ;-)
  Önskar dig en underbar helg!
  Kram Helén

  SvaraRadera
 40. Underbara Tina så vackra bilder, då är så vacker. Vi är nog inte så bra vänner men det ska det definitivt bli ändring på nu, får mig en tankeställare när jag läser dina fina rosa inlägg. Ha en underbar fredagskväll vännen! Kramar <3

  SvaraRadera
 41. Ja det här med brösten...
  Jag har redan hunnit gå på fyra mammografier, och ser det som en stor favör när jag får kallelsen.
  Jag känner på brösten, men inte helt kontinuerligt måste jag erkänna. Varför ska det vara så svårt att få in en rutin på det, jag förstår inte...?
  Som tur är (som även Kajsa/Le petit jardin skojade om) så har min man superkoll på dem ;-)
  Men även jag får skärpa till mig.
  Fantastiska bilder som vanligt Tina!
  Världens bästa helg till dig och familjen.
  Kramis Helena N

  SvaraRadera
 42. Men åååh vilka fantastiska bilder:) Önskar dig en underbar fredag! Kram

  SvaraRadera
 43. Ja, dina bilder är som från ett fint glossigt magasin! Underbara! :)

  SvaraRadera
 44. Fantastisk bild på en fantastisk kvinna!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 45. Fantastiskt vackra bilder, skulle passa i en ram på vilket galleri som helst! / Ninni ♥

  SvaraRadera
 46. Å vilka härliga rosa ballonger, som en riktig prinsessfest. Ha en skön fredag och en härlig hösthelg fina Tina, Karin

  SvaraRadera
 47. Jag ska vara ärlig att säga att jag känner inte mina twins bra nog, men det ska det bli ändring på. Tack för påminnelsen! Du är hur vacker som helst.
  Kram

  SvaraRadera
 48. Åh vilket härligt inlägg, både till tanke, i text och i bilder! Älskar de rosa ballongerna mot det finstämda i gråskala - så fina bilder ni har skapat!!!
  Men ärligt talat: nej! Jag känner dem inte alls... Så svårt för min del, för det känns som knölar överallt. Det är vissa kvinnor som är skapta så helt enkelt, har jag fått det förklarat. Däremot är jag noga att gå på alla undersökningar som erbjuds, och gör gärna någon extra någon gång också...
  Kram på dig!
  Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
 49. Otroliga bilder! Jag fick bröstcancer för tre år sen, när jag var 42 år. Hade ännu inte hunnit blivit kallad till mammografi, utan hittade en knöl själv. En av mina närmaste vänner somnade in på midsommar, i just denna överjävliga sjukdom:..( Du är en fantastiskt fin människa som faktiskt gör skillnad! Varma kramar

  SvaraRadera
 50. Jag gör det för sällan, får bli bättre på det. Bra att du uppmärksammar detta viktiga.
  Vackra bilder som alltid.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 51. Blir nog lite extra efter varje mammografiundersökning. Fast man borde göra det oftare.
  Ha en fin fredagskväll.
  Kram mamma C

  SvaraRadera
 52. Min man och jag klämmer på mina:) däremot har jag inte varit på mammografi...men det är mitt eget val! Kram för ditt fina inlägg!

  SvaraRadera
 53. Nej jag känner inte mina bröst väl, helt otroligt dumt att man (jag) inte lägger ner några minuter i månaden på att undersöka dem.. Ska börja nu! =)
  Helt otroligt vackra foton!

  Kram Lena

  SvaraRadera
 54. Vilka fantastiska bilder!!! Är så imponerad över ditt engagemang - underbart!

  Hoppas att du har en fin kväll!

  Kram Nina

  SvaraRadera
 55. Tillsammans gör vi skillnad!! Oss kvinnor emellan.... Du har en fantastisk blogg och jag är glad att du lyfter detta ämne. Jag är dessutom otroligt stolt över att jobba på en arbetsplats som verkligen gör en fantastisk insamling till cancerfonden och inte låter en enda kund missa detta samarbete i oktober. Det ligger mig varmt om hjärtat. <3
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 56. Fina bilder Tina! Och en tänkvärd text måste jag säga!!
  Ha en superfin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 57. Underbara bilder!

  jag känner mina bröst väl och jag älskar dem!

  Njut av helgen fina du!

  KRAM Anna

  SvaraRadera
 58. Underbara bilder! Imponerande!
  Jag har heller aldrig missat en mammografiundersökning men borde nog undersöka mina fröknar mer ;) Kram vännen och en eloge till dig

  SvaraRadera
 59. Jag har inte heller varit riktigt rättvis och bekantat mig med fröknarna, efter allt de gjort för mig ;) Men mammografin, klart jag går på den!!! =)
  Superhärliga bilder!
  Kram och ha en fin helg!
  /Maria

  SvaraRadera
 60. Jag känner knölar hela tiden! Hmm jag som oroar mig för allting! Jag har en mammografi tid inbokad men jag måste byta tid eftersom vi är i New York o hälsar på dottern! Följ med dit vet jag! ;) Jag ska boka en ny tid imorgon eller på måndag! Kramar fina! Du är min förebild o hur snygg som helst! Kramen /Petra

  SvaraRadera
 61. Bra skrivit och mycket bra inlägg. Jag kanner mina bröst halvt. Kollar dem ibland men inte så ofta som man ska.
  Men just nu är det ju annars svårt då jag ammar och de lätt bli knöliga ändå. Trevlig Helg. Kram

  SvaraRadera
 62. Vilka läckra bilder du har lagt ut, verkligen rosa!
  Bra jobbat som lagt ner så mycket jobb med Rosa bandet, jag har köpt lite rosa saker och även skänkt så klart man tänker till!
  Ha en skön helg!
  Kram

  SvaraRadera
 63. Vilka otroligt fina bilder. Särskilt den första bilden!

  Sverige är fantastiskt tycker jag med kallelser till mammagrafi.

  Ha en fin lördag

  SvaraRadera
 64. Älskar bilderna, så härliga! Jag är väl sådär noga med att undersöka mina bröst, det som är bra med mina är att det är enkelt och går fort. Inte mer än lite skinn kvar av dem, efter barnen ;)

  Nu måste jag sätta fart här, inte långt kvar tills möhippe-roligheter här =))
  Stor kram och heja dig för dessa rosa inlägg!

  SvaraRadera
 65. Vilket jättebra inlägg!!! Du är grym vännen!!!

  kram till dig och ha en riktigt fin helg!

  SvaraRadera
 66. Underbart inlägg med de finaste bilder jag sett på länge :D
  KRAM ANNA

  SvaraRadera
 67. Men wow vilka suuuperhäftiga foton! Vad kul ide med de rosa ballongerna! Och du ser ju supersnygg ut!! Viktigt inlägg! Jag är inte bra på att undersöka brösten, måste skärpa mig, det är ju som du säger - en billig livförsäkring!!

  Kraaaaaaam aka

  SvaraRadera
 68. ÄLSKAR ÄLSKAR retuschen av bilderna. Hur fint och vackert som helst.
  och tanken bakom är ju inte alls fy skam:-)
  Kram Jess <3

  SvaraRadera
 69. OTROLIGA bilder! Jag blir alldeles rörd.
  Var på min första mammografi i augusti.
  Hade ingen cancer... Skönt att det finns verkligen.
  Nu ska jag sussa!
  Va rädd om dig o hoppas du haft en bättre dag idag. Ibland får man gnälla, för livet är inte alltid tjo o tjim...
  Varma kramar Anna

  SvaraRadera
 70. Waooo så vackert inlägg i denna viktigt sak <3
  Har ju gjort en Op & detta står mig nära....... Liten "hemlis" sådär!

  /Kram

  SvaraRadera
 71. Åh, vilka vackra bilder! Ja, det där med att känna brösten. Fast min vän gick bort förra våren i bröstcancer efter många års sjukdom så är jag dålig på att känna ordentligt, så då är det skönt att få kallelsen så man får ordentlig undersökning!
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 72. Väldigt vackert skrivet och underbara bilder. Jag känner inte mina bröst heller och hoppade över min 1:a kallelse för jag har hört att det gör så ont när dem drar och sliter så..hua.
  Låter löjligt men det är nytt för mig, kanske mognar jag på vägen till nästa kallelse.

  Kram till dig
  // Thea

  SvaraRadera