fredag 14 juni 2013

Kyckling med smak Italien

I dag bjuder jag på en av mina absoluta favoriträtter
Det här är så gott att ni måste bara laga den. Som vanligt är det en lättlagad rätt och det bästa av allt är att man förbereder den dagen innan. På själva festdagen behöver man bara hälla upp allt det goda på ett läckert fat och piffa till härligheten med några basilikablad och oliver.
Kycklingrätten är ett säkert kort på våra större kalas och den blir alltid lika uppskattad.
 Blir där något över (räkna inte med det...) brukar jag dagen efter blanda ner vispgrädde eller cream fraiche och värma allt till en fantastiskt god (pasta) sås.

Kyckling med smak av Italien
Ingredienser (4 port)
700 g kycklingfilé
Kycklingbuljong 
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar
Marinad
1 liten gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater i olja
1 kruka basilika
1 dl oliv eller rapsolja
2-3 msk balsamvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Citronskal från 1/2-1 citron

Så här gör jag
Koka kycklingfiléerna i buljong
Salta och peppra filéerna och bryn dem i smöret så att de får färg.
Låt svalna
Hacka lök, vitlök och soltorkade tomater 
Strimla basilikan
Riv citronskalet
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål (jag använder även oljan och kryddorna som de soltorkade tomaterna ligger i)
Skiva kycklingfiléerna 
Häll marinaden över filéerna
Låt stå i kylskåpet minst 10-12 timmar
Häll upp allt på ett serveringsfat och dekorera med oliver och basilikablad. 

Jag brukar servera något av följande till: Pastasallad, potatissallad, mozzarellasallad eller om man vill ha något varmt till en potatisgratäng.


I morse föll det en tår när Lilla F stilig i skjorta gav sig iväg till sin skolavslutning. Mamsen är inte direkt välkommen när man slutar åttan och det får man förstå. Så nu har jag snart två killar här hemma med ett långt sommarlov framför sig, det firar vi i eftermiddag med en blåbärspaj som jag skall baka.
Annars tror jag det blir mest mys i soffan under filten, passar bra när det regnar och blåser ute och kroppen skriker vila.
Ha en förtrollande fredag vänner!

Kramisar
T

29 kommentarer :

  1. Ser alldeles underbart gott ut, måste testas.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Har jag skrivit hur mycket din blogg uppskattas av mig. Som här idag ett recept att bjuda vänner och släkt på. Kläderkombinationer, tips inspiration och fina bilder med detaljer. Jag liksom du har en kronisk sjukdom mitt i livet , en kropp som kräver vila regelbundet och inte vill bli uttröttad till Max . Inte lätt att balansera vardagsbestyr och roligheter. Pojkarna och maken måste vara stolt att ha dig i sin närhet ,med så mycket go i trots ..... Ha en skön helg ./ hälsningar Eva
    Ps. Hur länge kokar du kycklingfilé?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva. Tack snälla för dina fina ord, de värmer o gör mig glad. Visst är det många gånger jobbigt att leva med kroniska sjukdomar men jag försöker att leva här o nu o göra det bästa av vad livet har att erbjuda. Hoppas du får en skön helg o kan njuta av ledigheten. Kycklingen skall kokas tills den är klar, brukar ta ca 10 minuter beroende på tjockleken. Kramisar Tina

      Radera
  3. Så gott, det är utskrivit och tanken är att testa. Ha en fin kväll. Kram Anette

    SvaraRadera
  4. Å hej finaste Tina!
    Det där både ser och låter smarrigt!
    Vi var nyligen på fest och blev bjudna på något liknande. Både kyckling och fläskfilé som legat i marinad i flera dagar o sedan äts kallt. suuuper gott. Jag ska ha fest i sommar så då blir det nog något sådant..;)
    Vilka underbara bilder du bjuder på och du är strålande vacker som vanligt! Ta hand om dig!
    Kram katarina

    SvaraRadera
  5. Åh, vilken god pastasallad. Den skulle jag gärna prova:).
    Ha en fin fredagskväll. Här blir det restaurang med bästa tjejerna:). Så sällan jag är ute, så det ska bli så kul.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  6. Mmmm, ser verkligen smaskens ut.
    Härligt med sommarlov. Minns hur man kände det. Jag längtar också efter men semester, även om den inte är 10 veckor lång.

    Kram Helén

    SvaraRadera
  7. Då får jag passa på att infinna mig på varenda skolavslutning innan det är ett Big No ;-)
    Här är sol, regn om vartannat och blåsigt.. En riktig innedag, men dom är goa dom med ;-)
    Vila nu ordentligt och njut sen av pajen och dina killar
    Må gott fina du
    Kramar Sandra

    SvaraRadera
  8. Mmmmm, yummy in my tummy, som min son skulle sagt!;-) Vilka fina och inbjudande bilder du tar! Kram fran London

    SvaraRadera
  9. Men gud så gott det lät! Det måste ju bara provas;)
    Vilken mysig dag du planerat. Låter ju himla gott med paj också...;)
    Kram fina!!

    SvaraRadera
  10. Ser riktigt gott ut! Här blåser det med och inget vidare väder.
    Önskar dig en bra fredag!
    Kram
    Anneli

    SvaraRadera
  11. Tack snälla Tina för det läckra receptet!
    Det ska provas och det är snart också :)
    Här blåser det inte alls men har åskat och ööösregnat hela dagen... Nu har himlen blivit klarblå och det är en underbar kväll :)
    Stor kram o ha en skön kväll.
    Jessica

    SvaraRadera
  12. Så gott det ser ut, det här ska jag spara!
    Det vattnas i munnen på mig.

    Ha en underbar helg fina du!

    KRAM

    SvaraRadera
  13. Vilket bra recept, att kunna göra klart det mesta i förväg. Tack!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  14. Jag är svag för kyckling, så detta gillar jag:-)

    Ha en fin kväll

    SvaraRadera
  15. Det där ska jag absolut testa! Var precis vad jag behövde nu! Ett beprövat recept! Kanske blir redan imorgon! Kram o ha en härlig fredagkväll av det som är kvar!/Petra Nymans Dagbok

    SvaraRadera
  16. Det där såg riktigt gott ut!!!!
    Verkligen något att testa till sommar festen :)

    Kram Thess

    SvaraRadera
  17. Jisses, så gott det lät och såg ut.
    Kram Mamma

    SvaraRadera
  18. Oj va gott!&blåbärspaj..mums:)hoppas du har en mysig kväll:)

    SvaraRadera
  19. Ser super gott ut! fantastiska bilder på dig igen i det tidigare inläggen.

    kram

    SvaraRadera
  20. Så gott det låter!
    Ha en fin helg söta Tina :)
    Kram

    SvaraRadera
  21. Det låter som ett jättebra recept, det måste jag prova!
    Ha det fint,
    Carina

    SvaraRadera
  22. Kycklingen ser fantastisk ut! Älskar alla varianter av kyckling och det där receptet måste testas!
    Fina bilder som alltid, kram Suss

    SvaraRadera
  23. Verkar smaskens!
    Jag avstod också från dotterns skolavslutning nu när hon gick ut nian (vem vill ha sin morsa drällandes där;)), och gick på sjuåringens istället:)
    Kram

    SvaraRadera
  24. Åh, så gott det receptet på kyckling såg ut. Skrivs upp i receptboken!
    Skönt för "barnen" att ha ett långt sommarlov, önskar jag också hade det! Men jag jobbar bara en vecka till sen ska vi tillbringa 2 veckor på Ölands Bödas vita sandstränder...
    Önskar Dig en underbar lördag, kram Kate

    SvaraRadera
  25. Men vilket bra recept!!! Tack! Hur länge ska kycklingen kokas?? Tills den är klar?
    Påminner om den fläskfilerätt vi bjöd på till dotterns student!!

    Ja. Nu är även jag klar med student och skolavslutningar. Så skönt:-) Å allt gick bra och tårtorna blev lyckade. Tänk va?:.))

    Njut av lördag och ledighet!

    Kram Cecce

    SvaraRadera
  26. Låter verkligen gott
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  27. Det både låter och ser underbart gott ut, självklart ska den testas. Kanske redan till midsommar om det inte är grillväder då...
    Kram

    SvaraRadera
  28. Fina bilder på ditt härliga recept!
    Kyckling är något som vi äter ofta och jag brukar alltid se till att ha några paket i frysen. Så det här kommer jag att testa ser verkligen gott ut!

    Helgvädret visar sig inte från sin bästa sida hos oss... kallt, blåsigt varvat med regn. Så håller tummarna att vi får lite snällare väder till midsommar.

    Önskar dig en skön söndag!
    Kram Marie

    SvaraRadera