tisdag 29 oktober 2013

Cheesecake med dulche de leche och chokladbookiebotten

Sitter uppkrupen i soffan och hör hur stormen drar in med full kraft,
 usch tycker inte alls om det. Huset knakar, fönsterrutorna skallrar och flaggstången ligger mer vågrätt utmed gräsmattan än pekar lodrätt upp mot himlen. Här har vi laddat med ved, ljus, ficklampor och gasolkök i fall strömmen går. Just nu verkar Skåne vara värst drabbat men vi på västkusten lär får vår beskärda del också. Det är bara att hålla tummen att vi får behålla strömmen så länge som möjligt.
Nu hade det varit lägligt att ge er ett recept på en stormkaka (ni som har läst Kalle Katt av Richard Scarry för era barn vet vad jag pratar om) men jag bjuder istället på en frusen cheesecake med en söt och krämig kolasås på en knaprig och smarrig chokladcookiebotten. Kakan var lördagens dessert och jag tror minsann att den gjorde succé.
Originalreceptet hittade jag hos den här kreativa tjejen som bakar vansinnigt många godsaker.


 CHEESECAKE MED DULCE DE LECHE OCH CHOKLADCOOKIEBOTTEN
  Ingredienser
Botten
10-12 st chokladcookies (jag gjorde det lätt för mig och köpte Icas egna)
120 g smält smör
Cheesecakefyllning
3 äggvitor
3 äggulor
100 g philadelphiaost
1 1/2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
någon tesked flingsalt (efter smak)

Så här gör jag
Koka den kondenserade mjölken i ca två timmar. OBS! Tänk på att koka burken täckt med vatten under hela koktiden.
Låt burken och kolasåsen svalna helt innan du öppnar den
Sätt ugnen på 175 grader
Kör kakorna i en mixer 
Blanda det smälta smöret med kakkrosset
Tryck ut i en rund form 
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter (ha lite koll så du inte bränner bottnen)
Låt svalna helt

Vispa äggulor och sockret 
Tillsätt osten och vispa till en jämn smet
Vispa grädden ganska hårt och rör ner i smeten
Vispa äggvitorna till styvt skum och rör ner i smeten
Blanda dulce de leche med lite flingsalt
Fördela/varva smeten med dulce de leche över chokladcookiebottnen.
Dra med gaffel i smeten till ett fint mönster så att cheescakesmet och dulce de leche blandas
Frys cheescaken i ca 5 timmar
Tag fram tårtan ca 15 minuter innan servering
Dekorera med till exempel kolabönor
Njuuuut!

Som tur var blev det inget strömavbrott igår kväll, men hua vad det blåste. Vid ett tillfälle brakade någonting in i ett fönster så jag trodde hela rutan skulle spricka, skrek rakt ut och blev fullkomligt livrädd. Usch vad liten man känner sig när naturen visar musklerna. Det blåser fortfarande rätt så rejält men inte i närheten av de orkanstyrkor det var under gårdagskvällen. Har ingen aning om hur vägen ser ut in till jobbet, får förmodligen köra slalom bland nedfallna träd och annat bröte, men det ska nog fixa sig.

Ha en bra dag vänner!

Kramisar
T

48 kommentarer :

  1. Åh gud vad gott det där lät!
    Sparar i mitt lilla festarkiv! :)

    SvaraRadera
  2. Godmorgon =)
    Har ätit en liknande tårta och den var sagolikt god...
    Tack för receptet vännen <3 Kraaaam

    SvaraRadera
  3. Åh, så himla smarrigt det såg ut. Tur vi ha din blogg så man kan gå in och kika på smarriga recept när de ska vankas godsaker.
    Skönt att Ni klarade er från några olyckor i gårdagens storm...!
    Tisdagskram från Kate

    SvaraRadera
  4. Den där såg riktigt god ut... Jag spar det där receptet! Det är så bra när någon provlagar godsaker och tipsar. Har aldrig blivit besviken när jag använt mig av de recept som du har publicerat!
    Här i Mälardalen har vi klarat oss undan stormen än så länge, sååå glad för det. Fy så hemskt ni verkar ha haft det. Hoppas att det är över snart och att skadorna inte blivit alltför stora, helst inga alls förstås!!!
    Hoppas att du får en bra tisdag!
    Kram Eva, Tinibelli

    SvaraRadera
  5. Så smarrig! Vi gjorde också cheescake som jag tänkt lägga upp senare.
    Sitter jämt och dreglar över dina smarrigheter som du visar jämt, ser SÅ gott ut!
    Du måste ha god förbränning i din lilla kropp eller så är det de där tre musketörerna som går loss och så får du några smulor som eventuellt blir kvar, hihi?... ;-)
    KRAM!
    Judita

    SvaraRadera
  6. Men hur god ser inte den där ut då?!?!
    Måste testa!!
    Du, vet du att det finns färdigkokt kondenserad mjölk. Har hittat det i min butik nu och den är precis som den man kokar själv.
    Tack för ännu ett smarrigt recept. Inte så bra för mitt midjemått dock...
    Kram Pia

    SvaraRadera
  7. Gosh vad den såg god ut!! Klickar mig fort vidare härifrån ;) Tack för titten och önskar dig en bra tisdag!

    SvaraRadera
  8. åh va gott!!!=)här i dalarna har d inte blåst något
    hoppas du har en bra dag=)

    SvaraRadera
  9. Så lyxig den ser ut! Vilken tårta!! Jag ska handla sedan och då slinker nog ingredienser till denna ner:) Hos oss blev det inte så mycket blåst, det friskade i ett tag sedan avtog den som tur var.
    Ha en fin tisdag
    Kram Maria

    SvaraRadera
  10. Men oj oj va gottit det ser ut får nog ta och testa en dag :) önskar dig en skön dag kram

    SvaraRadera
  11. Hit nådde inte stormen alls, mer än bara som lite blåst under en kort timma. Skönt.
    Kram.

    SvaraRadera
  12. Stormen kom men inte så som dom varnade för, mellan 21-22 igår ven det verkligen i husknutarna och blåste på rejält...idag är det mest grått och regn!!!
    Vilken smarrig tårta!!! den sparas ;-)

    Ha en fin dag
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  13. Åh, det såg smarrigt ut. Får testa någon gång.
    Det verkar som om ni fick känna av stormen mer än vad vi fick, tror skåningarna fick det värst. Här satt vi förberedda men i stort sett inget hände, väldigt snopet!
    Idag däremot har det blåst och regnat som skam, t.o.m ett par rejäla åsk smällar kom.
    Ser inte fram mot jycke promenaden om en timme:(

    SvaraRadera
  14. Smarrigt, att bjuda på efter en go fralla eller middag.
    Jag har en fråga om någon som läser här är från Varberg , har en stuga där och är lite orolig hur stormen gick fram i Träslövsläge. Om någon vet får ni gärna svara./ Eva

    SvaraRadera
  15. Här har det också blåst rejält... i går kväll trodde jag att taket skulle lyfta :-) Hua! En smarrig tårta hade inte suttit fel... ser jättegott ut! Ha det gott!

    SvaraRadera
  16. Jobbigt när vädret tar i, svårt att göra något åt det, hoppas det inte var för många hinder på vägen! Här i östra landet är det inte så farligt, men mycket löv har rasat av träden, så det vackra är borta...
    Den ser ju supermumsig ut!! Det receptet ska jag spara!
    Kram Jenny

    SvaraRadera
  17. Wow vilken superbild, ser ut som ett bokomslag. Den ser superduper god ut som allt du gör. Igår kom paketet och ett väldans fint kort. Tack snälla du, dina ord värmde gott. snart ska jag testa alla grejer också. Fick ordning på bloggen tillslut. Hade ett för stort inlägg så det verkade stoppa upp allt annat från att synas.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  18. Vilken fresterska du är! Ser ju oförskämt gott ut! Måste testas, men idag för vi har ätit så mycket glass! 19 timmars elavbrott blev för mycket för glassen och den var mer än mjuk så det blev glassfest här efter lunchen... Den som är kvar är nog bara att kasta för omfrusen glass är inget vidare!
    Hoppas du slapp nedfallna träd på vägen! Hoppa Simone lämnar oss ifred i kväll!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  19. Hjälp så gott! Låter helt fantastiskt för mig som är en riktigt cheesecakenörd :)

    SvaraRadera
  20. Här klarade vi oss från stormen och är tacksamma för det!

    Underbar tårta som du frestar med! Förstår att den gjorde succé! :)

    SvaraRadera
  21. Här vräkte regnet ner i går .Underbar och smarrig tårta .Tack för receptet .Ha en skön kväll fina du .Kramar Rita

    SvaraRadera
  22. Så mumsigt det såg ut! <3 Undrar hur mitt kök skulle se ut efter att ha gett mig på det receptet! Hihi Kram på dig! Imorgon bär det av till New York! Det ska bli så härligt att träffa dottern! <3 /Petra

    SvaraRadera
  23. Ohh så smarrig den ser ut, samt hua ja jag har sett på Nyheterna hur vissa av er blivit drabbade, läskigt ju

    SvaraRadera
  24. Inte kul alls med denna storm, har bara hört att vi inte har drabbats av den hemma vid. Kakan såg jätte smarrig ut.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  25. My god vad smarrigt!!
    Och du, vilka underbara bilder! Är det du bakom kameran?=)
    Tack för bra tips på ljusslingan! Den ser minst lika fin ut som Granits!

    Kramar
    Adela

    SvaraRadera
  26. Oj så gott det där såg ut gotte gris som man är.
    Ha en bra kväll
    Kram Linda

    SvaraRadera
  27. Hoppas att blåsten har gett med sig hos dej! Här på östkusten har vi knappt märkt av stormen...i alla fall inte här hos mig!
    Ha en trevlig kväll!!

    SvaraRadera
  28. Men herre vilken god kaka! Den bara måste jag pröva att göra någon dag!

    Kramkram

    SvaraRadera
  29. Yammi!
    Tack snälla du för din medverkan i fotoutmaningen!

    kram till dig!

    SvaraRadera
  30. Oj! Gott! Farligt gott:-)
    Kram Sara

    SvaraRadera
  31. Hur gott såg inte det ut, mums.
    Ha en fin kväll.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  32. Den låter ju alldeles himmelskt god...
    Hoppas ni slapp strömavbrott igår hjärtat!
    Stor kram <3

    SvaraRadera
  33. MUMS! Den ser farligt god ut!!!
    Ja fy vad det blåste igår, helt galet. Och värst hade väl ni det!?

    Kram!!

    SvaraRadera
  34. Ser farligt gott ut!! :)

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  35. Jag sitter här lite småtrött och gottesugen, det var inget bra att titta här. Så gott det ser ut, mums. Kram Anette

    SvaraRadera
  36. Finner inga ord till detta bakverk!!! Måste göras till min födelsedag.. Tusen tack för receptet <3

    Kram
    Helen
    www.vitaestilo.se

    SvaraRadera
  37. Tackar för nytt gott recept! Här ska bakas nån tårta till helgen.
    Såg att ni blivit drabbade rejält där i Halmstad, här klarade vi oss bra, kram Suss

    SvaraRadera
  38. Det där lät ju farligt gott! Måste provas! Tack för receptet:)

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  39. Ja usch när vädrets makter sätter igång. Då är man liten på jorden. Men skönt att ni också klarade er lindrigt.
    Det där lät inte fel, får vi testa.
    Och tack för tipset om ljusslingan. Är ute efter något liknande. Kram

    SvaraRadera
  40. MUMS, säger jag bara. Den måste jag absolut testa att baka fina du. Tack för receptet! Kramar:)

    SvaraRadera
  41. Vi klarade oss utan strömavbrott eller förstörda saker, men jag funderade många gånger under natten om altantaket skulle ligga kvar. Naturens makter har vi inget att sätta emot.

    Kram Helén

    SvaraRadera
  42. Gud så gott det ser ut, en riktig Laila favvis verkar det som, som jag absolut måste testa till helgen.:-) Kramizz Laila

    SvaraRadera
  43. Men alltså HERREGUD! Jag som bara älskar att baka måste prova denna. Ser helt galet god ut!

    SvaraRadera
  44. jag tror inte jag vågar testa ens. Tror jag skulle kunna äta hela själv. Känns lite riskabelt. Men jag sparar receptet. Man vet ju aldrig :)
    Kram

    SvaraRadera
  45. Hej ..är alla dina recept lchf? denna ser ju super god ut :) har för ett tag sedan skickat ett mail till dig kram

    SvaraRadera